hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 政府計劃在維港以外25個地方填海造地
開啟左側

政府計劃在維港以外25個地方填海造地

hkth 發表於 2012-1-4 13:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

填海方案分別有人工島,連島及原有海岸線改動. 離島區填海造地最多.

香港電台報導:
政 府 25 個 維 港 以 外 填 海 選 址   長 洲 面 積 最 大
Quanta 發表於 2012-1-4 14:56 | 顯示全部樓層
請問邊道可以睇到 25 個地方的資料?
我去 CEDD 官網同個專題網頁都搵唔到

即使係維港外填海, 相信都會有好多既得利益者同埋環保團體反對,
要成事並唔容易

p.s. 個標題好似講到政府想響 25 個地方填海咁, 其實佢只會揀其中一部份填啫
AVD1 發表於 2012-1-4 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2012-1-4 14:56 發表
請問邊道可以睇到 25 個地方的資料?
我去 CEDD 官網同個專題網頁都搵唔到

即使係維港外填海, 相信都會有好多既得利益者同埋環保團體反對,
要成事並唔容易

p.s. 個標題好似講到政府想響 25 個地方填海咁, 其實佢只 ...

暫時好簡單 o既 就起度
http://hk.news.yahoo.com/%E6%94% ... D%80-035800193.html

其中3個人工島方案選址位於喜靈洲西、長洲南、南丫島北,長洲南填海面積最大,超海範圍超過1500公頃。

兩個連島方案選址分別位於坪洲與喜靈洲之間,填海面積超過700公頃,而螺洲和蒲台之間則可達300公頃。此外,有13個選址屬於曾被人工改動海岸線,分別位處屯門、大嶼山北、青衣、大埔工業村、吐露港、將軍澳工業村對開等。

餘下7個選址屬於天然但非受保護海岸線,包括龍鼓灘發電廠毗鄰,可填海超過400公頃,另有大欖涌、梅窩、銀線灣、烏溪沙、石澳石礦場附近等。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kay 發表於 2012-1-4 18:48 | 顯示全部樓層

好簡單,講幾十個,
比人望下,ban一堆
剩低幾個就眾望所歸

但我想講巿區其實都仲有D位開發ge

而且佢建議個D開發既位都幾遠,一係長洲以南
大過機場島,但唔通要人搭船?交通配套未必吸引到人

到石澳,日後交通咪仲塞?
依家都已經開始慢慢負荷唔黎啦
個度要起新路都唔易啦...
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| hkth 發表於 2012-1-4 19:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2012-1-4 14:56 發表 請問邊道可以睇到 25 個地方的資料?
我去 CEDD 官網同個專題網頁都搵唔到[/URL]

暫時最詳細的資料可看看這段香港電台的新聞.

原帖由 Quanta 於 2012-1-4 14:56 發表 即使係維港外填海, 相信都會有好多既得利益者同埋環保團體反對,
要成事並唔容易

原帖由 kay 於 2012-1-4 18:48 發表
好簡單,講幾十個,
比人望下,ban一堆
剩低幾個就眾望所歸

但我想講巿區其實都仲有D位開發ge

而且佢建議個D開發既位都幾遠,一係長洲以南
大過機場島,但唔通要人搭船?交通配套未必吸引到人

到石澳,日後交通咪仲塞?
依家都已經開始慢慢負荷唔黎啦
個度要起新路都唔易啦 ...

其實不論在那裏填海造地都會有人反對啦, 就算是市區發展都會有人反對. 發展局都知道不能只靠填海造地去擴展, 所以在專頁內提出發展岩洞等措施去發展. 最主要關鍵是香港需要新發展區去發展經濟及容納將來的人口, 按發展局局長林鄭月娥曾經表示, 香港只要再開發多1%土地就可以容量多100萬人口, 但我們也得為我們的子孫打算, 不能只多開發1%就完結.

AVD1 發表於 2012-1-4 19:40 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2012-1-4 19:09 發表

其實不論在那裏填海造地都會有人反對啦, 就算是市區發展都會有人反對. 發展局都知道不能只靠填海造地去擴展, 所以在專頁內提出發展岩洞等措施去發展. 最主要關鍵是香港需要新發展區去發展經濟及容納將來的人口,  ...

咁實情而家新界係仲有地方係未開發 o既,
實情佢而家要諗定地方填海都岩, 不過肯定 o既係, 佢講咁多個地出黎唔會填得哂
正如 Kay 兄話 o既, 講就講咁多, ban 就一大堆,
分分鐘佢呢度 25 個地方最後填得成先得一兩個都唔出奇 ~

好老實講, 講到要大家有共識真係唔係一件易事,
睇下我地個機場話要起第三條跑道就已經知道 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
tkf_2005 發表於 2012-1-4 21:08 | 顯示全部樓層

長州選址填1500公頃???
大過CLK...???
會唔會大得制..
應該先填500-800公頃會好一點吧...
再起番道路/碼頭駁出市區...或加強接駁現有長州上設施~

*咁多離島選址,雖然實行日期有排,
但眾港內線船公司應該開始虎視眈眈

--------------------------------------------------------------------------------------------------
有關計劃網址-是日新聞公布資料(包括簡報)
http://www.landsupply.hk/news1.php?lang=cht
政府短片
http://www.youtube.com/watch?v=OymIOeerODI
kay 發表於 2012-1-4 21:10 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2012-1-4 19:09 發表

暫時最詳細的資料可看看這段香港電台的新聞.

其實不論在那裏填海造地都會有人反對啦, 就算是市區發展都會有人反對. 發展局都知道不能只靠填海造地去擴展, 所以在專頁內提出發展岩洞等措施去發展. 最主要關鍵 ...

其實巿區唔少地方都有D地

只要政府唔好下下拍賣晒比D大財團
根本都仲有得發展

舊年有唔少巿區地都拍賣比大財團
講既係落成後每呎過萬

搵咩人買?香港真係咁多有錢人?
定係要滿足炒家需要?

真正有需要既人,好似依家咁
好多住新界但要出巿區返工...

唔通日後要搵平價屋要去離島住咩....

離島要發展反而發展低密度豪宅可能仲好...
世界很簡單 人類很複雜
jpoon 發表於 2012-1-4 22:03 | 顯示全部樓層
其實政府如果肯收返原居民丁權, 用原居民地發展已經大把地了
jpoon 發表於 2012-1-4 22:04 | 顯示全部樓層

將軍澳131? 果陣起藍田隧道話要填海起收費廣場都好多人嘈, 而家又話填海, 過唔過到區議會呢?