hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 可能係第一架要退的8系龍
開啟左側

可能係第一架要退的8系龍

bnr34 發表於 2012-1-4 09:13 | 顯示全部樓層

原帖由 tomchen 於 2012-1-3 19:52 發表
以小弟留意開要續牌的城巴都係會好快就換o左張新行車證,好少臨到 last 幾日先黎續牌換證。
當然有少數例子係例外。

好多車老早做定 COR 續定牌, 就可以有時間預早換行車證啦

原帖由 GK9636 於 2012-1-3 22:48 發表
就算堆已經續左o既都係可能玩多大半年, 新城經常都將夠期車提早終止牌照

我又想知你講既"經常"係邊幾部喇, 我只係知好多車都係吊鹽水都搞唔掂先至提早除牌

原帖由 lazyinhk 於 2012-1-3 19:36 發表
我就唔係咁樂觀喇!

小道消息話唔見有安排做 COR
似乎樓主個可能都幾大機會喇
ML29 發表於 2012-1-4 09:22 | 顯示全部樓層
原帖由 AshiyaMizuki 於 2012-1-4 02:58 發表

1月2 日影的
p.s:剛才網上睇到,另一架8系龍809(gg6484)都係同808同一日出牌,不過唔知有冇續牌.

昨晚在跑馬地總站看到#808,證實行車證仍未換,看來這部車很大機會是
最後幾天服務了……

原帖由 GK9636 於 2012-1-3 22:48 發表
就算堆已經續左o既都係可能玩多大半年, 新城經常都將夠期車提早終止牌照

這類例子我只想到新巴最後那批LA和部分城巴#2XX。

We're part of The Go-Ahead Group
GK9636 發表於 2012-1-4 10:26 | 顯示全部樓層
原帖由 bnr34 於 2012-1-4 09:13 發表

好多車老早做定 COR 續定牌, 就可以有時間預早換行車證啦

我又想知你講既"經常"係邊幾部喇, 我只係知好多車都係吊鹽水都搞唔掂先至提早除牌

小道消息話唔見有安排做 COR
似乎樓主個可能都幾大機會喇 ...

401, 404, 403, 411 etc等大堆4xx都係2011年第一季中尾到期, 但起2010聖誕前提早退牌費出堆新81xx, 基本上由3頭蘭退開始就有大把e d情況, 部分車輛仲健康到大把件拆來再用, 我形容為"經常"有咩問題? 除非你唔知各部車實際到期日同終止牌照日的差異而無從比較卦

GK9636@ATENVIRO
請勿下車 發表於 2012-1-4 12:01 | 顯示全部樓層

會唔會從當時冇同其他巨龍兄弟一齋翻新做新巴籠個陣睇得出最早唔要既就係呢批?
530 發表於 2012-1-4 12:17 | 顯示全部樓層
成批車最靚就係808, 唔續就可惜
原帖由 請勿下車 於 2012-1-4 12:01 發表
會唔會從當時冇同其他巨龍兄弟一齋翻新做新巴籠個陣睇得出最早唔要既就係呢批?

應該唔關事, 佢地轉2+2個陣已經翻新左, 冇需要再翻新
EL8061 發表於 2012-1-4 13:04 | 顯示全部樓層
原帖由 KR7295 於 2012-1-4 04:11 發表

我就真係想中間果批快D退左佢好過喇, 830-860呢批野早年真係搭到怕, 又西又凳, 又唔係好好力喎, 車身仲好似就散咁, 頭批8頭既程度冇佢地咁犀利...
至於8頭老早影齊 ...

講坐感舒適度我覺得頭批8XX和中批8XX差不多,我又唔覺中批8XX特別差,
反而覺得尾批861-880就差少少(無換無間斷光管,車廂較暗),

講性能表現早兩年我都覺得頭批8XX會好過中批8XX,
但近半年我搭過又覺得未必,真係一架架,
相中架808搭過行788仲keep到應有表現(東廊幾爽,上暗斜都有幾好的水準),
我都唔希望佢那麼快退,
但804,805,822就好麻麻(這三次都是較進取車長駕駛),尤其822斜路起步好慢,上斜乏力,
那次搭822上柴斜被837和另一架中批8XX(好似840)輕鬆爬過,
反而搭過唔少中批8XX起步好過頭批8XX,就算上斜和跑東廊都拍得住頭批8XX,
當然都有較差的好似842,846!
愛車:EL8061,最鐘意的熱龍:FY5856
ccw819p 發表於 2012-1-4 13:05 | 顯示全部樓層

原帖由 KR7295 於 2012-1-4 04:11 發表

我就真係想中間果批快D退左佢好過喇, 830-860呢批野早年真係搭到怕, 又西又凳, 又唔係好好力喎, 車身仲好似就散咁, 頭批8頭既程度冇佢地咁犀利...

咁我可以講,你未欣賞到中批既好處姐 853呢部車都係中批出
至於8頭全集,我都係差816及849姐 唔好話我自視過高,而家嘗試影緊80部8頭行780,
就算影唔曬都盡量影,此終我生於柴灣咁多年...批8頭陪左我也咁多年,每日出街坐城記又會坐到佢地
坐到8頭好有親切感,780又係我愛線.......其他8x,118得閒先影,再之後先789,788
原帖由 EL8061 於 2012-1-4 13:04 發表

講坐感舒適度我覺得頭批8XX和中批8XX差不多,我又唔覺中批8XX特別差,
反而覺得尾批861-880就差少少(無換無間斷光管,車廂較暗),

講性能表現早兩年我都覺得頭批8XX會好過中批8XX,
但近半年我搭過又覺得未必,真係一架 ...

尾批上斜係較為一般,但之前都係一架架.....之前坐873行8x都ok
跑公路呢批正過頭批同中批,暑假坐眞係爽過睇爽報.....涼到呢....
至於我覺得8頭都係一期期,之前坐819行606虧左,但琴日坐返780又不俗
反而呢排822真係麻麻......我覺得成批8頭830巳算差的一部,雖則自己生肖車都要一提

ML29 發表於 2012-1-4 14:35 | 顯示全部樓層
原帖由 ccw819p 於 2012-1-4 13:05 發表

咁我可以講,你未欣賞到中批既好處姐 853呢部車都係中批出
至於8頭全集,我都係差816及849姐 唔好話我自視過高,而家嘗試影緊80部8頭行780,
就算影唔曬都盡量影,此終我生於柴灣咁多年...批8頭陪左我也咁多年,每 ...

頭批較差的還有#812、#813、#828,這幾部車都是聲猛力弱;
尾批最差那批#861一定有份,這部車在柴斜西行停站後可以不夠力
起步,要先踩油再鬆油門。

中批近期坐過其實普遍好了,上星期連續兩晚先後坐中#836和#837,
兩部都很有力,冷氣又充足,#836跑東廊狂推其他車;
另外少不了自己愛車#843,前晚坐過它入跑馬地仍然有不錯表現。

當然差的也有一部分,例如#854、#858這些力水都是麻麻。
We're part of The Go-Ahead Group
penguin_wai 發表於 2012-1-4 19:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2012-1-4 14:35 發表

頭批較差的還有#812、#813、#828,這幾部車都是聲猛力弱;
尾批最差那批#861一定有份,這部車在柴斜西行停站後可以不夠力
起步,要先踩油再鬆油門。

中批近期坐過其實普遍好了,上星期連續兩晚先後坐中#836和#837,
兩部都很有 ...

上次搭828@8X...
熄冷氣上柴斜都係龜咁爬....
仲要CHOK到死@@
Clarence 發表於 2012-1-4 19:58 | 顯示全部樓層

我搭過1次#859 @ N8X之後, 唔打算再坐中批8系
果架咁ge野, 學你話齋, 又西又dun, 又嘈! 同期ge Olympian車系都唔似得佢地咁