hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [歲晚收爐閒貼] 雙層巴士@九巴24
開啟左側

[歲晚收爐閒貼] 雙層巴士@九巴24

樓主| kaiyip24 發表於 2012-1-22 15:41 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-1-22 11:56 發表

除左企業廣場之外,我諗唔到第二個可能性……

不過呢個改動以我所知係無上過RDP,唔知係咩人的好事、咩人的idea?
如果真係咁改,啟業麗晶日後想準時上到車,就真係祝君好運…… ...

其實有上過RDP的──不過係1998年版本!當年24仍然開足五架車(三正兩蛇),打算加兩架單層延長去九龍灣,不過唔知點解失敗,
從此24「闊別」RDP名單上十多年,直至2011年先再見上榜,不過只係提及2012年第三季全冷(但最後都係提早了)。

我覺得延長係好事,或多或少可以吸納九龍灣的返放工客(唔敢話大把人搭,始終紅小已紮根多年,當年有發展機會又沒有珍惜,但延長路線一定有正面幫助),
既然啟業居民一早改用1A、2A等線,麗晶居民又咁依賴綠小,十多年了,何不延長爭取新客?而且延長之後照樣途經啟業麗晶(希望出旺角照入啟業總站啦!),
搭車權利不受影響,只是用車少對維持班次應有困難,這個要看九巴了,如果能重新出蛇車,並改派大車,平日下繁加一柯打,下繁五架車相信可以做得到15分鐘
一班。

自從改成45分鐘用膳時間後,在長收蛇車的情況下,24的班次已經無路可捉,客又少自然做得頹,所以一早已無準時有車呢枝歌唱,平日夜晚九點幾無塞車都可以
30分鐘先一班!紅日食飯時間又係要30-35分鐘一班車,你話點等?有客都走晒啦!

題外話:星期五(20/1)18:05在先達等24,明知大時大節死等24係「非常愚蠢」的行為,但為啖氣都照等啦!一等30分鐘(前面仲有十幾人等!),18:35來架GE9055,
成班客落車已經唔見一分鐘,之後上客又三分鐘,最後43+17全車頂閘兼十幾人上唔到車!真係十幾年未試過坐番24頂閘(對上一次已經係CF4180的年代……),
之前已經多番投訴點解要派單門車行24,費時失事,可惜咁耐都無改變,今日年廿九又照行!呢排人多搵架ADS行都得掛!?最後返到啟業19:08……

最後希望唔好臨門一腳射失!!Thank you.

樓主| kaiyip24 發表於 2012-1-22 15:50 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2012-1-22 13:07 發表
一改之後唔洗旨意3架車做到廿分鐘一班,而家響旺角都預到時間等車,之後真係咪搞……

我反而對日後班次較有信心,始終延長了應該會有派車上改變。

而家平日都好難預時間,以前真係跟到足,日間19分鐘一班晚上20分鐘一班,而家日間隨時21分鐘一班又得,
夜晚30分鐘一班都得,仲有稽查臨時要求整架富豪東方酒店搞牌返啟業,真騎呢!

不過如果唔係有新住客,我諗24無得延長……以前又話影響班次拉長車時影響服務,而家可能又話得左,真係神又係佢鬼又係佢……

衷心希望能夠成事!!Thank you.

樓主| kaiyip24 發表於 2012-1-22 15:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2012-1-22 15:21 發表

似 44 改牌多過原裝牌

你說得對!究竟邊個咁好手勢?

我都有張!!

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Choi + 1 nice

查看全部評分

6516 發表於 2012-1-22 15:54 | 顯示全部樓層

原帖由 kaiyip24 於 2012-1-22 15:41 發表

其實有上過RDP的──不過係1998年版本!當年24仍然開足五架車(三正兩蛇),打算加兩架單層延長去九龍灣,不過唔知點解失敗,
從此24「闊別」RDP名單上十多年,直至2011年先再見上榜,不過只係提及2012年第三季全冷(但最後都係提 ...

74a改去啟業應該都應該冇走雞架喇-食飯時間有order都要開30分一班, 星期日order都冇部
35分真係算係咁架喇
 樓主| kaiyip24 發表於 2012-1-22 15:59 | 顯示全部樓層
原帖由 JZ3968 於 2012-1-22 13:21 發表

而家都唔係易等架, 就算廿分鐘一班, 時間可能日日都唔同,
有時D車序又唔同左, 都唔係好明搞咩...

個人估計:班司機應該有鬼馬……而家無站長,行得快慢無人知道,幾時拍卡又係一個謎,行得快又驚CUT時……所以除了尾三班車,大部份時間24的司機都係
安全大師……你睇下一到中電燈位例牌讓車,亞皆老街永遠都係死跟2A、27,又可以做少D……
 樓主| kaiyip24 發表於 2012-1-22 16:03 | 顯示全部樓層
原帖由 6516 於 2012-1-22 15:54 發表

74a改去啟業應該都應該冇走雞架喇-食飯時間有order都要開30分一班, 星期日order都冇部
35分真係算係咁架喇

其實……如果佢肯在乳豬紙講明35分鐘一班,明買明賣,等得就等,我會服氣!佢又死都要扮開四架車,
寫住食飯時間25分鐘一班,呢下先乞人憎!我去過交通投訴組PORT過佢,但係回覆竟然話無開少到車……
唔係將224X柯打當第四架車下話!?
 樓主| kaiyip24 發表於 2012-1-22 16:06 | 顯示全部樓層

原帖由 JZ3968 於 2012-1-21 22:33 發表

但我見有時晚繁9634都無出, 結果641-S01又行返自己字軌, 唔知係收車定係去左其他線?

其實而家都仲有224X雙層柯打24, 唔知樓主有無影過?

Thank you. 個人唔係12米車,無乜興趣去影~~
(好似未見過呢個字軌行12米車…… )
6516 發表於 2012-1-22 16:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kaiyip24 於 2012-1-22 16:06 發表

Thank you. 個人唔係12米車,無乜興趣去影~~
(好似未見過呢個字軌行12米車…… )
224X ORDER出過LP1113....其他12米車都好似出過, 不過未影過

其實張乳豬紙基本上錯晒, 14-15分鐘冇出現過但繼續係到
食飯個30分就只寫25分, 信佢一成真係雙目失明
 樓主| kaiyip24 發表於 2012-1-22 16:15 | 顯示全部樓層
iphone雜影,質素欠佳見諒!(夜相更甚…… )

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Choi + 1 挺不错!

查看全部評分

franco26 發表於 2012-1-22 18:50 | 顯示全部樓層

AA33_GE9055 @ 24_2.jpg
ATS103_KL5163 @ 24.jpg

S3BL228_DT8162 @ 24_6.jpg

其實24 行過既車種都真係好多

認同樓上講...24真係好碌
而家變埋單層感覺仲慢..
有時預正旺角塞車...半個鐘有車返算好啦

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Choi + 1 正!

查看全部評分