hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 「Network 26 新里程」開線單張
開啟左側

「Network 26 新里程」開線單張

2296 發表於 2012-1-28 00:33 | 顯示全部樓層

好難想像原來當年港島北岸最東既路線就係5仔..

睇番呢D單張, 真係好懷念當年第一次見倒屋企樓下城記裝上站牌
當年仲好詫異, 點解5A同5B會係黃底黑字, 10X就係藍底白字
咁就18年...

想問當年5B尾車收幾點呢~ 我諗收0240呢個安排應該後期D先有吧~
當年NETWORK26 用車都幾緊拙..
YV3S4P924AA139653
ma2 發表於 2012-1-28 00:37 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

當年連嶼記50鈴也借給城記行6,6A ,10X同76 ,記憶中有人講過全冷線要出坡柴同雞車...
61也用過ECW LEYLAND..
 樓主| komodo 發表於 2012-1-29 01:10 | 顯示全部樓層
原帖由 2296 於 2012-1-28 00:33 發表

想問當年5B尾車收幾點呢~  ...

當年5B尾車銅鑼灣收1924,堅城收2023,仍維持中巴年代工半車。
傘外的世界有一片蔚藍
 樓主| komodo 發表於 2012-2-4 22:23 | 顯示全部樓層

再來,10X

傘外的世界有一片蔚藍
 樓主| komodo 發表於 2012-2-4 22:24 | 顯示全部樓層

傘外的世界有一片蔚藍
 樓主| komodo 發表於 2012-2-4 22:26 | 顯示全部樓層
過海線系列

多謝收看
傘外的世界有一片蔚藍
sq285 發表於 2012-2-4 23:20 | 顯示全部樓層

估唔到今時今日四個字一班嘅空氣線12號竟然曾經開到7-8分一班
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
tridents 發表於 2012-2-4 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 2296 於 2012-1-28 00:33 發表
想問當年5B尾車收幾點呢~ 我諗收0240呢個安排應該後期D先有吧~
當年NETWORK26 用車都幾緊拙..

印象中中記 5B 尾車摩星嶺開晚上 8:20, 吾講吾知原來城記開 8:23.

城記接手後假期成個港島西得 5B 因為 5 及 5A 假期跟中記停開, 5B 接手無耐就變雙工, 晚上非繁時開 12 分班尾車印象中銅鑼灣開 0:00, 開 5M 後早繁 5M 尾轉行完出金鐘後返西環全數攪 5B, 當時城記有出通告講加強 5B 班次由早上十時起提供 6 分班, 呢次就係 26 線後港島西第一次加班.

早上十時後加到 6 分後客量上升得好勁, 及後早繁由 12 加加下加到 97 年既 7 分班, 晚繁無再係 5B 抽返車出黎攪 5M 因為 5B 係灣仔已經頂閘, 日間非繁時話就話 6 分實情係 4-5 分班, 坡柴大蘭嘜車都成日雙向頂閘, 假期時間表由 12 加加下加到 6, 大約 97 年出通告加到 4 分, 而銅鑼灣尾車改到收 2:40 大概都係 96-97 年.

有樣事好多人都吾知, 97 年回歸個日 (定前一晚), 5B 係唯一一條日間路線開通宵無加價, 到怡家都宋有一條線試過, 可想而知當年 5B 不停上升既客量對城記有幾震撼.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
limited + 1 謝謝你的歷史資料

查看全部評分

hkaiw 發表於 2012-2-4 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 sq285 於 2012-2-4 23:20 發表
估唔到今時今日四個字一班嘅空氣線12號竟然曾經開到7-8分一班:L

而且當時 12、12A 及 12M 是全線用 2xx(當然是吧),直至購入單層巴士為止(Dennis Dart、Dennis Dart SLF、Volvo B6LE、Man NL262 均有行走過),現在 12、12M 有時會有 9xx / 90xx 行走。
喵...
tridents 發表於 2012-2-4 23:56 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2012-2-4 23:43 發表

而且當時 12、12A 及 12M 是全線用 2xx(當然是吧),直至購入單層巴士為止(Dennis Dart、Dennis Dart SLF、Volvo B6LE、Man NL262 均有行走過)

第一次座單層行 26 線係 MP618 行 12M.

架車係....  垃圾車一架, 無慢又無力, 落斜路大油都吾去, 上擺花街等同車頭打柴 9 字頭富豪, 唯一靚既就係堂呔夠輕避震軟林林.