hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 太感動了!!!!
開啟左側

太感動了!!!!

大班神經漢 發表於 2012-2-1 08:35 | 顯示全部樓層

成件事, 首先有人挑起事端, 然後不斷有人加入, 我相信樓主如果係其他人, 有可能晨早已經嘈到鎖文/有人停版, 但係睇下樓主一直表現非常克制, 但好可惜, icon, 紅字都俾人挑骨頭, 我上文都講過, 樓主所謂「遊花園」, 根本係有人有心挑起事端撩起佢, 引佢墮入圈套, d係「問」, 還是係有心留難, 大家自己想想, 有睇到咁多頁0既人, 相信都已經心裡有數, 所以, 我再三奉勸樓主唔好再回應, 就係唔希望佢繼續俾人批鬥, 繼續俾人搵任何絲毫借口放大佢「有責任」, 從而淡化挑起事端0既人0既責任, 轉移視線之後又補返句「大家都有責任」就當下台階.  其實上列咁多版友, 當中真係有真心為樓主提供專業意見, 呢樣好值得大家學習!

至於有版友話「同埋呢, "有乜事板主自會出聲" 原因只係回應對方提及 "樓主而家犯規呀?" 而起, 或因而引起誤會。」咁呢個誤會就真係大啦, 首先係我於前文提過「唔好抹煞左某d版友0既態度問題, 然後將之淡化同合理化, 真係「問」咁簡單?? 自己諗諗吧」, 然後該位版友就回應「至於態度是否惡劣問題, 留返板主去操心」, 確確實實同「樓主犯規」無關, 由頭到尾一直都係講緊「態度」問題, 敬請有關版友留意. (以上bold字係想睇0既人留意問題0既重點, 並非出於無禮, 如有誤會, 謹此致歉)
syp 發表於 2012-2-1 10:42 | 顯示全部樓層
原帖由 大班神經漢 於 2012/2/1 08:35 發表
成件事, 首先有人挑起事端, 然後不斷有人加入, 我相信樓主如果係其他人, 有可能晨早已經嘈到鎖文/有人停版, 但係睇下樓主一直表現非常克制, 但好可惜, 連icon, 紅字都俾人挑骨頭, 我上文都講過, 樓主所謂「遊花園」, ...

本來我還敬重你對為事件降溫作出嘅努力, 現在你的回覆越來越令人費解。

樓主認為其他人的長鏡不夠長, 於是其他人便問他認為什麼的長鏡才叫夠長, 不是叫他定一個什麼 universal 定義, 而是他本人的意見。這是不是正常討論範圍呢? 他一邊說人家 135mm 不夠長, 後又回覆 80mm 就是長鏡, 前後似有矛盾, 其他人是否不可以問他要他澄清自己的說話? 哪你認為討論區可以問什麼, 不可以問什麼呢? 敬請賜教。

而樓主回覆 "角度不夠長鏡", 我唔明, 再問佢, 對於有人講嘢唔清楚, 係咪唔應該問, 唔可以問呢? 呢個問題係咪明知故問呢? 如果你識答乜嘢叫 "角度不夠長鏡", 不如你而家解我聽? 好嗎? 但又換來樓主什麼回覆呢? 佢帶我遊花園, 問返我長鏡短鏡影巴士有乜分別。當我小朋友嗎? 但我回佢時, 還是不是順佢意, 好聲好氣答佢個分別, 然後再繼續發問? 你覺得我那回覆有什麼問題嗎? 然後, 樓主又說什麼 "經濟學角度", 叫我問老師, 你認為呢啲是否係回覆他人的正確態度?

如果你認為這些問題叫「有心留難」, 我懇請你完完整整、詳詳細細, 我的問題可以點樣留難到佢, 點樣 "撩起佢墮入圈套"。衰啲講句, 樓主答非所問, 似係佢 "撩我墮入圈套" 多啲囉。

你係批評我, 我希望你可以清清楚楚講, 直接講, 唔好「有人」前「有人」後, 又隱隱晦晦, 好似啲報紙佬意圖萬一出事時可以卸責咁。如果你唔想響度講, 你用短消息同我講都可以。你話我「有心留難」、「設圈套」又不給證據, 又「大家自己想想, 有睇到咁多頁0既人, 相信都已經心裡有數」, 唔講清楚令我無從申辯, 同屈我冇分別, 對我絕不公平。「有心挑起事端」係一個好嚴重嘅指控, 對他人作出批評, 係要實實在在講證據的 。我唔希望你一邊大義凜然在叫人態度好一啲, 然後另一邊自己又在冤戾人。

下一站係西營盤
大班神經漢 發表於 2012-2-1 14:07 | 顯示全部樓層
樓上, 似乎你真係對號入座, 由頭到尾我係講緊一群先後對樓主作出留難0既人, 又貼相, 又冷嘲熱諷, 從來冇指名導性話明係你一個人喎, 你都係後期先至加入0者, 唔使全部攬哂上身.  樓主點樣由冇事俾眾人, 睇清楚, 係眾人, 搞到兜大圈, 由頭到尾呢度白紙黑字清清楚楚顯示出黎, 難道要我逐個版友名LIST哂出黎逐個批判? 抱歉, 我唔會咁做,

至於尾段, 我引哂所有回應句子出黎, 相信你係有足夠智慧清楚分辨清楚D句子係屬於邊個!

syp 發表於 2012-2-1 14:39 | 顯示全部樓層

原帖由 大班神經漢 於 2012/2/1 14:07 發表
樓上, 似乎你真係對號入座, 由頭到尾我係講緊一群先後對樓主作出留難0既人, 又貼相, 又冷嘲熱諷, 從來冇指名導性話明係你一個人喎, 你都係後期先至加入0者, 唔使全部攬哂上身.  樓主點樣由冇事俾眾人, 睇清楚, 係眾 ...

請你先重溫自己的文章:

連icon, 紅字都俾人挑骨頭, 我上文都講過, 樓主所謂「遊花園」, 根本係有人有心挑起事端撩起佢, 引佢墮入圈套, 呢d係「問」, 還是係有心留難, 大家自己想想, 有睇到咁多頁0既人, 相信都已經心裡有數

Icon 和紅字的「挑骨頭」, 話樓主「遊花園」, 通通都係我本人作出的, 然後你說「有人」「有心挑起事端撩起佢, 引佢墮入圈套」, 質疑「係問定係有心留難」, 而我亦因應對樓主回應作出多次提問。你的字句難怪我會「對號入座」。

不過, 既然你澄清話我係「對號入座」, 即係先前那些批評並唔係只對我的, 一場誤會, 我亦唔會再深究你之前係點喇。如果你係批評係其他人, 我就唔作評論喇。出現誤會, 我亦先行道歉。

不過我都想建議你, 作出批評時, 寫得清楚一啲。如果唔想、唔能夠指名道姓的, 可以選擇唔作出有關批評的, 好過用啲咩「有人」、「該位板友」等等, 你的文章有部份係想講我的, 但又要用「該位板友」來要我「用智慧去分清楚」, 估來估去, 你現在是批評人, 不是傾閒偈, 唔係講玩的, 除非你都想「挑起事端」啦, 否則寫清楚有助避免誤會。而且, 大家都有名你叫的, 你直接回我文的話, 可以用「你」, 否則, 你提述我時可以叫我 syp, 你在我樓下, 稱呼我為「樓上」亦無不可, 至少知道你係講緊我。這是尊重的問題, 亦屬於你口中「態度」的一種。

下一站係西營盤