hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 對於admin91 B3之判決
開啟左側

對於admin91 B3之判決

sea1986 發表於 2012-1-2 16:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

admin91啱啱判決咗板友FBI2因為係R3爆咗句「傻X」而 重罰其30日停板9 G* L, s! }& F8 W* x# S
我就有少少意見- |2 x4 f7 M, z, L  E. R# \2 `1 [
既然板主知道呢個字係來自大陸8 W, J  }6 ?. F" o' e
呢度係香港,點解要用大陸嘅角度去處理今次問題?
2 w, R  d6 [( s根本呢個字若果唔係因為板主走去特別引用佢嘅話6 [, x9 d$ B- b, n2 l7 y
我估都冇乜人知道呢個係大陸用語、係粗俗字$ [' g6 g5 C  s& |
正如我講句台灣用語「靠X」、「衝三X」冇乜人知,又會唔會被人話?(我舉例咋,唔係故意講架)
+ d. \$ E# B/ [5 a7 a- {既然係咁,3年前有人爆咗句中出東涌站又唔見站方有做嘢?
$ B9 E: W, x% J/ f( _) r1 V站方係咪咁雙重標準、選擇性執法?
* y: m2 W& B# d" K更何況,睇番有引用FBI2篇文嘅回應見到; w: j% \+ d4 I! r$ \' w
本身FBI2又唔係鬧緊某人
: d$ R' `- D/ M) d+ ~! O! E; J做乜有人要買飛?2 b4 T. o$ |0 ^8 f1 G
冇指定講緊邊位都要詆譭人?唔係化?italk言論自由係咪縮窄到咁嘅地埗?
. h3 I  p7 y: ~! |% P. e: y唔駛和諧到咁呀嘛?) Y4 N3 V- `4 r- x5 A2 J

% c- C) {4 E0 B( N: j[ 本帖最後由 sea1986 於 2012-1-3 12:39 編輯 ]
ATE24 發表於 2012-1-2 21:47 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-1-2 16:33 發表
- z) F) }/ ~2 ^$ B( R$ u$ Iadmin91啱啱判決咗板友FBI2因為係B3爆咗句「傻X」而 重罰其30日停板
$ t/ s0 C+ Z/ P我就有少少意見
% y9 h3 Z4 K' \3 d2 U- U% J8 k既然板主知道呢個字係來自大陸
( M5 D7 e( t" ], I呢度係香港,點解要用大陸嘅角度去處理今次問題?
9 l7 Q7 U, o' n5 \根本呢個字若果唔係因為板主走去特別引用佢嘅話4 I: c2 t  b5 Q# d
我 ...

$ t+ D5 {  y$ _8 ^8 Y  c6 ZLe 度本身係存在唔同版主之間o既執法取捨同標準o既問題,基本上好難話可以點改善。
, P* {; Z0 w7 Z& O. |6 u; g: Q- r( K6 o3 n" z/ X/ F1 o3 {& a7 w
至於判決方面,我個人覺得如果係一篇懷疑粗口文章,
" V, A9 H( \( Y7 ^2 X版主值得從原始語意、用法及整體表達方面得出一個判決結論。/ x) k' X7 V8 x7 D
有關版主o既判決,個人不擬發表意見。
公器公用 香港早要有品
dongfeng 發表於 2012-1-3 00:36 | 顯示全部樓層
既然admin91可以給予灌水者3天寬限時間修改文章至合乎站規標準,那麼為何今次卻不給予3天時間予發言者,解釋有關疑似粗口的意思?這是否與admin91持雙重標準有關?
- R0 @# ]9 }* h1 {- L- A0 @+ ]% k, r6 C. k6 N2 r6 g
admin91指出,「傻x」乃內地粗口。由於這是香港網站,而有關發言者FBI2為香港站友,未必知道「傻x」為粗口。即使FBI2的「傻x」疑似粗口理據成立,有關板主也應以香港文化情況,給予FBI2解釋這具爭議性的疑似粗口的意思,及酌情處理,對FBI2也較公平。
에이핑크 대박!
kp3011 發表於 2012-1-3 01:59 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-1-2 16:33 發表
+ D/ S' w& U0 z- `/ s7 tadmin91啱啱判決咗板友FBI2因為係B3爆咗句「傻X」而 重罰其30日停板
4 a5 {( s( q! {/ ]/ ]  p我就有少少意見
& c. V% K# i8 ^% w3 \/ j1 ?既然板主知道呢個字係來自大陸
, X1 ?3 a. w; k7 m. ?+ w1 Z) |呢度係香港,點解要用大陸嘅角度去處理今次問題?* m: {5 M' }$ s/ N% X5 M3 X
根本呢個字若果唔係因為板主走去特別引用佢嘅話
3 H: Y$ @. \, H. u3 ?我 ...

5 A3 P1 {5 |" t- B' b. W
) ~% G1 ?# L) C3 e9 @; b1 z0 r字面上,傻[字母] (香港話) 等於 傻[字母] (大陸話) (字義一唔一樣我唔探討); }' D& l2 \  Z. _8 X# ?/ Q
字面上,中出 (香港話) 都唔等於日文嘅 中出[平假名] (日文)
& D5 C8 [: n: V; F3 E8 R5 Y, a  @: I9 v. ]2 e' l
中出 (香港話) 係 香港中華出入口商會 (Ref 1, Ref 2),唔好諗歪
1 q, q% j0 }# z* R0 e1 ?' Y% [% ^' r( z  E! y) T: `" M, V8 h) _
原帖由 dongfeng 於 2012-1-3 00:36 發表 8 j1 s) B) V* G% h$ m
既然admin91可以給予灌水者3天寬限時間修改文章至合乎站規標準,那麼為何今次卻不給予3天時間予發言者,解釋有關疑似粗口的意思?這是否與admin91持雙重標準有關?
1 U. ]0 C1 v# |- h. I8 q# ?; c, }0 s! b. `. Z7 J' `7 y& h9 e- {
admin91指出,「傻x」乃內地粗口。由於這是香港網站,而有關發 ...

; o! w  u) x  h) G# |! P0 a. i/ q( Q3 n% E; o  d1 r3 c; s* ~
灌水同粗口拉埋黎講?你都得架啦
1 N5 B2 ]6 _3 g, E. f5 M
0 n* [" E5 B6 V7 b0 K6 T7 E[ 本帖最後由 kp3011 於 2012-1-3 02:00 編輯 ]
 樓主| sea1986 發表於 2012-1-3 02:41 | 顯示全部樓層

回復 2# 3# 的帖子

證明有關版主嘅做法係只睇果個字表面意思,唔去了解箇中原因
& f( b! ~' v3 |* z4 H
# t8 B! l& N0 d8 ~: e/ y3 q另外版主完全冇俾人解釋嘅空間
( W1 C- \: e9 p2 ^$ d3 H+ C其實喺FBI2疑似爆粗字後嘅約一日,該位版主都有以個人身份去回文5 Q1 N/ D# d. a3 }3 C
點解當時唔做嘢?隔咁多日一嚟就停板?毫無警告?
3 s) q/ {0 v7 Y6 E! j  L; h係咪當時板主以個人身份回文時根本連傻X係乜嘢都唔知、都唔認為係粗字?
) G4 V% Y$ ~9 E但又點解突然覺得佢係粗字?好值得商榷" C5 }2 l6 T: y! E' g, }6 s
更何況,攞大陸標準套落香港用呢一套,係咪要將italk大陸化?, K7 @* K* H, ^" b; k
明明喺香港唔係粗口嘅無意義嘅字,突然話係粗口,真係感到莫名其妙
 樓主| sea1986 發表於 2012-1-3 02:51 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2012-1-3 01:59 發表
4 s2 {0 C& }; e7 H7 H字面上,傻[字母] (香港話) 等於 傻[字母] (大陸話) (字義一唔一樣我唔探討)0 k* X/ L4 s) V# B" I
字面上,中出 (香港話) 都唔等於日文嘅 中出[平假名] (日文)
: R5 k& F! A9 ]8 ~: O7 _6 ?

) k" W1 D% c5 l: A. d8 @你都識講「字面上」,但字義呢?/ C+ C/ ^. M- L: {0 }) ^) P
字面上都唔係粗口喎,唔同「(尸吊)」、「(九鳥)」(<舉例而已)一睇就知係粗俗字1 K( @0 v0 A  R( }8 u7 ^( q0 K
根本將大陸嘅意思攞落嚟香港係毫無意義嘅) |* I( w, o/ [8 S! D( H* e  A; U
而且「傻X」喺香港可以指係「傻嘅BB」,我就未曾見過香港人用呢隻字、甚至攞嚟鬧人啦
. l0 \: A" b' g* Y! u7 a# A9 j* u6 n: ^/ K4 G* X* v8 a
既然當年唔係香港字嘅中出可以喺italk出現,何解而家唔係香港字嘅「傻x」就唔可以?
kp3011 發表於 2012-1-3 03:18 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-1-3 02:51 發表
; M: x/ ]+ }8 z2 K* x/ M5 e& Y/ B
$ h) {+ m3 N& d8 j8 A" o4 P0 I. g4 G) f
; u5 u; c( D8 I# U7 ?. q7 l你都識講「字面上」,但字義呢?
; }, d! R) c- v. P% `4 S字面上都唔係粗口喎,唔同「(尸吊)」、「(九鳥)」(

8 I! ~. _; d! J% e3 @' B
$ ~. [. s5 r% i1 b6 a若閣下所言為真,則法文粗口可在香港論壇出現,因為法文不是香港的語文
 樓主| sea1986 發表於 2012-1-3 03:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2012-1-3 03:18 發表 6 e: y2 A2 {1 _
若閣下所言為真,則法文粗口可在香港論壇出現,因為法文不是香港的語文
/ d) a9 I: {, n& M$ I2 z- ]. b" X( T

" Y7 n* S0 Y. M7 w/ `若果為人所共知嘅當然有問題' c0 O0 y5 x# T; Z" o3 P
傻X係為人所共知嗎?
admin74 發表於 2012-1-3 09:32 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-1-2 16:33 發表 ; S! d5 ^( u' l! C4 ]* D& z
admin91啱啱判決咗板友FBI2因為係B3爆咗句「傻X」而 重罰其30日停板5 c3 a& G: P% p" r! f+ E/ m" _
我就有少少意見$ V; X: i1 q1 y9 ]' c$ i  f( s
既然板主知道呢個字係來自大陸
% q3 b6 @2 Z/ ^5 Y呢度係香港,點解要用大陸嘅角度去處理今次問題?: u# D& P8 V8 t7 d1 g4 C6 }
根本呢個字若果唔係因為板主走去特別引用佢嘅話. s2 r6 ?) ?$ E2 I! M' N2 X& }
我 ...
  K2 {9 A% x. `$ r0 Z- M
' y% \- Q% T2 P1 \
唔好意思係R3唔係B3
版務文章
volvo_chan 發表於 2012-1-3 10:00 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-1-3 02:51 發表 : V- S) a% |6 E
而且「傻X」喺香港可以指係「傻嘅BB」,我就未曾見過香港人用呢隻字、甚至攞嚟鬧人啦( R+ `- Y7 D8 L
# {6 `  G* h- `4 J2 |2 ~0 l% _
4 L- W; t0 ?4 }$ O. r) ?1 q0 E既然當年唔係香港字嘅中出可以喺italk出現,何解而家唔係香港字嘅「傻x」就唔可以?

4 ]% u# D, C( i; u" t% Y$ i, g& ]其實我自己都唔覺得「傻X」喺粗口字,真係唔發生呢單野都唔知,sea1986講出我對「傻X」的相同見解,) y5 U) W/ q6 f# p3 z/ Q1 d; K* w
我在香港亦時不時都聽到家長對孩子講笑咁講「傻X」,意指正如「傻嘅BB」,真係唔覺係用嚟鬧人的字眼。
至于你信不信,我反正信了