hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [轉貼]新線E22X
開啟左側

[問題] [轉貼]新線E22X

dongfeng 發表於 2012-1-9 23:58 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

天晉將會有三間酒店。 看看這三間酒店開業後,城巴會否將A29繞經天晉了。
에이핑크 대박!
3ASV174 發表於 2012-1-10 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2012-1-9 19:52 發表
其實由E22B去到E22P,都冇針對過少客既根本原因去改線
亦都解釋到點解朝早既E22B同埋E22P會好客過下繁
之後由E22B變E22P,經少左地方之餘,四班車客量分落十班車度
你想唔少客都好難啦下話…

而且,機場本身就係一個好奇妙 ...

根本去到 E22A 拉上康盛為止,東九 / 將軍澳山上先叫有條正常少少既機場線,
正常唔係指佢全日,而係真正經後勤,
無論 E22B 定 E22P 都一律拒載貨運區客倉班客,兩繁有幾多人搭去客運大樓?
下繁搭 E 線去青馬等一千零幾班車,真係腦殘先有興趣,尤其以前 E22B 係半個鐘一班而且青馬上車係無位坐

依家山上無客根本係做出黎,
以前 E22A 未拉上山都成日個位數客量出市區,
但依家拉上山後真係幾乎每轉車都有人上山。
連中間寶林坑口都要搭特快 A29 時,
搭 E22A 車程更長既康盛翠林卻要硬食 110 分鐘車程。
你見朝早五點幾多人搭 E22A,因為早機客多數搭最早車入機場,而山上無 N29 所以焗搭頭班 E22A。
其實依家 6 點 10 班 E22A 山上都有幾多固定返工客,因為無左 7 點半班 E22B 後,
要唔遲就唯有早 9 個字上車落將南遊花園,真係好陰公。
toyl 發表於 2012-1-10 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungboob 於 2012-1-9 23:01 發表
我覺得唔計將南
其實黃大仙個一帶都有唔少人入機場
客量都唔少
不過我就發現往往入的客量比出的客量多
$42實在太貴
其實A29應該增添短途優惠(入/出鑽石山$34?)
至少都吸到少少客源
講真,上左架E22A,兜左一輪
結果出公路俾遲20min o既A29爬頭
有時真係好激氣
不過$42又真係好貴  

出巿區都有唔少$27晒證客,我元旦晚11:10出巿區果班A29幾乎坐滿,黃大仙落十個,新光都有4-5個,牛池灣村都有5個。
呢個站唔少都係落車截的士去順天。
可唔可以有個結論係去觀塘班客有得揀都想快,唔太想兜路E22/E22A/A22咁慢呢?

去機場方向,E22A去到鑽石山,幾分鐘後A29就會追到。
如果真係想$39最快去到機場,的確呢個轉乘用得過。
S3BL100 發表於 2012-1-10 00:54 | 顯示全部樓層

原帖由 LAK2 於 2012-1-9 22:02 發表

變相就要三條線, 似有重疊, 實則問題不大

只要E22A縮番落寶琳(一伸一縮怡心園都唔經)減一車,
上文提到既「秀茂坪<>機場」線入埋翠林康盛加一車,
如果係A線就用5部車, E線就用6部

車從可來?
E22P x 2
E22A x 1
E22 x 1

服務時間要做下手腳
上午不設回程, 中午打後E22拎多部車出黎, 再轉多部繁時用車做全日就岩岩好

翠林無位,而且飛怡心園應該無乜可能,
因此呢條山上秀茂坪四順E線(叫返E22B先)應該要拉返落寶林,
經怡心園上山,派7架車
(其實even只係去翠林都好,我相信6架車、90分一單好大機會唔夠行),
之後可以班次做下手腳,同E22A跳飛機,同一個總站方便調配車輛。

到時多數要由E22再抽多架,但係我覺得絕對可以接受。

而至於坑口想直出,唔係唔得,但係將南有酒店,
因此我反而會諗A29咁行:

http://g.co/maps/33np7

到時就連調景嶺都唔好入,抵佢地死,反正佢地咁鍾意攬住E22A,
由得佢地攬個飽。同時,天晋上將隧同將南尾站E22A時間其實差唔多。
至於寶林呢,就同A29先寶林後坑口再將南其實都係差唔多時間。

到時E22A仲可以停埋觀塘沿途各站,幫輕下E22之餘,
又唔好令到條線非繁吉車遊街,俾觀塘道沿線全日有30分鐘一班特快入後勤

fb.com/scientisthk2usa/
dippy 發表於 2012-1-10 01:13 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-1-10 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-1-10 01:13 發表
依家係即班E22A可能=即班A29
因為可能要等一段時間
所以拖慢E22A加大A29入將南係諗得過
即係當E22A再次突破120分既時候
將南要死抱住E22A既誘因就細左

但係,未搞掂山上同寶林之前,我諗唔適宜直接幫E22A停觀塘道各站,否則對佢地唔公平。
dippy 發表於 2012-1-10 01:48 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2012-1-10 01:55 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-1-10 01:48 發表

寶林已經有左A29
你係城巴你想多人撘A29定E22A?

你口口聲聲話公平
但如果你個公平搞到巴士公司無啖好食咁對巴士公司又公唔公平?

仲有, 依家觀塘市中心比人掠奪左半條E22P
咁佢地又好公平
依家比番條E22A佢地算唔 ...
唔洗對寶林公平,咁山上客由~70分鐘E22B變成100+分鐘E22A又點計…
字大只顯得人自大
dippy 發表於 2012-1-10 02:01 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-1-10 02:14 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-1-10 02:01 發表

總覺得, 山上都係應該由一條類似E22A逆走既線黎做先合理
你點兜落山, 即使上山既係A29都唔合理

你明白呢點就最好

仲有, 依家觀塘市中心比人掠奪左半條E22P
咁佢地又好公平
依家比番條E22A佢地算唔算係果種乜野"等價交換"?

所以我先至話,山上可以行山出之前,E22A唔應該停觀塘道各站囉。
老實講,我都係E22P的受害者,俾返E22A全日特快入後勤都算係等價交換