hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 74K 提升為全日服務,275/275S 路線取消 (19/12 生 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴 74K 提升為全日服務,275/275S 路線取消 (19/12 生效)

AP38 發表於 2011-12-16 18:10 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2011-12-16 15:47 發表
唔知74K幾時會比人收車呢?

依個時間表應該用唔得耐...

大埔廠 5 架車以下路線
正常情況係點都唔收的 ...
teddybus 發表於 2011-12-16 18:13 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2011-12-16 16:47 發表

連邊度係新/舊墟都未分到...

係明星果邊先係叫舊墟...
廣福道周遭先係新墟...

我諗閣下無需要咁快, 教院人的確係叫廣福道一帶做舊墟...
teddybus 發表於 2011-12-16 18:22 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2011-12-16 16:29 發表
其實成件事可以好簡單咁解決
74K全日,來回兜IED,出三架車,30分鐘一班,90分鐘一轉,應該有足夠時間跑
IED既朋友嫌疏就坐自己shuttle,三門仔有全日巴士已經係皇恩浩蕩
反而好似而家咁改,九記今次自己都搵左自己笨啦
原本兩條線夾埋出三正二蛇,而家係四正,中段仲要出多一架…

咁其實睇返客源個flow
早繁時間 大埔入教院 同 三門仔出大埔 最多人
而之後既時間就調返轉
咁樣整呢隻A-->B-->C-->A 循環線, 我個人都覺得係make sense既

同埋講到三門仔有全日巴士係皇恩浩蕩又有點兒那個
畢竟35分鐘一班正正可能係趕客因素哩...
kay 發表於 2011-12-16 18:34 | 顯示全部樓層

新巴當年46X都行呢套
黃昏前 田灣-華貴-灣仔-田灣
黃昏後 田灣-灣仔-華貴-田灣

九巴咁做都無可厚非..

而今年新巴建議14號入馬坑仲絕
非繁班次全部先入炮台後入馬坑
咁樣好難做到港島東->馬坑客
無啦啦兜左入去炮台先,不如行返去..

全日來回都經就最抵得過
但係某程度三門仔輸死

無論點都兜去教院先...
之後就可以有藉口話三門仔無客,條線縮返去教院,又慳一筆

三門仔如果早出晚歸要搭74K,咁現有方案就保得住呢班客..
世界很簡單 人類很複雜
tkf_2005 發表於 2011-12-16 18:58 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2011-12-16 18:22 發表

咁其實睇返客源個flow
早繁時間 大埔入教院 同 三門仔出大埔 最多人
而之後既時間就調返轉
咁樣整呢隻A-->B-->C-->A 循環線, 我個人都覺得係make sense既

同埋講到三門仔有全日巴士係皇恩浩蕩又有點兒那個
畢竟35 ...

某程度上都可以叫善用資源...

2線合併,早繁做埔鐵->IED,三門仔->埔鐵,

LUNCH都有IED <-> 埔鐵...

下繁就IED->埔鐵 ,埔鐵->三門仔...

唔洗話搞到各自單向載客相差太大...
HF3204@243M 發表於 2011-12-16 19:08 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2011-12-16 16:29 發表
又或者咁睇…
IED有自己shuttle唔洗靠275係一回事,但又有冇理由夾佢地兜埋入三門仔呢
三門仔想有全日巴士線係一回事,但當開35分一班都未打爆車果陣,又有冇理由要條咁密既巴士線

其實成件事可以好簡單咁解決
74K全日,來 ...

其實老九係唔係想陰乾教院
等遲 d 三門仔客投訴或者教院冇客嗰時直情唔入教院
咁就慳到車
kay 發表於 2011-12-16 19:13 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2011-12-16 19:08 發表

其實老九係唔係想陰乾教院
等遲 d 三門仔客投訴或者教院冇客嗰時直情唔入教院
咁就慳到車

其實九巴點都做醜人,不過志在睇下點樣先得罪得好D
都係得
1三門仔受罪
2三門仔、教院各自半受罪

不過九巴玩得激既話,既然佢依家4部車
3部車比三門仔,1部比教院,教院個邊開40-50分鐘1班(早繁開特班疏導)
三門仔開20-30分鐘

另一個"皆大歡喜"mode

既然275都要取消,何必再醉心教院
世界很簡單 人類很複雜
FD5410 發表於 2011-12-16 19:18 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-12-16 19:13 發表
都係得
1三門仔受罪

3部車比三門仔,1部比教院,教院個邊開40-50分鐘1班(早繁開特班疏導)
三門仔開20-30分鐘

另一個"皆大歡喜"mode

既然275都要取消,何必再醉心教院

我諗佢就係睇準教院愈來愈少客
所以先搵 74K 全日
遲下教院再少d客,佢唔上真係唔奇
又或者...只於上下繁單方向上教院
轉三正一蛇
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
tkf_2005 發表於 2011-12-16 19:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-12-16 19:13 發表

都係得
1三門仔受罪

三門仔開20-30 ...

問題係教院今學期增收左400自資生...

校巴由8點開都變左7:40開...

冇左巴士...IED 真係食自己...
kay 發表於 2011-12-16 19:24 | 顯示全部樓層

原帖由 tkf_2005 於 2011-12-16 19:20 發表

問題係教院今學期增收左400自資生...

校巴由8點開都變左7:40開...

冇左巴士...IED 真係食自己...

咁佢無法子唔食自己姐
唔通繼續生人霸死地咩,佢地霸到半條74K都已經算好彩

真係絕D應該叫IED自己搞掂佢/運吉招標小巴,如果真係唔掂既話,先叫九巴幫你搞兩味
非繁做好三門仔服務好過

如果74K有辦法絕大部份時間直出直入三門仔,整埋個靚靚時間表,點都執到d客
世界很簡單 人類很複雜