hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011年U廠大食柴;2012年U廠繼續食柴,直到永遠? ...
開啟左側

[服務調整] 2011年U廠大食柴;2012年U廠繼續食柴,直到永遠?

關閉 [複製鏈接]
LF5502 發表於 2011-12-29 21:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

過去 現在 未來 U廠都係食柴的…

2011年,是S廠大豐收的一年,
三黑四紅的歐五化工程幾乎完成,
直梯服務亦藉住更多新車的加入
擴展至沙田至各區的路線

2011年,水廠終於有雙層新車 la…
而傳聞下個月大廠都會俾多幾架北上

但係,我半年前所講的"U廠水廠化",
似乎已經惡夢成真

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=630082

一條 87D,已經多過成個U廠的 AVBWU(一隻手指都卒死你??)
連續 N 年新車數最少
成個屯門區得六條路線平均車齡少於十年
GD牌AV由U廠調走,換入黎的係GR同埋HA牌的AD
俾同樣的價錢,某D路線全線歐五新車,
某D路線(公路線)仲係3+2冷龍

既然係咁,點解U廠今年仲會有除左AAU之外的新車出?

原來,大家仲記得的話,
去年至今年年初有半年係無出過新車,
即係淨係退車,
而新車今年出返哂
2010:除牌:213;出牌:123;過檔:20
2011:除牌:167;出牌:231;過檔:15
兩年:除牌:380;出牌:354;過檔:35

U廠今年的雙層新車只係補返2010年退/調走的舊車(U廠幾乎係有出無入)
而唔係代今年退/調走的17年車
事實上,今年的17年車,
已經由另一批13(3AD162)-16(AD147)年的舊車代替
同兩三年前的情況一樣

但竟然仲有人食完新車之後唔抵得,
話甚麼打劫,新車數目有突,
未出牌的新車點都有你份
依家就無丫麻

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=635428&extra=page%3D3

友板某ching:
上年批 冷蘭到期踢走晒後 咪一樣拎左唔少康豪返黎
而家康豪到期 咪拎堆 G牌龍番黎 , 到 G牌龍到期咪拎批 H牌龍囉

展望2012
如果繼續續牌新政,
以上的舊車換舊車工程將會延續
而且由於U廠本身都有大量舊車,再加上外來的舊車
幾年後的換車工程將會更大型
U廠將會繼續食柴

明年U廠有唔少黃柱龍到17年,
睇下到時又會點

或者可以咁講
U廠將會係第一個廠全金
U廠將會係第一個廠全直
U廠將會係第一個廠全歐五
因為:U廠將唔會有最舊的車,
當然,10年(13年?)以下的車可能都會無乜
* all data from kmb 2__7

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
DW8306 -1 做人不要太小學雞

查看全部評分

EH2674 發表於 2011-12-29 21:14 | 顯示全部樓層
舊車無論座位同企位都多過新車,唔好咩?

強人所難,不可一不可再
Crotone 發表於 2011-12-29 21:30 | 顯示全部樓層
無計.如果.U廠線皇960, 968 全線改用歐五直, 後果.....十分嚴重.......所以都係...繼續食柴好啦
One Door Closes Another Door Opens
HR9710+KU1391 發表於 2011-12-29 21:34 | 顯示全部樓層

U廠長途線多,用直梯變相少左坐位.
新舊車冇問題,最緊要2+2座位及有"怎"頭位
客多的線應該用12米曲梯(例如59X,960及968),客少而行大直路的線(例如268B及692)才用直梯.
另外,舊車不一定差.
U廠有樣野係第一,就是四大廠最先全冷.
有時唔好下下比較.
睇下城巴,雖然962系及969系主力用富豪奧林比安12米非低台巴士,但座位多,有打橫位坐好過企,照顧長途客需要.

DC3938 發表於 2011-12-29 21:40 | 顯示全部樓層
鬼叫派車主任住係蛇仔廠地頭咩,小心d新車殘死佢?
DC3938 發表於 2011-12-29 21:43 | 顯示全部樓層
59A入59X批豬,取代批黃柱龍,前題係要59X加車!
3AD172004 發表於 2011-12-29 21:44 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2011-12-29 21:30 發表
無計.如果.U廠線皇960, 968 全線改用歐五直, 後果.....十分嚴重.......所以都係...繼續食柴好啦

問心一句,如果960同埋968線全線用直梯,恐怕早晚繁時中途站登車難既問題會進一步惡化,為求以新直車做掛牌,而犧牲繁時乘客登車既需要,值唔值得呢?
主賜我異象,來委身香港!
 樓主| LF5502 發表於 2011-12-29 21:47 | 顯示全部樓層
俾同樣的價錢,某D路線全線歐五新車,
某D路線(公路線)仲係3+2冷龍

原帖由 Crotone 於 2011-12-29 21:30 發表

某 D 路線急需歐三躉,
但有 D 廠就將歐三躉亂咁放
GD1570 發表於 2011-12-29 21:51 | 顯示全部樓層
申報利益,我自己係U廠人
但我完全不認同樓主的見解。

首先,樓主話過去U廠食柴
但有冇諗過當年U廠線係咁全冷的時候,拎左幾多部新車呢?
全數的AMN、大量AP、扒、歐三躉、960的都普躉等等...
雖然唔係一年既事,但你話食柴,恕我完全未能認同更多。

再者,我完完全全唔覺得舊車有乜唔好..
無錯,我真係對批黃柱3+2龍無乜好感,
櫈窄唔在講,成日行行吓屯公成陣汽油味真係頂唔順..
但,136這個數目又真係幾吸引..
以屯門M線的高客量嚟睇,真係車得好多人...
又有乜所謂呢?

同埋唔好忘記,U廠將上水大埔的分割咗畀沙廠
變相突然少左一半領土,已經令到用車數目可以減少好多了...

新車,對我這個經常搭車來往屯門及荃灣的乘客來說
真係無乜所謂,我反正只要佢唔收車,班次穩定,已經足夠了..
我唔知道樓主係咪日日都要搭九巴來往U廠及其他地區(如九龍、港島)
依家唔係去旅行,依家唔係去遊埠,返工返學準時準點係最重要的。
如果因為入新車,載客量少了的話,你問十個我相信九個一定答你寧願唔變
你有你可愛,我有我好笑。
kingprowm 發表於 2011-12-29 22:27 | 顯示全部樓層

睇樓主資料來源, 2010 - 2011 年 U 廠只退了 11 架雙層巴士
但雙層新車就入左 5 架 ASU, 26 架 AVBWU, 4 架 ATEU,
呢度已經淨賺 24 架車啦, 加上 2009 年九龍南線通車後
單係 268B, 269B 已經 CUT 左 8 架車, 63X 重組後 CUT 左 2 架車
雖然中間有車調廠冇回禮, 但一定冇淨調起過 30 架車去其他廠
其他續命車對調都係一換一

所以點睇都睇唔到要分新車去 U 廠的理由

再者 U 廠後備比率超過 9%, 但九巴整體後備比率唔超過 8%,
明顯 U 廠現在係太多車