hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 可能係第一架要退的8系龍
開啟左側

可能係第一架要退的8系龍

ad63 發表於 2012-1-4 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 ccw819p 於 2012-1-4 13:05 發表
至於我覺得8頭都係一期期,之前坐819行606虧左,但琴日坐返780又不俗
...

今日坐819 行  102英皇道起步推背感覺...~~
volvo dafa
請勿下車 發表於 2012-1-4 21:37 | 顯示全部樓層
原帖由 530 於 4/1/2012 12:17 發表
成批車最靚就係808, 唔續就可惜

應該唔關事, 佢地轉2+2個陣已經翻新左, 冇需要再翻新

容許我ot 咁依家係新巴凳個堆係由3+2位直接換做新巴凳?
ML29 發表於 2012-1-4 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 請勿下車 於 2012-1-4 21:37 發表

容許我ot 咁依家係新巴凳個堆係由3+2位直接換做新巴凳?

你指用「First紋」人造皮椅那批?
那批本身已經是2+2,只是換做有頭枕的人造皮椅罷了。
(#861-#880更是本身有頭枕)
We're part of The Go-Ahead Group
ccw819p 發表於 2012-1-4 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 AshiyaMizuki 於 2012-1-4 02:58 發表

1月2 日影的
p.s:剛才網上睇到,另一架8系龍809(gg6484)都係同808同一日出牌,不過唔知有冇續牌.

809已獲續牌到2013年1月9号  今日行780

而808...... 原風不動,唔係得佢退,咁慘呀  今日788

此外是807

希望808有奇績,連809同一班兄弟都有得績係得佢冇
KV1902 發表於 2012-1-5 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 ccw819p 於 2012-1-4 23:41 發表

809已獲續牌到2013年1月9号  今日行780

而808...... 原風不動,唔係得佢退,咁慘呀  今日788
https://lh3 ...

好少單吊一部唔續bor......奇怪......
不過印象中808好似表現係比較曳......
Welsh 發表於 2012-1-5 01:30 | 顯示全部樓層
上年十一月時曾收到消息話 808 係第一部退,
但當時全部都未續牌... 未知消息現在是否有變....
bnr34 發表於 2012-1-5 11:40 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2012-1-4 10:26 發表

401, 404, 403, 411 etc等大堆4xx都係2011年第一季中尾到期, 但起2010聖誕前提早退牌費出堆新81xx, 基本上由3頭蘭退開始就有大把e d情況, 部分車輛仲健康到大把件拆來再用, 我形容為"經常"有咩問題? 除非你唔知各部車實際到期日同終止牌照日的差異而無從比較卦

似乎閣下有渠道查到呢兩個日子咁啵, 小弟不才, 懶得去搵呢 d 渠道, 搵完都係得個知字

大家既定義唔同, 要包埋 d 醫返都晒藥費而提早除牌既車, 你冇講錯, 當其時仲好多添
而且就算去到醫返都晒藥費既地步, 都仲有好多野可以循環再用, 有需要咪拆晒囉, 用唔用返就另外一回事喇

雖則近一年半載少發生你所講既野, 但係望就望係下一批車落地之後會繼續啦
性能再好我都唔會越搭越亢奮, 不過搭車搭到想瞓的話, 絲絨櫈仲要冇頭枕, 絕對唔係一件開心既事, 寧願望佢早 d 換車好過
EL8061 發表於 2012-1-5 17:23 | 顯示全部樓層
回KV1902兄,近半年我都常搭到頭批8XX,
我覺得808在頭批8XX來說表現反而算好,頭批8XX之中唔少差過佢,
小弟和某些板友在之前回文都提過部分例子,
我搭過差的通常起步慢,上斜無力,不似8XX,
808仲keep到8XX應有的表現,

不過自己發覺到在這半年搭中表現特別正的8XX反而較多是中批8XX(831-860)!
愛車:EL8061,最鐘意的熱龍:FY5856
KR7295 發表於 2012-1-5 17:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ccw819p 於 2012-1-4 13:05 發表

咁我可以講,你未欣賞到中批既好處姐 853呢部車都係中批出
至於8頭全集,我都係差816及849姐 唔好話我自視過高,而家嘗試影緊80部8頭行780,
就算影唔曬都盡量影,此終我生於柴灣咁多年...批8頭陪左我也咁多年,每 ...

呢兩部應該102/8X/780/606出現多
不過你想影80部8頭都係780唔係冇可能喎, 以我影到咁多部8頭計, 當中36部影過行102, 而且仲未計好多影左而未執既相, 但影齊咁多部都用左差唔多4年(冇特意地捕)
我而加諗緊方法點樣盡量影齊現役9/90頭, 已知E廠果D已經影齊

真係架, 中間果批早年領教得多, 尤其當時正值翻新既時候, 果期批車D機件唔係係太猛料定係點啦, 坐定落車個人真係會飄飄地

後補返張808相, 昨晚影

I'm just a small potato!!
ML29 發表於 2012-1-5 20:17 | 顯示全部樓層

原帖由 EL8061 於 2012-1-5 17:23 發表
回KV1902兄,近半年我都常搭到頭批8XX,
我覺得808在頭批8XX來說表現反而算好,頭批8XX之中唔少差過佢,
小弟和某些板友在之前回文都提過部分例子,
我搭過差的通常起步慢,上斜無力,不似8XX,
808仲keep到8XX應有的表現,

...

反而覺得可能城巴是想留#808較好的零件給其他車用,因此選擇先退它。

頭批#8XX近期已開始走下坡,反而中批可能因為還可以玩多兩年,所以城
巴還會去調校它們。

反而呢排822真係麻麻......我覺得成批8頭830巳算差的一部,雖則自己生肖車都要一提

前兩晚看到#822行車證到期日是2012年6月,即管看看它會否續牌……

We're part of The Go-Ahead Group