hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東區紅隧過海路線重組優化建議 (新線Rt.120) ...
開啟左側

東區紅隧過海路線重組優化建議 (新線Rt.120)

dippy 發表於 2012-1-18 14:13 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2012-1-18 14:23 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-1-18 14:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
真係see唔到你幾有point囉

1. 渣華道同英皇道同時做北角, 如前所述, 英皇道果條會無人坐
而如果要揾埋110搞
其實當102+110兩條拆三條已經好好
而你條新102咁樣兜法除左令到鰂魚涌少個選擇之外, 根本無解決問題
因為太安樓落橋去海皮方便過上耀東, 而耀東一落山就已經係康山
所以當然係海皮線行東廊, 山上線行健康村
依家720/722都係咁分法, 又一次證明你根本無坐過條線就跟地圖亂黎

我個point就係,唔使好似你咁,唔需要搞到有人變慢10分鐘,
又搞到有個平時班班車都有幾十個客落的大站無左,都已經可以達到目的。

而家更加係三條線一齊做北角啦。但係constraint係,告士打道維園個站唔飛得,
同埋要有條線維園道落橋行渣華道,咁結果必然係有兩條線做北角。

如果唔鍾意太安樓落橋果條上耀東的話,大可以102X上耀東,102就太安樓落橋後行電車路都得,效果一樣。
不過因為102P行電車路之後健康村上橋,係既有事實,所以我先至傾向102X做山下。

另外,如果「山上線行健康村」的話,咁呢條經耀東版本的102X,回程就要先跟2A/77/99入太康街,
去到鯉景灣再返轉頭,唔見得方便。

你成日講告士打道維園既客係去銅鑼灣, 咁就當然係銅鑼灣線做番
如果真係咁著重果個站
都可以考慮下117逆走
即係咁
http://g.co/maps/27xff
雖然摩頓台果邊要過多條馬路, 但已經解決大部份問題, 亦都唔駛成個東區圍住銅鑼灣轉

個站班班車都有幾十人落,唔著重就假。

仲有,而家似乎無坐過102、睇住地圖「亂黎」果個唔係我,
你個行法的117上橋係停唔到告士打道維園個站的。
停果個站就必然係轉出高士威道,往北角方向。

fb.com/scientisthk2usa/
dippy 發表於 2012-1-18 14:33 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-1-18 14:41 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-1-18 14:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
所以117停摩頓台中圖個站, 當然就要過多條馬路, 但至少係用銅鑼灣線做銅鑼灣而唔係用筲箕灣線做銅鑼灣囉, 又一次唔睇之前既回文, 之前已經講左要過多條馬路

個outcome就係最後可以減少重疊既地方
北角同筲箕灣真係無需要三條線, 而且唔係快既話, 根本唔駛咁多條線又上橋又落橋,
依家一條118, 將來一條102A已經夠
無需要搞到咁複雜

我以為你講緊第二樣野,但係摩頓台個站同埋告士打道維園兩個站爭好遠,
告士打道維園行返入去皇室大廈、恒隆好方便,
但係中央圖書館個站對於呢班客根本好隔涉,唔係好似你所講,過多條馬路咁簡單,
而係要由銅鑼灣外圍行返入去,過兩次天橋先返到入去,起碼行多個幾字。

我想知你係咪無去過果頭?

至於你話「減少重疊」,咁而家個目的係減少重疊定係方便乘客為首先?
如果話減少重疊的結果係搞到一個班班車幾十人落的大站飛走左,又值唔值得?唔係本末倒置?
搞到咁既話,我寧願重疊多少少,但係照顧返現有乘客,唔好搞到大量乘客受影響。
fb.com/scientisthk2usa/
dippy 發表於 2012-1-18 15:38 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2012-1-18 17:14 | 顯示全部樓層
dippy君, 不如你搵幾日平日搭下呢D巴士線, 觀察下上落車情況先好做建議啦
感覺你好多建議都係紙上談兵, 脫離實際情況
jpoon 發表於 2012-1-18 17:16 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-1-18 15:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我真係想知有幾隔涉,中圖固然有天橋去維園,糖街同電車站都有天橋
根本果邊過馬路已經好方便

你指要過兩次橋係點行?

如果有天橋代表方便, 富豪酒店果邊人流就唔會咁少啦
百德新街亦都唔需要整行人過路處
dippy 發表於 2012-1-18 18:29 | 顯示全部樓層
dippy 發表於 2012-1-18 18:31 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2012-1-18 19:14 | 顯示全部樓層

我心目中既改法

117如果有怡和街quota
可以做消防局、崇光、天樂里一帶
但行車時間加長

117無怡和街quota既行法
可以做到時代廣場/波斯富街
可以做到近商務印書館既羅素街
行車時間短D
但要行禮頓道2次

係銅鑼灣最短時間做循環既行法,回程跟112
時間應該最快,加停禮頓道站
入怡和街後跟112