hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 74K 提升為全日服務,275/275S 路線取消 (19/12 生 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴 74K 提升為全日服務,275/275S 路線取消 (19/12 生效)

teddybus 發表於 2011-12-18 19:46 | 顯示全部樓層

原帖由 Oliver_ME16 於 2011-12-18 17:01 發表

雖然離題,
但我想講一句,叫左百幾年既地名,
唔通要全大埔人就你地班iED?
你不如試下坐的士叫司機車你去舊墟,睇下佢會車你去邊?

我只係指出教院人多數叫廣福道一帶做舊墟
我完全無意要求全大埔人就教院人
不過既然有人認為我冒犯左全大埔人, 我樂意在此致歉...

KMB-ATE1 發表於 2011-12-18 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 18/12/2011 19:46 發表

再講, 真係要計的話, 大埔區最舊既墟市都唔係天后廟個邊, 而係富善街一帶... ...
唔知我有無理解錯,但係林村河北面既大埔舊墟 (天后宮、平安里果邊) 早係 1627 年已經建墟,
而河南面既大埔墟 (舊稱太和市,富善街果便) 到1892年先出現。
*此文僅為補充歷史資料,並無離題或煽動性成份。

tkf_2005 發表於 2011-12-18 21:06 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2011-12-18 19:46 發表

再講, 真係要計的話, 大埔區最舊既墟市都唔係天后廟個邊, 而係富善街一帶... ...

天后廟果邊唔叫舊墟就唔會有條舊墟直街la....
syleung 發表於 2011-12-18 21:10 | 顯示全部樓層

原帖由 筆保 於 2011-12-18 16:07 發表
觀荃唔係已有40咩?

(離題了)
40由荃灣坐到觀塘都天光la..

回正題
其實小弟雖然唔係大埔人,對275一d都唔熟,但係一睇個新路線就知...
btw教院附近唔係都有幾座樓?點解個道冇區議員出嚟say no?定係個幾座樓直情連275都唔需要?
同埋講真小弟建議275p復活...
imary 發表於 2011-12-18 22:09 | 顯示全部樓層
原帖由 syleung 於 2011-12-18 21:10 發表

(離題了)
40由荃灣坐到觀塘都天光la..

回正題
其實小弟雖然唔係大埔人,對275一d都唔熟,但係一睇個新路線就知...
btw教院附近唔係都有幾座樓?點解個道冇區議員出嚟say no?定係個幾座樓直情連275都唔需要?
同埋講 ...

人地幾個富貴屋苑有私家車有邨巴
駛乜稀罕275
天色已漸沉   落日如霧燈深深深
teddybus 發表於 2011-12-19 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 KMB-ATE1 於 2011-12-18 20:42 發表
唔知我有無理解錯,但係林村河北面既大埔舊墟 (天后宮、平安里果邊) 早係 1627 年已經建墟,
而河南面既大埔墟 (舊稱太和市,富善街果便) 到1892年先出現。
*此文僅為補充歷史資料,並無離題或煽動性成份。 ...

o岩o岩check返, 應該係我將大埔墟同大埔舊墟撈亂左
令到咁多位大埔人趕住出黎凜然指正真係唔好意思...

另外想問下新74k 係大埔墟站同大埔中心個站位有無變動? 會唔會改用275站位?
GP5737 發表於 2011-12-19 00:38 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2011-12-19 00:28 發表

o岩o岩check返, 應該係我將大埔墟同大埔舊墟撈亂左
令到咁多位大埔人趕住出黎凜然指正真係唔好意思...

另外想問下新74k 係大埔墟站同大埔中心個站位有無變動? 會唔會改用275站位? ...

如果新 74K 係跟舊 74K 咁行, 就唔會埋而家 275 個位係巴總兜個圈啦

一個兩個路過講下自己知既野姐
唔駛又趕住出黎又凜然指正講到咁好聽既 總之搞亂左就係啦
FD1146xGA5145 發表於 2011-12-19 06:53 | 顯示全部樓層
原帖由 GP5737 於 2011-12-19 00:38 發表

如果新 74K 係跟舊 74K 咁行, 就唔會埋而家 275 個位係巴總兜個圈啦

係就係大致上跟番舊 74K 咁行 , 不過新 74K 站位亦有少訐改動
往三門仔方向唔再停王肇枝中學、運頭街及鄉事會街 , 改停大埔墟街市 , 加停寶鄉橋
往埔鐵方向唔再入南盛街 , 亦唔再停寶鄉街及運頭角里 , 改停廣福道、運頭街及大埔墟
換言之 74K 運頭街分站由往三門仔方向嘅分站變成反方向往埔鐵嘅分站 , 而廣福邨一帶再冇 74K 服務
teddybus 發表於 2011-12-19 10:27 | 顯示全部樓層
原帖由 GP5737 於 2011-12-19 00:38 發表

一個兩個路過講下自己知既野姐
唔駛又趕住出黎又凜然指正講到咁好聽既 總之搞亂左就係啦 ...

因為之前睇過文章 (唔記得呢個板定隔離板)
有人擔心如果74k 入教院三門仔方向係大埔中心照係未改路前既站位停
條人龍會同其他路線既龍造成混亂...
不過我都諗緊如果停前275個站位就變左要兜圈
所以先有此一問...

咁我都係講返教院人既習慣稱呼者
教院人既出沒範圍離唔開大埔中心同廣福道一帶
覺得後者比較舊, 所以相比之下就稱呼後者做舊墟
(至於真正既大埔舊墟, 真係好少人會去個頭)
我承認一時習慣改唔到口,
但估唔到會收到 "連邊度係新/舊墟都未分到", 甚至 "要全大埔人就你地班iED"
呢d 咁凜然正義既指責囉...
Oliver_ME16 發表於 2011-12-19 12:58 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2011-12-19 10:27 發表

我承認一時習慣改唔到口,
但估唔到會收到 "連邊度係新/舊墟都未分到", 甚至 "要全大埔人就你地班iED"
呢d 咁凜然正義既指責囉...

"連邊度係新/舊墟都未分到"係事實
"要全大埔人就你地班iED"係你既語氣令到我有咁既感受

人地用 呢個表情都係因為唔認同你,但你仲要撐,
講到全ied既人陪你一齊錯.
你話我凜然正義我承認,我唔係原居民都咁唔好受
當年為左立新墟而付出心力既七約原居民後人見倒後會有乜感想?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
sea1986 + 1 贊成,有人死雞撐飯蓋,道歉亦道得勉強,你講得好 ...

查看全部評分

我...