hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴新界西過海線今天 (冬至) 調整班次
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴新界西過海線今天 (冬至) 調整班次

superbus 發表於 2011-12-23 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 Keo 於 2011-12-23 19:50 發表

知又點?都掩蓋唔到收車既事實架喇
同埋正如上面話齋,出齊車係應份唔係恩典

荔廠我唔知呀,尋晚九廠夜更收得幾勁下
做埋你講果D咪打個和囉

冬至果晚月薪冇雙補,咪冇人又冇車囉! ...
尋晚九廠都叫收得勁? 收車果D線都係一架起兩架止
上次中秋就叫收得勁喇, 條條線打孖打孖咁收
238X 發表於 2011-12-24 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 23/12/2011 23:05 發表

即係咁 , 城巴加班就拍爛哂掌
九巴加班就死搵爛搵理由出黎話冇加班
九巴係衰野多姐 , 人地難得加班都要比你嘈 , 唔出通告加班又要比你嘈
而家 D 人真係難服待 ...

即係中共對烏坎村事件處理一樣,
見到嘅嘢幾好都唔會有人信,因為個底太花。

其實唔好話乜,我都唔信,不過係覺得有趣在,
已經有人係咁證明城巴今次係減班,
但 D 人都好似見唔到啫。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AP149 發表於 2011-12-24 00:43 | 顯示全部樓層
琴日960,968蛇車下段提早出廠,夜晚東九堆新界線又有拉車

唔一定係出左通告先代表有做野o既
低級趣味扮高級:369
aPower 發表於 2011-12-24 01:08 | 顯示全部樓層

neosan 發表於 2011-12-24 01:34 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2011-12-22 23:30 發表

以我所知大部分公務員、公營機構員工等都可以早放兩個鐘。

我只可以講.. 唔係..
而家大部份政府人員只可以係年三十/中秋/多至..
是但揀一日放早兩個鐘.. 即係大部份都正常返工..
kay 發表於 2011-12-24 08:49 | 顯示全部樓層
原帖由 aPower 於 2011-12-24 01:08 發表
其實尋日兩家公司既西隧大西北線都係差唔多衰
只不過係城巴係衰中段 (開早左清客,接近正常時間走果班就因疏左車而受罪)
九巴就衰頭同尾段甘解姐 (佢D加班車出到來既時間已經死到唔清唔楚,連非村都食唔哂)

尋日仲衰過 ...

不過城仔衰在冬至班次

部份路線最後黃昏至晚上既整體開出班次
比平日係少

如果城仔覺得今次搞冬至時間表
方便到乘客同司機

佢之後就會繼續黎

我成日讚佢掩眼法勁就係呢個原因

而且今次佢講係特別時間表,唔係加強服務通告
會唔會有人想混淆兩樣野黎講

如果正常合理做法,唔係應該將下繁時間提早,但維持原有時間結束咩
世界很簡單 人類很複雜
VA54-HN8897 發表於 2011-12-24 10:03 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2011-12-24 01:34 發表

我只可以講.. 唔係..
而家大部份政府人員只可以係年三十/中秋/多至..
是但揀一日放早兩個鐘.. 即係大部份都正常返工..
以我所知亦都未必,唔少都可以放早多過一日

最低限度我識o既公務員朋友入面,冇一個唔係中秋同冬至都放大約四點半

JU2541 發表於 2011-12-24 10:23 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2011-12-23 23:05 發表

即係咁 , 城巴加班就拍爛哂掌
九巴加班就死搵爛搵理由出黎話冇加班
九巴係衰野多姐 , 人地難得加班都要比你嘈 , 唔出通告加班又要比你嘈
而家 D 人真係難服待 ...

即係咁,城巴向來玩數字遊戲係好勁
勁過九巴...我唔係話佢加班減班..開心不開心..

而係你呢個例子/舉證已經說服唔到我相信同埋我會有懷疑
九巴有否加班...拖 3 卡返山景未必係因加班而拖卡...
昨日 43 既例子...已經推翻到...九記有加班?
事實上 43 冇加過....咁 961 有冇加過...我更加懷疑囉

明未?
人一九,腦便殘
GR1473 發表於 2011-12-24 11:07 | 顯示全部樓層
 樓主| da54 發表於 2011-12-24 11:52 | 顯示全部樓層

原帖由 VA54-HN8897 於 2011-12-24 10:03 發表
以我所知亦都未必,唔少都可以放早多過一日

最低限度我識o既公務員朋友入面,冇一個唔係中秋同冬至都放大約四點半

係囉,公務員 standard 係早放兩日,放一日果 d 可能係自己搵一日 OT 掛~
至於你們信不信?反正我信了