hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴43X調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴43X調整班次

GM 發表於 2011-11-30 23:55 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

30分鐘食飯的確唔人道
當新城可以一個鐘食飯
舊巴連30分鐘食飯都有問題
顯然係果班管理層的問題
而唔係搞45分吃飯本身的對錯

回正題
欣安村入伙之後仲減班
點解沙廠唔搵85A、B果D線開刀....

常備TCU 出行唔洗怕
Snoopy@FB8617 發表於 2011-11-30 23:59 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

就算你覺得我唔人道都好

其實30分鐘之內食完一餐又唔係真係有咩大問題

當然時間越多就越好既...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
imary 發表於 2011-12-1 00:00 | 顯示全部樓層
新城食一個鐘係因為跳飛機
九巴如果要搞一小時用膳 基本上跳飛機係走唔甩
食45分飯部分字軌要跳已經牙痛咁聲
食一個鐘一定仲大聲音
天色已漸沉   落日如霧燈深深深
~誰@359~ 發表於 2011-12-1 00:01 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2011-11-30 23:55 發表
30分鐘食飯的確唔人道
當新城可以一個鐘食飯
舊巴連30分鐘食飯都有問題
顯然係果班管理層的問題
而唔係搞45分吃飯本身的對錯
咁樣又有辣有唔辣既
人地可以一個鐘,係因為本身新城編人靈活性大
開工收工時間仲可以搞到奇奇怪怪,任何時間都會有人開工收工
變左司機唔會o係同一個time slot度放飯
但個代價咪變左要普遍地一更做好多線…
咁樣既做法,冇話絕對優勝,亦唔見得九記有心有力去重新搞過人手編制

反而,我都係好想問九記
點解唔可以將堆線其中一兩架車改早收(甚至本身已經有早收車)
之後早收車o係大約五點就放飯,六點返泥做繁時
咁樣六點幾打後果輪既班次就唔需要做疏,亦都多返三幾架車幫手頂主流食飯時段
而早放飯既司機亦都因為係做早收車,唔會被迫食完飯要踩多六七個鐘
字大只顯得人自大
GM 發表於 2011-12-1 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-11-30 11:59 PM 發表
就算你覺得我唔人道都好

30分鐘去餐廳食都未必得
而且部分線D總站太靚 真係一定帶飯
常備TCU 出行唔洗怕
Snoopy@FB8617 發表於 2011-12-1 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2011-12-1 00:04 發表

30分鐘去餐廳食都未必得
而且部分線D總站太靚 真係一定帶飯

咁我覺得睇你食咩同點食既je
況且又唔係個個人都係得30分鐘食飯
有D時間都見到部分司機食完飯仲有時間行百佳都有
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
SmiTHy 發表於 2011-12-1 01:40 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-12-1 00:07 發表

咁我覺得睇你食咩同點食既je
況且又唔係個個人都係得30分鐘食飯
有D時間都見到部分司機食完飯仲有時間行百佳都有

好睇你係邊個站頭同放飯時間囉
有陣時有D位多人起上泥排隊買個飯得泥都無時間食
~誰@359~ 發表於 2011-12-1 02:41 | 顯示全部樓層
原帖由 SmiTHy 於 2011-12-1 01:40 發表

好睇你係邊個站頭同放飯時間囉
有陣時有D位多人起上泥排隊買個飯得泥都無時間食
咁睇啦…
我自己食飯都係D好慢既人,但我同班FD都可以一個鐘之內
由POLY行去紅磡食完飯再返POLY咁樣來回一次
30分鐘放飯係就係少D,但又其實有冇需要全面做晒60分鐘一班呢
可唔可以睇線睇配套做人,只係一部分玩60分鐘放飯?

如果,做60分鐘既代價係服務水平大跌
咁對乘客、對公司收入都唔會係好事,最終都係影響員工自己

又,如果做60分鐘既代價係公司要用更多錢請人的話
咁我會覺得用堆錢改善現有其他待遇已經係好足夠
人工少到乜咁,要咁多時間食飯有咩用?
字大只顯得人自大
AV512 發表於 2011-12-1 03:48 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-11-30 23:59 發表
就算你覺得我唔人道都好

喺7月中咁上吓時間,,跟過一個960司機
其實條綫已經唔係差,,有38分鐘食飯
同佢落車拍完咭,,入社區會堂去完洗手間即刻飛撲過建生輕鐵後面嗰間食店,,入到去問佢邊樣可以最快上就要嗰樣,,坐低咋咋淋食完又衝返去洗手間,,去完即走
如果你試過呢啲經歷之後,,你仲會唔會話"其實30分鐘之內食完一餐又唔係真係有咩大問題" ?

petcity 發表於 2011-12-1 07:47 | 顯示全部樓層