hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) Hysan Place
返回列表 發新帖
開啟左側

Hysan Place

sad 發表於 2012-2-1 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 4437 於 2012-1-28 02:12 PM 發表
希慎廣場係有F出口直駁, 唔駛上地面.
(所以我先覺得相對上冇咁方便既SOGO超市會打擊好大)

我差不多天天都用F出口出入,看不到有疑似出口,咁你講個出口係邊呢?
色即是空  空即是色 受想行識  亦復如是
4437 發表於 2012-2-2 02:32 | 顯示全部樓層
原帖由 sad 於 2012-2-1 22:28 發表

我差不多天天都用F出口出入,看不到有疑似出口,咁你講個出口係邊呢?
白色圍板圍住果度...
OTIS401 發表於 2012-2-2 03:02 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2012-1-31 09:28 發表

其實mall 始終唔同百貨公司, 而sogo 仲係現時香港最大的百貨公司,
加上位置好, 同埋你都識講, 大陸客又多, sogo 又點會咁易被陰乾,
你見sogo 特價時, 迫人到點就知幾恐怖...

自銅鑼灣d 百貨公司, 一間一間咁執, ...

基本上香港有邊間日本百貨公司...呀唔係,應該係所有百貨公司係愈做愈好?

本來有大丸松阪屋東急伊勢丹三越八佰伴西田崇光
全部唔係金融風暴結業、離開香港就係收購香港業務
得番吉之島同埋UNY仲係日資
UNY的情況好似好少少,最少呢幾年開左兩間係樂富同德福呢兩個旺場
但吉之島已經愈做愈縮,除左Living Plaza外
新的「百貨公司」都只係開係山卡啦商場,舊鋪就一係玩完一係縮水

至於已經被香港企業收購了的
崇光就愈做愈cheap,一田就愈做愈貴
jpoon 發表於 2012-2-3 01:19 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2012-2-2 03:02 發表
基本上香港有邊間日本百貨公司...呀唔係,應該係所有百貨公司係愈做愈好?

UNY的情況好似好少少,最少呢幾年開左兩間係樂富同德福呢兩個旺場
新的「百貨公司」都只係開係山卡啦商場,舊鋪就一係玩完一係縮水

Harvey Nichols算唔算越做越好? 馬沙好似有開新分店
我諗係好多商場都唔係太鍾意百貨公司, 佔地大又難控制, 賣既野又會同商場既商舖競爭 (最明顯例子係化妝品) , 所以有好多新商場都冇百貨公司
感覺上國內百貨公司生存空間較香港大, 所以吉之島響國內都搞得幾大, 仲自己做埋商場

chung1118 發表於 2012-2-4 20:41 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2012-2-2 03:02 發表

其實吉之島應該唔想離開香港依個地區
唔係都唔會又開新鋪計劃
不過唔知將來來會點
會唔會俾幾大產商
新地信和同領匯逼到走頭無路
新地三個場..荃灣..大埔..同tko
領滙嘅慈雲山同樂富
足足係一半嘅以前業務
仲有信和嘅屯門
黃埔延線呢...
似乎得番間康怡好少少...
(kln bay同 lck唔計)

我好似記得
佢地香港而家係發靠 living plaza
多過gms
有錯請指救

搭單一問
點解新地無諗住用番舊tko嘅鋪位.
開一田呢

jpoon 發表於 2012-2-5 01:32 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

據我所知慈雲山吉之島係吉之島自己走既, 而且果陣領匯都未上市, 唔關領匯事, 果陣慈雲山係咁多間吉之島之中業績最差既
PB602 發表於 2012-2-5 15:14 | 顯示全部樓層

如果高島屋/Tokyu Hands進軍香港,又或者大丸/三越/伊勢丹回歸香港就好。

其實如果同日本本土店舖相比,當年香港大丸/三越/伊勢丹實在經營不善。好似三越,本來都算係高級百貨公司,但你睇以前銅鑼灣三越,貨物老土,人流稀疏,完全無日本本土三越嗰種格調,最後幾年仲搞到要縮細規模分租一層俾百佳。

同樣係日系公司,Muji同Uniqlo近幾年就搞得有聲有色,不斷擴張。香港Muji當年走「文具店」路線,再次回歸香港之後就行番日本Muji嗰種生活百貨模式,結果相當成功。至於Uniqlo,無論係東京、大阪定香港嘅分店我都去過,裝修、格調、貨品以至價錢都幾乎一樣,所以喺香港非常成功。

其實以銅鑼灣區計,Hysan Place如果真係想一擊即中的話,引入Tokyu Hands比誠品更有綽頭。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
S3N171 + 1 + 1 支持任何一家日資百貨公司進跓Hysan Place! ...

查看全部評分

OTIS401 發表於 2012-2-6 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2012-2-5 15:14 發表
如果高島屋/Tokyu Hands進軍香港,又或者大丸/三越/伊勢丹回歸香港就好。

其實如果同日本本土店舖相比,當年香港大丸/三越/伊勢丹實在經營不善。好似三越,本來都算係高級百貨公司,但你睇以前銅鑼灣三越,貨物老土,人流稀疏,完 ...

我都去過大阪的大丸同埋Tokyu Hands
淨係大丸都已經有成十五六層咁高

其實Tokyu Hands就咁望落去,同香港的LOG-ON有點兒相似
相信係香港開都可以做到
最大的問題,應該只係香港的鋪租實在有點兒那個
加上係香港根本就已經很難找到如此龐大的鋪位
PB602 發表於 2012-2-6 09:42 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

希慎係用平租引入誠品,希望引入人流。一個商場要有唔同Shop Mix先搞得起,特別係高層舖頭,否則人流只係集中地下幾層,個場就唔成功。

大阪站重建後有三間百貨公司,一幢商場,加埋地下街,JR West真係收租都收到手軟。人地做生意講可持續發展,商場同超大型百貨公司可以帶旺人流同鐵路生意,而且租金收入長揾長有,反觀港鐵,只會將車站上蓋賣晒俾發展商,雖然有商場但比例唔多,唔會投資時間去搞起個場,到所有鐵路線起好再無地賣時,睇佢盤數點搞。