hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 過年前清貨:2011年11月九州遊
開啟左側

[日本] 過年前清貨:2011年11月九州遊

DIH 發表於 2012-1-15 12:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

2011年11月24-30日我同屋企人去九州自由行,
頭三日係自駕遊,後四日在福岡附近,搭車為主。
整體上鐵路相都冇咁多。

以下係頭三日的相。

熊本市電一

熊本市電二

熊本市電三

第二晚住由布院/湯布院,第三日朝早先見到原來鐵路就在旁邊。

踏切

過踏切

這條是久大本線

由布院駅

見唔到由布院之森,得張畫

任得你話由布院定湯布院

由布院駅可以自由進入駅舍一邊的月台,影下跨線橋

YUFU,住在這裡一晚都見到兩三次,但一係夜晚一係朝早濃霧,影唔到車。
車就在住的溫泉旅館旁邊駛過。

大分方面

久留米方面

有車埋站

車側

臨走影多張個站

多謝觀賞。

下期預告:門司港

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
NWFB2075 + 1 + 1 good photos

查看全部評分

HE7921 發表於 2012-1-16 21:37 | 顯示全部樓層
冇影到YUFU之森既Kiha 71/72?
期待香港出現載161人的E500 MMC
 樓主| DIH 發表於 2012-1-16 22:17 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2012-1-16 21:37 發表
冇影到YUFU之森既Kiha 71/72?

無呀,而家睇返時刻,由布院之森到由布院,
只有12:29走同15:47到,我地遇唔到。

反而特急YUFU就見到好多次。
第一次係第一晚駕車被GPS指錯路,幾乎鏟上路軌,一停車不久YUFU 6就殺到,好彩。
第二次係第二朝在濃霧中YUFU 2開往久留米方向,經過旅館時我聽到聲同好隱約見到架車。
第三次係出去車站行街,泊車時YUFU 1到由布院,因為正在泊車所以都係影唔到。

我地都想影到由布院之森,不過時間唔許可都冇辦法,要趕行程。
 樓主| DIH 發表於 2012-1-16 22:34 | 顯示全部樓層

第四日,去門司港!

我地除了第五日去能古島/太宰府用了西鉄pass之外,
旅途中沒有用到任何pass,全部都係真金白銀逐程畀錢。

六個「團員」中只有我搭過新幹線,阿媽阿姨表姐個個未搭過,
去門司港都係後期加入的行程,無意中發現門司港好多古蹟,
又可以搭一搭新幹線,山陽新幹線反正九州pass唔包,一於豪畀佢!

搭早繁短棍,Sakura 404只到新下関。

Sakura得6-8卡。

月台上停著一列Nozomi!

雖然我搭過JR東日本的新幹線,JR西日本的N700我係第一次近距離接觸。

鴨嘴

另一邊月台係九州新幹線去鹿兒島方向。

山陽N700尾卡。

修長的鴨嘴,我部舊機只係勉強capture到。

樓下一列特急經過,相比起東京大阪,九州鐵路的一切都來得迷你。

再睇睇九州新幹線。

JR西日本風站牌。

JR西N700車卡駁位。

我地架車到了,期間的過程我拍了片,貼相到最後才奉上。

JR九州N700內裝以木紋為主。

整體感覺柔和。

就像在家中。

到小倉轉車。

再下一個站就係本班車終點站,同埋已經過海去到本州。

2050円,15分鐘燒完!

(下續)
 樓主| DIH 發表於 2012-1-16 23:02 | 顯示全部樓層
(續上)在來線篇

在小倉在來線月台等轉車時偶遇SONIC。

像對面那種普通車是博多附近通勤主力。

三個字一班,以一個沒落港口來說算密車了。

JR九州的站牌,同新幹線截然不同。

搭此車到門司港,剛剛搭完最新的九州N700,轉過頭來架上世紀產物。

一到門司港站,已經一個字:舊!(懷舊的舊)

0哩

門司港站還是有新型EMU的。

車站外觀,門司港站內維持原有木製風格。

撲一輪之後買了套票(関門海峽クローバーきっぷ),搭呢架「潮風号」retro車。

此短短旅遊路線原本係貨物線。

還要穿隧道。

入隧道之後,車頂好似海洋公園海洋列車咁有螢光圖案。

到另一邊站。

站旁有舊車卡展覽,不過我地冇走上去。

銀色電機。

套票包埋一程巴士上山tour、下関部分巴士及橫跨関門海峽的渡輪,
++plus++ 此為bus tour上到觀景點望関門大橋。

++plus++ Bus tour完之後,我地自己行去行人隧道過下関。

++plus++ 関門隧道入口。

++plus++ 這張相網上有大把。

++plus++ 隧道內。

++plus++ 壯舉!

++plus++ 又是壯舉!下関唐戶市場河豚刺身。

++plus++ 門司港開合橋。

走喇,發現站內一切都好復古。

待合所。

返博多要咁多錢,全在來線喎。我張Suica去到博多增值1000円,幾秒後出閘時只剩低310円。

現代的發車時刻表也是復古風。

近距離切符自動券賣機。

813系,我地搭呢架。

與JR九州紅色主調不同,白雪雪的811系。

813系車內。培育專業鐵道人員由娃娃抓起。

通勤車都唔錯,不過冇開空調,焗到昏睡。

搭個半鐘後終於返到博多,呼!

多謝觀賞。

下期預告:太宰府

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
3ASV196 + 1 nice
smal + 1 great great photos!!! thx for sharing!!!

查看全部評分

Lelouch 發表於 2012-1-18 00:42 | 顯示全部樓層
唔開冷氣?!
係特登慳電唔開?太凍唔開?定唔記得開?
個半鐘焗死人個喎........
 樓主| DIH 發表於 2012-1-18 10:24 | 顯示全部樓層

原帖由 Lelouch 於 2012-1-18 00:42 發表
唔開冷氣?!
係特登慳電唔開?太凍唔開?定唔記得開?
個半鐘焗死人個喎........

我唔知係真係冇開定係非常之弱......
日本係咁,我見過的只有阪急同大阪地下鐵空調開得比較大,其他地方的空調都好弱。
出面係三十度時你走入去會涼少少,但行多陣都會覺得唔夠涼;
出面係十三度時你走入去會覺得有如走進一團啫喱,透不過氣。

佢地個目的應該係節省能源,但係連通風都冇。
2010年搭京阪、近鉄,及這次JR九州,
我都係明明唔眼瞓,而畀個環境焗到瞓著。
冇計,去得日本就要接受這是他們文化一部分。

巴士都係,九州夏天好熱,我諗佢地會開冷氣,
但冬天係完全熄晒空調(巴士好明顯知道冇開空調)。
車窗係可以開的,但多數日本人都唔開、或唔識開、或唔知道可以開。
我地在福岡市內移動係搭巴士,每次都坐去車尾自己開窗(全車所有窗閂晒),
有時日本人見我地開窗佢地又試下開窗,可見其實佢地自己都覺得焗,
只係循規蹈矩不敢冒險的民族性實在太強。

3ASV196 發表於 2012-1-18 13:56 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-1-18 10:24 發表

我唔知係真係冇開定係非常之弱......
日本係咁,我見過的只有阪急同大阪地下鐵空調開得比較大,其他地方的空調都好弱。
出面係三十度時你走入去會涼少少,但行多陣都會覺得唔夠涼;
出面係十三度時你走入去會覺得有如走進一 ...

其實好耐之前跟團去日本, 個導遊話日本人係好怕冷氣,

之後我都發覺, D車本身都唔係凍, 仲要整多個"弱冷車廂",
好似好怕凍咁..

不過反轉睇, 去過唔少地方, 都係覺得整體上, 無論商場, 巴士,
火車, 都係香港d冷氣最勁, 香港人亦算最唔焗得...係歐洲地方
好多車都係無冷氣又唔開窗....人地都好似無野咁...
3ASV196.KE7270
CMB 發表於 2012-1-18 17:18 | 顯示全部樓層
如果一般HK人坐弱冷車廂, 除了感覺很焗很暈之外, 還會可能有感冒

樓主有沒有去門司港的九州鐵路博物館呢???
 樓主| DIH 發表於 2012-1-18 21:36 | 顯示全部樓層

回樓上:
九州鐵路博物館無入去,只係在門外經過,無時間。
趕到連相都冇張。

回正題,第五日:太宰府

這一日係用西鉄的套票,包西鉄巴士及鐵路,福岡市內巴士就係西鉄巴士。

朝早去了能古島,不過係搭巴士同船,
之後搭短途巴士去「姪浜」,搭地鐵到天神,轉西鉄到太宰府。

福岡地下鉄空港線,由姪浜開始向西與JR筑肥線直通。

姪浜站牌。

架空及地底月台都係用半身閘門。

路軌。

福岡地下鉄空港線列車。

福岡地下鉄有個別府駅。此別府不同彼別府。

空港線西端姪浜線開始與JR筑肥線直通,最遠去到西唐津,距離44.8km。

去到天神,轉西鉄天神大牟田線。

西鉄福岡(天神)駅。

我地要去二日市轉車。

搭急行。

急行往小郡。

下一站藥院。

路線圖近攝。

到太宰府。

西鉄太宰府線列車。太宰府線連埋頭尾,只有三個站,主要係單線。

++plus++

太宰府有漂亮的站牌。

古色古香的站燈。

搭車走了。

去到二日市轉車,話明普通會被特急追過,梗係等特急。

對面出現特急車行普通。

我地班特急到了,西鉄搭特急唔使加錢。

下一站已經到藥院。

返到天神。

落車不久,座椅方向都調埋。