hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士多媒體分享區 (M2) 如有雷同, 實屬巧合-金旅VS豐田
返回列表 發新帖
開啟左側

如有雷同, 實屬巧合-金旅VS豐田

NG1204 發表於 2011-12-10 19:17 | 顯示全部樓層

部金旅已出牌:RD牌,剛剛在又一居門口見到,冇相.
請見諒
 樓主| leslie 發表於 2011-12-12 13:07 | 顯示全部樓層
據知出左4台
L. Chan - 我們堅持才有希望!
hkaiw 發表於 2011-12-21 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2011-12-12 13:07 發表
據知出左4台

其中一部:

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Wattyung + 1 Nice photo

查看全部評分

喵...
hkbw 發表於 2011-12-22 11:52 | 顯示全部樓層

好有興趣部車同COASTER用落既分別是甚麼~~
殺雞焉用牛刀?!
blueblue 發表於 2011-12-22 17:37 | 顯示全部樓層
其實有點不明白豐田,皇冠,甚至海關點解沒有ACTION...
可以抄到一模一樣...
中華民國.精彩一百
nwfb1601 發表於 2011-12-23 20:27 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2011-12-21 23:20 發表

其中一部:

右邊車身就無乜0野,但係門位我真係接受唔到。

頭窗下低塊玻璃仔細到......睇落去好似好寒酸咁。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
cn2661_2d32 發表於 2011-12-23 21:08 | 顯示全部樓層

原帖由 blueblue 於 2011-12-22 17:37 發表
其實有點不明白豐田,皇冠,甚至海關點解沒有ACTION...
可以抄到一模一樣...

版權舉証唔易証明, 加上大陸的版權條例比香港成熟(唔係講大陸的版權enforcement成熟)
大陸的IP Lawyer人才多.一般來講,大陸企業頗識得點去抄得似,但又避得開關鍵要點, 令到兩個design變左fundamentally different.告唔入
香港的IP Laws太唔成熟. 只係執法上強過大陸. 所以一般來講更寬鬆的罅隙比人走得甩.

表面上車身外觀好似.實際上, 大可以話佢地scale爭好遠,target group同功用不同(一個係小巴,一個係中客車)
玻璃大小, 車身線條, 車身底到窗/窗到車頂高度不同, 車咀設計不同.
反駁的grounds可以係:我只係不幸地同日本豐田Coaster車身可share同款的OEM車燈大小
講到呢個point,你亦冇可能反對人地一個"完全不同"的車身同你用"完全同款的oem車燈
否則新AH/China港/呀周車身佢地一早比人KO左. 用人地Coaster尾燈, Delta/Previa/Camry頭燈咁多年. 連Nodge Touring Star都用BMW燈, sc都用Mecedes燈.
豐田都係同人地買燈, 你冇可能阻我用同一隻燈. 咁我用得同款燈自然你會覺得美感上similar. 呢個係你subjective judgement.

所以...表面上係人都知呢間山齋大土炮係抄coaster.實際上,佢亦可以話係一個完全不同設計的車身用左大量相近型號的配件(出風口/燈/車咀)
何況, 連車頭尾燈同鬼面都只係似.型號亦唔同. 所以真係好難舉証.
仲有.CROWN HK賣Toyota的licence包唔包去告Copyright/Registered Design/Patent的權力, 日本toyota有冇授呢個權比佢告人.....

*小弟讀過初步的香港同大陸資識產權法. 班門弄斧一下. 有錯請指教

呀仲有. 驗車係驗安全同機械唔係驗老翻.
老翻最多唔比賣. 但運吉處冇權唔發牌比部"老翻"但性能合乎香港標準的車輛.
最多法院係判左佢係老翻. 禁制任何代理係香港公開發售
但某校車叔叔咁神心係大陸私人買左部老翻校巴, assume佢冇走私,交足稅入關,驗車合格,
一部Certified Pirated Coaster仍然可以合法在香港路上行走.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
hkaiw + 1 謝謝詳細解釋

查看全部評分

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
EH8842 發表於 2011-12-24 14:58 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-12-23 21:08 發表

版權舉証唔易証明, 加上大陸的版權條例比香港成熟(唔係講大陸的版權enforcement成熟)
大陸的IP Lawyer人才多.一般來講,大陸企業頗識得點去抄得似,但又避得開關鍵要點, 令到兩個design變左fundamentally different. ...

老翻呢個問題責不在海關, 而係設計版權擁有者有無主動行動
早兩日响九龍見過兩款車擺埋一齊, 唔計手工其實都有好多地方有差別 (再留意手工就梗係...... )
頭幅鬼面罩, 左頭窗仔, 尾窗尾燈, 冷氣散熱
當然啦, 豐田廠亦有可能唔係以 "抄襲" 而係以 "模仿" 嚟action, 但通常 "模仿" 係入唔到
不過咁, 新加坡周街都係呢架山寨嘢, 要出事都可能係嗰邊出事先

揸就唔知啦, 但响街聽到架嘢車頭聲同冷氣聲都好嘈

cn2661_2d32 發表於 2011-12-24 16:24 | 顯示全部樓層
原帖由 EH8842 於 2011-12-24 14:58 發表

老翻呢個問題責不在海關, 而係設計版權擁有者有無主動行動

所以我先質疑香港皇冠有冇呢個權係香港告金旅.

兄台.煩請對呢架野的親身所見所聞多作形容比小弟見識一下
我真係興趣甚大.至少想知佢地仲有d乜分別.單憑個樣我私下都覺得太似
好難想像佢地分別係點
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
hkaiw 發表於 2011-12-25 22:11 | 顯示全部樓層

據鄰板的舊文,原來是豐田與金旅合作的產品:
http://www.chinabus.info/html/hy ... 9/2011119164321.htm

喵...