hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 畢生難忘的一部TD豪
開啟左側

畢生難忘的一部TD豪

KR7295 發表於 2011-11-22 02:43 | 顯示全部樓層

以城巴901-910呢批冬天9/10度果陣先跑得起既TD豪黎比冇得比架喎...
坐過HA7569, GX7205感覺都唔錯, 仲有成日坐到既277X既TD豪掛牌車感覺都幾好, 雖然當中有D真係普普通通
I'm just a small potato!!
SMP 發表於 2011-11-22 03:06 | 顯示全部樓層
坐過一架59M的TD豪, 系3前速波箱的 HC2409 AV231, 坐滿上屯公所有大斜都可以KEEP 住個3波(中轉數)直上, 非常好力好爽.   所以在西貢坐92, 都寧願坐白豪, 見到小金豬就咪攪了....
volvo_chan 發表於 2011-11-22 04:12 | 顯示全部樓層
如果講近期坐過最好的TD豪,非GY8940莫屬,數月前有日好好彩坐中佢特見行98A出九龍,
師傅將部車發揮得淋漓盡致,上寶琳路keep到40-50km/h,起步那種推背感也令我無法忘記,
GY8940力水上同部E3 Trident無分別,真係好耐無試過坐98A冷馬坐得咁爽。

上年冬天亦試過有次坐GY8158@91,由一位非常進取的後生師傅操刀,
清水灣上大坳門爆住50-55km/h上,科大上壁屋竟然keep到35km/h,
當時爆炸力比GY8940更好,但而家聽聞差左...

PS:我總覺得GN4157/GY8158/GY8940呢幾架TD豪,九廠應該對佢地做過特別"精鍊調較",
我坐過不少TD豪,近期來說以上三架力水上真是同其他TD豪與別不同...
至于你信不信,我反正信了
ben2004 發表於 2011-11-22 04:23 | 顯示全部樓層

如果話 TD 豪 ... 個人覺得 3AV 爆炸力唔夠 AV 咁勁特別係起步由中轉去到高轉果下, 睇部車勁唔勁都係睇呢下可以加速得幾快
AV 坐過勁o既有 GY4088, GY8158, GX7273, GY4249
最有印象係坐過 GY4088 @ 74A, 上斜同勁o既 E 蛇冇分別
GY8158 起步推住去, 咁多部之中推背感最強, 上斜勁唔勁就唔清楚

至於 TD 3AV ... 坐過 GY8094, GY7548 都 OK
但係都同 TD AV 有段距離
如果覺得 TD 3AV 已經好正o既話, D10A 可能仲好
HD461, HE7242, HD9056 都相當猛料

PS 74X / 前 74X 好多部 3AV 極度都係得 70 左右
極速唔夠金巴高, 呔重, 起步立, 靚o既其實唔多
好多車長都唔鐘意批車
GA6072 發表於 2011-11-22 09:16 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2011-11-22 04:12 發表
如果講近期坐過最好的TD豪,非GY8940莫屬,數月前有日好好彩坐中佢特見行98A出九龍,
師傅將部車發揮得淋漓盡致,上寶琳路keep到40-50km/h,起步那種推背感也令我無法忘記,
GY8940力水上同部E3 Trident無分別,真係好耐無試過坐98 ...

GN4157唔熟
GY8940就以前係93A玩到火燭
GY8158就知應該係全廠至頂
而GY8271,就係一剎那光輝後............
唔知dim la
Man@MFHK 發表於 2011-11-22 13:43 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-11-21 23:31 發表
感覺上而家屯公上的TD豪無以前咁正…
而家搭中的屯公D, 成日俾D10A豪爬。

同埋極度建議大家避開61X的TD豪, 上斜仲快過平路落斜…

今朝先見到部TD豪上斜爬扒頭,仲要係部扒本身行緊中線,後面部59X TD豪衝緊上黎,部59M扒即刻cut返入慢線避佢
P.S. 當時我坐緊258D 0既電牌都普0係慢線

HM4053 發表於 2011-11-22 14:35 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2011-11-22 04:12 發表
GY8940力水上同部E3 Trident無分別,真係好耐無試過坐98 ...
個人認為K廠大部分G牌既TD AV性能大多較H牌好,
GY8158坐過係上斜幾好,
另外有良好印象的仲有GW6027,GX9426,都係上斜有料到

GY7215就一波好短,搞到轉波會chok落2波,算係TD中較弱一架
屯公之長紅:FP7359,HL8604
JV1490 發表於 2011-11-22 17:22 | 顯示全部樓層
原帖由 ben2004 於 2011-11-22 04:23 發表
如果話 TD 豪 ... 個人覺得 3AV 爆炸力唔夠 AV 咁勁特別係起步由中轉去到高轉果下, 睇部車勁唔勁都係睇呢下可以加速得幾快
AV 坐過勁o既有 GY4088, GY8158, GX7273, GY4249
最有印象係坐過 GY4088 @ 74A, 上斜同勁o ...

我都覺得AV個馬力係勁過3AV多多聲
我最近坐過最勁既td我念都係GX6937
個次搭佢行296C,
13-15分鐘差唔多由旺角嘉道理道去到九龍灣 ..
仲要係差唔多停哂d站 .. 真係好難忘
另一方面, 我相信3av的確有好多虧td
最經典係GX7615
唔好提 ..
*AV我覺得勁既有HB689 ..
♛♛ ` I FLY ⑤⑤①②™ . ✈✈
HB00610 發表於 2011-11-22 17:27 | 顯示全部樓層

搭過一架93k的d10a豪, 在翠林到馬游塘, 兩個站停完都可以好快就加速到2波尾過50km/h咁上哂(鎖2波)…。

以前荃灣上屯門公路返屯門仲要停燈位時, 當年L廠掛67m的AV(HU8087)停完燈上呢段鎖2波踩盡一樣過50km/h上哂…(不過都仲要俾架251M的TD豪以更快的速度過左囉…)

反證係, JV2129掛67M時, 搭過一次上呢段得5km/h

GU9338 發表於 2011-11-22 18:25 | 顯示全部樓層

如果以城隧線計呢
GX 7685 GX 9967 GZ 9464 呢堆坐過幾次 , 真係好 top ,  踩極都仲有
有好幾次直情頂閘都可以用三波上晒城隧斜
不過 GZ 8642 GZ 8707 就 .......

請用文明來說服我。