hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 5/12/2011(一)萬千星輝頒獎典禮2011賽果:
開啟左側

[電視] 5/12/2011(一)萬千星輝頒獎典禮2011賽果:

AVD1 發表於 2011-12-8 16:43 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2011-12-6 22:26 發表

謝天華值得拎視帝,但肯定不是憑laughing去拎,因為laughing係tbb心目中,只是一個最佳男配角,呢個獎前年拎左,而佢又係laughing延續篇之中唔見有什麼突破
演出,視帝唔係佢,非常合理,反而我覺得黃宗澤係潛行既表現比 ...

問題係今次呢套潛行追搫擺到明就係比 Laughing 做第一男主角, 又點會係配角
呢套戲已經係衍生作品, 而唔再係以前個幾套學警系列 - 陳鍵鋒同埋吳卓羲兩個先係男主角 (加上前者一早過左檔, 想拍都難) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2011-12-8 16:47 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-12-6 19:11 發表
反而我仲擔心出年台慶
尋晚鄧萃雯同陳豪講出年拎

出年睇怕都係金枝慾孽II玩晒

而Laughing今年拎唔到獎,日後都好難有機會
Laughing條水都就黎山窮水盡

不過今年佢收返個最佳專業表現大獎呢件無厘頭既獎都係好事.. ...

咁始終仲有最小兩套續集片 o既,
衝上雲宵 + 怒火街頭都有續集,
唔可以話比金枝慾孽玩哂佢, 最小衝上雲宵又唔小人都肯定會追 ~ (分分鐘兩套片 (我指衝上雲宵 2 + 金枝慾孽 2 會做左出年台慶片都唔定, 兩套劇一齊爭) ~
JX9097 發表於 2011-12-8 21:31 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-12-8 16:47 發表

咁始終仲有最小兩套續集片 o既,
衝上雲宵 + 怒火街頭都有續集,
唔可以話比金枝慾孽玩哂佢, 最小衝上雲宵又唔小人都肯定會追 ~ (分分鐘兩套片 (我指衝上雲宵 2 + 金枝慾孽 2 會做左出年台慶片都唔定, 兩套劇一齊爭 ...

《衝2》好睇劇本+casting
否則個人唔係太睇好
FBI2 發表於 2011-12-8 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2011-12-8 16:43 發表

問題係今次呢套潛行追搫擺到明就係比 Laughing 做第一男主角, 又點會係配角
呢套戲已經係衍生作品, 而唔再係以前個幾套學警系列 - 陳鍵鋒同埋吳卓羲兩個先係男主角 (加上前者一早過左檔, 想拍都難) ~ ...

咁又點? 咪又係laughing臥底look,冇突破!
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
AVD1 發表於 2011-12-9 17:35 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2011-12-8 23:43 發表

咁又點? 咪又係laughing臥底look,冇突破!

咁 Laughing 個 Selling Point 就係臥底丫嗎,
咁如果 Laughing 唔係臥底咁就已經係另外一件事啦 ~
AVD1 發表於 2011-12-9 17:38 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-12-8 21:31 發表

《衝2》好睇劇本+casting
否則個人唔係太睇好

起無線節目巡禮入面其實已經大約知道 Casting 係點
只不過劇本真係要睇先知 ~

如果講 "品牌效應" o既話,
衝上雲宵起十年前咁收得, 呢一集點都可以佔到小小光 o既 ~
JX9097 發表於 2011-12-10 03:07 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2011-12-9 17:38 發表
起無線節目巡禮入面其實已經大約知道 Casting 係點
只不過劇本真係要睇先知 ~

如果講 "品牌效應" o既話,
衝上雲宵起十年前咁收得, 呢一集點都可以佔到小小光 o既 ~ ...

唔排除頭幾集的確可以吸引到人去睇
但可唔可以keep到結局就真係睇劇本

若果以節目巡禮去估的話
咁就真係唔睇好喇(以casting而言)
馬德鐘,陳慧珊同吳鎮宇都冇哂...
AVD1 發表於 2011-12-10 17:16 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-12-10 03:07 發表

唔排除頭幾集的確可以吸引到人去睇
但可唔可以keep到結局就真係睇劇本

若果以節目巡禮去估的話
咁就真係唔睇好喇(以casting而言)
馬德鐘,陳慧珊同吳鎮宇都冇哂... ...

其實吳鎮宇有冇份架呢 ?
因為節目巡禮後面的確見到佢起度 ~

至於馬德鐘冇都唔出奇, 始終上集話佢已經仙遊 ~
butterfly 發表於 2011-12-10 21:40 | 顯示全部樓層
經過前兩年的比較大路賽果後,tvb今年又再玩野,我對男女主角無大意見,有板友講胡杏兒係萬凰演技唔得,我反而覺得是可以的,因為前段講佢剛做王后,仍在學習階段,直至額娘死左,靠自己去做,再後面失寵,杏兒其實可以演活角色要求,不過部劇劇情就真係麻麻,至於嘉穎今次怒火表現同之前好唔同,天華只係將之前成功再做一次,無新突破,反而嘉穎今次新嘗試,佢亦將角色演活。

其實飛躍進步男女藝人,我覺得男離譜過女,歐陽靖除左記得佢rap之外,無咩特別過人之處,女其實都係麻麻,不過睇得出佢是有努力去改善,不過突破真係未有,如果選黃智雯真係比佢好。

男配角大熱勝出,佢個角色同laughing唔同,佢亦無採用laughing個套來做,演出來有佢個人特性,女配角敏之,呢個有所保留,佢係演出到角色要求,可惜佢有戲但做唔到角色神緒,不過唔算係突出,如果係候選名單中選,江美儀由黑幫阿嫂從良的轉變很有層次,可算是不二之選,不過佢唔係tvb親生女,又唔算十分大回響,無法,但次選會選胡定欣,佢今年法證幾場簡單的法庭戲將佢做律師的自私充份顯現,另外母女情佢演得不錯,分開時角色內心無奈很有層次表露出來,值得一讚,替佢輸俾敏之感到不值,要講原因或者係因為敏之拍怒火時受傷,tvb想給她一個安慰啦。

最後一談女角色獎,女角色其實替鍾嘉欣不值,呢個外冷內熱的角色令人由憐生愛,無獎真係有少少不合理。

不過我留意到一樣野,傳即將離開tvb的兩位監製梅小青同埋劉家豪的劇集演員在頒獎禮上全軍覆沒,究竟是否tvb的一個手段呢

唔知大家又點睇呢。
蝴蝶空中伴你飛翔
JX9097 發表於 2011-12-11 04:58 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2011-12-10 17:16 發表

其實吳鎮宇有冇份架呢 ?
因為節目巡禮後面的確見到佢起度 ~

至於馬德鐘冇都唔出奇, 始終上集話佢已經仙遊 ~

吳鎮宇都未落實埋唔埋堆

依家衝2都係全新故事ga la
馬德鐘上輯仙遊未都冇影響