hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 孔慶東: 香港人很多是狗,不講普通話都是王八蛋 ...
開啟左側

孔慶東: 香港人很多是狗,不講普通話都是王八蛋

AVD1 發表於 2012-1-20 16:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說孔慶東先生就近日內地人士起香港港鐵內飲食一事發表言論,
七分鐘入面
先講, 中國人應該講普通話, 香港人一樣, 因為廣東話只係一種方言; 唔講普通話者則為王八蛋
後再講香港人係狗, 短短七分鐘已經講左狗字多次...

段片如下:
http://www.youtube.com/watch?v=a2uINfAKOxc

孔慶東簡歷:
孔慶東別稱。 孔慶東,祖籍山東 ,系孔子第73代直系傳人。 北京大學中文系教授,著有《超越雅俗》、《誰主沉浮》等專著。 曾在電視台和大專院校講授金庸小說,廣受歡迎,人稱“北大醉俠”。 他語言駕馭出色,文章不僅生動有趣且憤世嫉俗,他那種差不多是與生俱來的幽默給讀者留下了深刻的印象。

ref:
http://baike.baidu.com/view/5323690.html?fromTaglist

我自己認為, 佢作為一個北大教授, 竟然可以起電視公開節目亂講,
基本上可以話冇經大腦就發言一樣...
作為一個學者, 佢連最基本 o既客觀態度都冇, 我好懷疑佢點樣去教書, 點樣去教導中國 o既下一代
而家仲要帶頭分化香港人, 內地人 ~

事先講明:
我開呢個 POST 唔係叫板友們一味就去數內地人 o既不是,
不過我對呢位人兄言論非常不滿而已,
只希望大家理性討論 ~

附上另外一個詳盡小小 o既參考網頁:
http://badcanto.wordpress.com/20 ... ew_nonce=ef80a563cc

LJ7006 = MF5119 = AVD1
DIH 發表於 2012-1-20 17:01 | 顯示全部樓層
他老祖宗提倡的仁呢?禮呢?

克己復禮 
己所不欲 勿施於人
在邦無怨 在家無怨

我寧願聽孔慶祥唱歌。

我自己在YouTube的留言:
這種節目請來這種人侃侃而談,到底是誰在挑起人民紛爭?
香港是有­言論自由的地方,可以說四川豆腐渣工程害死了多少學生,
可以說1­989年6月4日發生甚麼事,可以看到總理外訪時被扔鞋子,
可以­看到日本防衛船衝撞中國漁船,但有節目膽敢請一個嘉賓來批評內地­人嗎?
說內地人是狗、是賤嗎?我看沒有。
Add: 連陶傑或馬田也不會這麼做,或他們要說出這些觀點時根本不需要用到這些字。
來說是非者,便是是非人­。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
nwfb1601 + 1 + 1 孔慶祥......I like it!
~誰@359~ + 1 + 1 我鐘意你句「孔慶祥」!

查看全部評分

orange 發表於 2012-1-20 17:21 | 顯示全部樓層
香港人又好,中國人都好,做學者應該讀過唔少書,知邊d說話係應該講邊d唔應該
講,有些說話講左會出甚麼後果,特別係互聯網年代,任何影片資訊好快全世界都知

我唔知普通話講"狗"字係讚揚定係彈人,但作為一個學者,更加係孔家後人,
話人王八旦會唔會有失身分,對自己家族不致,失德失格,對討論事件無幫助,
更加係火上加油
益童學校,全民教育
Porcelain 發表於 2012-1-20 21:45 | 顯示全部樓層

呢條友公開場合都夠膽講
"把這個O 的真名實姓查出來,直接干掉不就完了嘛" ,
"美國鬼子到北京,他孔慶東今天晚上就持刀把帶路人賀某等統統干掉,讓他們活不到天亮。"

佢癡癡地之餘電視台仲請佢上去真係癡上加癡
OTIS401 發表於 2012-1-21 00:28 | 顯示全部樓層
我只有一個反應:這個人不是用大腦來想東西的
咁既言論思想,身為一個大學教授(甚至孔子後人)
實在難以置信佢可以係咁既地方講出黎
不過其實佢間接踩番自己人,因為唔係講普通話的人就係王八蛋

btw
咁激的言論係中國都播得出街
其實幕後又有咩不可告人的東西?

btw2
我發覺宜家上面的人,罵香港人的point來來去去只有一個
「要不是我們xxxxx,你們早就完了/餓死了」
Anpretext 發表於 2012-1-21 00:43 | 顯示全部樓層
多謝孔教授語重心長,
令香港人對自己身份更加認同(而家成個facebook都係喇)

他朝孔教授成為香港民主烈士,
小弟定當深情仰身獻菊
kwyeung 發表於 2012-1-21 02:40 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2012-1-21 00:28 發表
我只有一個反應:這個人不是用大腦來想東西的
咁既言論思想,身為一個大學教授(甚至孔子後人)
實在難以置信佢可以係咁既地方講出黎
不過其實佢間接踩番自己人,因為唔係講普通話的人就係王八蛋

btw
咁激的言論 ...

講到咁差咪唔好落黎香港囉..
事實就偏偏相反, 口裡說不, 身體卻很誠實
PB602 發表於 2012-1-21 08:13 | 顯示全部樓層
英國人時代,香港人唔駛靠中國,但活得比而家更精彩。

話中國向香港供應食水?香港係真金白銀同中國買水,但中國就俾啲屎水俾香港人,與其花大筆錢淨化,不如搞海水化淡。

話中國和向香港供應食物?香港人又係真金白銀買,但中國成日賣埋晒啲有問題食物。香港人而家已經食泰國米唔食中國米,其他副食品一樣可以從外國入口。

話自由行帶動經濟?一般平民根本得益唔多,最發都係名店同地產商,因為旺區店舖租金倍數上升,樓價同物價又俾中國人搞到貴晒,而家仲濫用醫療資源,市民百上加斤。

所以,「如果不是有中央政府,香港人應該生活得很好」
blueblue 發表於 2012-1-21 11:48 | 顯示全部樓層
however, many mainlanders want to get hk "dogitizenship"!
very funny!
中華民國.精彩一百
blueblue 發表於 2012-1-21 11:50 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-1-20 17:01 發表
他老祖宗提倡的仁呢?禮呢?

克己復禮 
己所不欲 勿施於人
在邦無怨 在家無怨

我寧願聽孔慶祥唱歌。

我自己在YouTube的留言:
這種節目請來這種人侃侃而談,到底是誰在挑起人民紛爭?
香港是有 言論自由的地方,可以說 ...

唔知係咪智慧經過73代後,變左弱智.
中華民國.精彩一百