hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 年初二晚回家後有感
開啟左側

[經歷分享/報告] 年初二晚回家後有感

kks 發表於 2012-1-25 19:01 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2012-1-25 13:49 發表
第3個point我琴日都遇到。

夜晚十點幾,我有月票,搭左506先,見到鄉事會路德政圍有K51上客,去到市中心即落車諗住轉K51(會近D),但條龍都好長…K51黎到既時候,後面又有架K52,我見K51 O係落車門口已有不少唔係想落車既人企O係度 ...

通常呢種情況
企 o係車門位大嗑
「而家頂住左度門但架車又未滿,麻煩行入去,唔係開唔到車」
令到坐o係下層既乘客用眼神向佢地施壓
D人就會死死氣行入去
FD_8592 發表於 2012-1-25 19:23 | 顯示全部樓層
尋日都有同樣遭遇 係藍田等259D 去到個站條人龍長過哂成個巴士站 隔左冇耐就黎左架爆到企既[email=JR6350@259D]JR6350@259D[/email] ,後面跟住架私出去載既HX8945
之後覺得唔多對路,拿拿聲跑去搭258D 原本開2300 架車提早左10分開出去救命(但係總站上都已經爆到企) 等多陣先上到架260X 臨時柯打車,但果陣條龍已經轉左2 個彎@@
kks 發表於 2012-1-25 19:26 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 2012-1-25 19:23 發表
尋日都有同樣遭遇 係藍田等259D 去到個站條人龍長過哂成個巴士站 隔左冇耐就黎左架爆到企既JR6350@259D ,後面跟住架私出去載既HX8945
之後覺得唔多對路,拿拿聲跑去搭258D 原本開2300 架車提早左10分開出去救命(但係 ...

咩九巴第一年於過年時間做 258D 259D 咩?
咁多年都仲搞成咁

無記錯既話
259D 轉全日後的第一個農曆新年
九巴只按照假日時間表開車
之後搞到亂到七彩

之後每年新年都會特別幫 259D 安排大量加班車
屯門出九龍方向通常都唔會太差

但九龍返屯門,好似咁多年都冇好過
樂仔〞 發表於 2012-1-25 19:41 | 顯示全部樓層

原帖由 FD_8592 於 2012-1-25 19:23 發表
尋日都有同樣遭遇 係藍田等259D 去到個站條人龍長過哂成個巴士站 隔左冇耐就黎左架爆到企既JR6350@259D ,後面跟住架私出去載既HX8945
之後覺得唔多對路,拿拿聲跑去搭258D 原本開2300 架車提早左10分開出去救命(但係 ...

尋晚最大問題係屯公撞咗車,啲巴士有入無出
唔好話 259D 258D, 基本上尋晚條條屯門線都斷哂纜
大家拎尋晚做例子鬧九巴都無用,九巴都唔想斷得咁誇張
ES464470X 發表於 2012-1-25 19:49 | 顯示全部樓層
搭單都想問下有無人知年初一當日下午3時左右89D發生咩事,
我搭606去港島東, 經過藍田時見到
藍田鐵路站巴總有超過30人等車, 人龍長到要企上樓梯打圈,
但成個總站一部巴士都無.............

北區果邊往九龍東的巴士路線有加車,
所以今年農曆新年假期服務無乜問題
年初二果日我係華明巴總送車尾(一部上滿人的277X@3ASV)
等左7分鐘左右就有一部得十幾人的3ASV埋站,
清晒華明及打後幾個站的客,
上公路前差不多坐滿所有座位, 果班車都算來得及時
jessc 發表於 2012-1-25 20:15 | 顯示全部樓層
相反方向都唔好得去邊。年初一下午,龍翔中心等左半個鐘先有一班75X,仲要黎架2+2AV,未上車前架車已經半滿,結果......加埋塞車,至少三四十人企左一個鐘返大埔。
(鳳德道有私家車泊得太後,引致出站的巴士要就位,攪到每次只可得一架巴士埋站,因而倒塞出龍翔道)
如有舊書包背囊要掉?送給我!
FD_8592 發表於 2012-1-25 20:19 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2012-1-25 19:41 發表

尋晚最大問題係屯公撞咗車,啲巴士有入無出
唔好話 259D 258D, 基本上尋晚條條屯門線都斷哂纜
大家拎尋晚做例子鬧九巴都無用,九巴都唔想斷得咁誇張 ...

呢個我知...(岩岩去左食飯,頭先篇文打唔切.)

回258D,259D 問題.其實呢幾日258D,259D 甚至61X 都有開P車,奈何今年P 又開番收夜晚十點幾十一點既兩味P 車.最需要呢D 車果陣收哂工 = ="
另外,尋日屯公撞車搞到D車番唔切入屯門,搞到出面周圍都冇車,59M,60M 架架爆...
asv2 發表於 2012-1-25 20:31 | 顯示全部樓層
原帖由 DC3938 於 2012-1-25 18:56 發表

259D平時放工時間九龍灣已經要企,大節日佢點會理,
佢成日油塘得一部車,去到黃大仙唔洗旨意有位,應該踢
部落去牛頭角起載!

259D 根本就做左太多客源,你睇下佢非繁忙時間都可以坐滿就知
遇著呢 D 大時大節當然點加都加唔掂
試過有年唔記得清明定重陽,我係藍田上車都居然係企門口

情況就好似當年既 960 一條線做晒所有過海客一樣

但偏偏有條唔湯唔水既 62X 拆走佢繁忙時間市中心既客
否則我覺得其實當初開 258D 時係可以平衡下客源

你踢牛頭角,259D 甩左咁耐,九龍灣可以同你一站打爆
下年九巴可以考慮用 61X 黃大仙短棍資源
改開259D短棍,四美街清客後出鑽石山站返屯門
大時大節,俾我係黃大仙搭61X返市中心
見有 259D 吉車到,我都唔會介意果兩個幾
HA7874~HC2110 發表於 2012-1-25 20:40 | 顯示全部樓層
其實大家既然知道258D, 259D年年都要等好耐先上到, 點解唔去諗下其他方法返屯門, 例如: 搭地鐵去葵芳/荃灣轉巴士返屯門, 或者搭西鐵 ge??
asv2 發表於 2012-1-25 20:47 | 顯示全部樓層

原帖由 HA7874~HC2110 於 2012-1-25 20:40 發表
其實大家既然知道258D, 259D年年都要等好耐先上到, 點解唔去諗下其他方法返屯門, 例如: 搭地鐵去葵芳/荃灣轉巴士返屯門, 或者搭西鐵 ge??

其實有時係九龍灣收工,等一班 259D 唔對路,
我就會轉搭 268C 入去轉西鐵

但夜左其實你會唔唔敢轉來轉去,
因為都唔係幾想搞到要駁N260