hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組九巴3C/9/203E線
開啟左側

重組九巴3C/9/203E線

5號的前fans 發表於 2012-1-28 10:50 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2012-1-28 01:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1. 咁至少而家慈雲山去旺角咁大需求, 得兩種選擇:
慢到無朋友既3C同埋快但貴既紅小

咁如果有一條都算做快, 但平過紅小好多既巴士線 (如樓主既3A), 咁我覺得都無不愁無客.

3. 咁27服務四順; 25服務四彩, 本身目標 ...

樓主自己話 "為坪石提供較9號更直接來往旺角的巴士服務,疏導27線需求。" 我無話過
彩雲道一帶無需求,但既然坪石有一條本身快捷的27號,而且版友你有無睇過佢的定線?太子道
東以西的路線完全一模一樣。那麼樓主的第3點第一段根本唔成立。
5號的前fans 發表於 2012-1-28 11:28 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

95號佐敦去彩虹俾幾錢你知唔知(貴過兼疏車過1A),去佐敦果程仲要唔行亞皆老街,點取代9號呀?

你都識講啦,黃大仙、樂富、彩虹大把服務,偏偏彩虹在此重組無得益過
(起碼黃大仙同樂富都有不差於現時的替代方案蒹鐵路站位處地區中心),加上慈雲山
道路設計問題,開太多路線反而影響交通流量(37M堆車經常頂死巴士埋站)
 樓主| S3BL100 發表於 2012-1-28 11:37 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 2012-1-28 09:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

彩福開,如果要行彩霞道天橋落山,點樣可以經彩盈 ?
除非經盈安樓,否則係食唔到彩盈既客

咁行咪食到彩盈囉:
http://g.co/maps/633j5

當然,如果係由9號果堆線抽車做,就要行返新清水落山,無得咁行。

彩霞道天橋落,停啟業邨個站,係咪代表做番原本24既客,甚至更多 ?
(唔計13D呢d班次疏既線)該站有1A/2A/16出旺角,你認為你果條25憑甚麼會食埋啟業?

只係得彩福係比較獨市
你睇番彩賢樓、彩仁樓呢兩個分站,對於彩德邨都係唔方便
食唔食到d客,都係未知之數,更遑論話開到7-8分鐘一班

你話我個方案係「對彩福彩德太兜,吸引力係零」,咁係咪代表彩福彩德根本有其他選擇,係唔一定要開巴士線 ?
彩福開兜一兜啟業都係多10分鐘,但因為呢10分鐘令呢條線吸引力係零(無存在價值),咁我會諗彩福彩德係咪有需要開巴士線

啟業、啟泰苑出發,你估啟業總站搭24比較快,定係行出去觀塘道等車叫多飛比較快?
果條25行彩霞道天橋出、停啟業的話,純粹係將成條24搬上山之後的補償,
因為而家24平過1A/2A/13D/16等線,有必要用呢種方式補償返。
到時居民唔使由總站慢慢等車/行出觀塘道之間選擇,
而係行出觀塘道已經可以有平車揀,一次過叫幾飛,仲好。

如果學你建議果種行法,落到淘大,本來好地地可以直出,變左要入九龍灣轉一圈
(仲有提提你,宏照道北行係唔可以直接右轉出啟東道的,要經宏光道落到宏天廣場,
經啟信道、啟成街、啟華街,宏光道,先可以轉返出啟東道,即係兜遠左好多),你估會唔會有人陪你遊車河?
仲未計九龍灣可以好塞。

彩福彩德而家係好唔方便,山上人口有成三萬人,無可能支持唔到一條10分鐘一班出旺角的巴士線。
但係你咁兜既話,行一大餐落山叫多飛仲快過遊車河,
即係同而家條兜完彩虹道、黃大仙先至出到去的9號仔特車無分別,
居民只會繼續行一大餐出去搭車。

請唔好漠視交通不便地區的需求。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2012-1-28 11:42 | 顯示全部樓層

原帖由 5號的前fans 於 2012-1-28 10:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

樓主自己話 "為坪石提供較9號更直接來往旺角的巴士服務,疏導27線需求。" 我無話過
彩雲道一帶無需求,但既然坪石有一條本身快捷的27號,而且版友你有無睇過佢的定線?太子道
東以西的路線完全一模一樣。那麼樓主的第3 ...

你應該好明白,做彩福彩德係主,坪石幫手清客為副。

坪石根本唔需要9號,但係27唔夠載,而四彩無對外線,
因此用9號重組後的資源開條25其實係相當合理。
因為條線太子道東後同27一模一樣就話重疊,
否定開線需要,呢個係咩道理?
 樓主| S3BL100 發表於 2012-1-28 11:51 | 顯示全部樓層
原帖由 5號的前fans 於 2012-1-28 11:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        95號佐敦去彩虹俾幾錢你知唔知(貴過兼疏車過1A),去佐敦果程仲要唔行亞皆老街,點取代9號呀?

你都識講啦,黃大仙、樂富、彩虹大把服務,偏偏彩虹在此重組無得益過
(起碼黃大仙同樂富都有不差於現時的替代方案蒹鐵路站位處地區中心),加上慈雲山
道路設計問題,開太多路線反而影響交通流量(37M堆車經常頂死巴士埋站)

問題係,有冇人咁神心等9號?佐敦返彩虹,正路都搭1A/14/26等線啦。

彩虹就係因為太方便,有齊合理替代方案,仲有大大個鐵路站,
如果你因為彩虹的問題而繼續漠視慈雲山長年交通不便的話,
我只係覺得你搞緊山頭主義,實在講唔通。
仲有,慈雲山開返D行法合理少少的巴士線,都有助於疏導小巴轉港鐵的客,
而家小巴橫行,正正就係因為巴士服務水平不足,
你因為小巴車多而唔去開巴士,簡直係本末倒置。

咁不如我問返你,而家3C同5C都兜到喊,要成個鐘先出到佐敦同尖沙咀,
去旺角都要八個字,你會點解決呢個問題?定係繼續為左保住彩虹有齊咁多條線而坐視不理?
dippy 發表於 2012-1-28 12:57 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2012-1-28 13:13 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

如果要入黃大仙總站, 根本就談唔上 "快".
GL3789 發表於 2012-1-28 13:33 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-1-28 11:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁行咪食到彩盈囉:
http://g.co/maps/633j5

即係無左彩仁樓個巴士站,要彩德邨既客行晒去彩贀樓搭你果條25
咁我行去新清水灣道搭27仲方便啦

彩德既巴士站位置唔理想,就算開左條25出旺角,都唔會保證d人唔會出新清搭27/搭港鐵,或者係觀塘道落車行上彩德
所以預期班次係唔會太密

原帖由 S3BL100 於 2012-1-28 11:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
(仲有提提你,宏照道北行係唔可以直接右轉出啟東道的,要經宏光道落到宏天廣場,
經啟信道、啟成街、啟華街,宏光道,先可以轉返出啟東道,即係兜遠左好多),你估會唔會有人陪你遊車河?
仲未計九龍灣可以好塞

往旺角方向
宏照道、宏光道、啟仁街、啟禮道、宏光道,入番啟東道,唔洗好似你咁塞啟華街盞燈兩次,仲要係宏天廣場果位塞車
多10分鐘車程但唔洗行15分鐘搭港鐵,如果咁都話係遊車河,我都唔知你條數係點計囉

如果因為果10分鐘而無人搭,就證明現時既交通服務係足以應付需求啦
S3M75 發表於 2012-1-28 14:50 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2012-1-28 16:14 | 顯示全部樓層

如果講彩褔-旺角線

其實定線真係好重要

當總站上車,知道時間表,等車一定唔會耐
但9 VS 24,後者往旺角既速度贏硬,價錢又唔貴

兜一兜啟業或者有影響,但應該無9咁大

其實彩褔要養一條旺角村巴線都唔難
3架車,廿分鐘1班都夠,唔得既咪開30

夜晚或者可能要私車落旺角
彩褔尾車10點,旺角尾車12點

巴士公司反而需要用最少資源服務呢D掘頭路區
就好似新巴30X咁,數碼港往返中環,都係用3部車
繁時就加返D特車落去,結果係成功吸到數碼港客