hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 42C。Last Day
開啟左側

[2010s] 42C。Last Day

FX2556 發表於 2012-2-5 20:52 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2012-2-5 19:00 發表

兩點
1. 唔認同個別行家在公眾地方講粗口, 高聲談論的行為
我們在鬧內地人在公眾地方高聲談論的同時, 自己又無做好本份, 某程度係有口話人, 無口話自己

2. 長亨站長在做法上絕對有改善之處,
因為我都相信站長 ...

閣下既第二點 , 我真係覺得好笑到不得了 !!

站長做 D 咩需要向眾巴士迷交代嗎 ?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
ATE24 + 1 + 1 Cool

查看全部評分

LEYLAND OLYMPIAN
tridents 發表於 2012-2-5 21:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Dennis_Yum 於 2012-2-5 10:58 發表
很好的論點,長鏡只特出主體,短鏡情境給人有壓迫感突出大巴士味道,其實不錯!有吋時代變遷,約定俗成,才有現在的長鏡倫,不同風恪有不同感覺,有靚嘅情境相,長鏡辦不到,且相片採光也十分重要,所以樓主的相片洽到好處十分突出! ...

對.

我欣賞既係樓主可以係一個咁既室內巴總諗到用廣角將二架車一支燈連埋一起, 呢種用心去諗現場材料才拍攝巴士既朋友真係好少, 攝影 zoom 到盡才叫好叫座的只會係巴士迷, 呢個就係十幾年前開始既歷史.

幾年前曾經有位朋友將佢既所謂標準相高調咁放係某大攝影網站, 結果當然比人圍, 但呢為朋友仲話呢 d 叫標準然後話人家吾識欣賞, 好經典.
vcvc0206 發表於 2012-2-5 21:20 | 顯示全部樓層

回復 61# 的帖子

同意你既講法,雖然我覺得站長有少少燥底,
但係我覺得站長做野無必要同巴迷交代,
萬一有d咩車務上既延誤,邊個負責?
12A 發表於 2012-2-5 22:35 | 顯示全部樓層

原帖由 vcvc0206 於 2012-2-5 21:20 發表
同意你既講法,雖然我覺得站長有少少燥底,
但係我覺得站長做野無必要同巴迷交代
萬一有d咩車務上既延誤,邊個負責?

個人意見

站長在職責上大除了做好車務安排外, 還要維持站頭安全

所以橫衝直撞那兒, 基於會影響站頭安全, 影響到車長同其他乘客, 行家, 站長實在有好大需要介入
只是差在有什麼較合適的手法介入而已, 不知各位有什麼好方法

至於踢車問題, 難道用壞車為由, 來送走9141, 站長係會落唔到台的
當一刻要做的除了是處理好過鐘問題外, 還要給大家下台階,
合理地處理乘客不滿的情緒
現在這樣做, 站長自己係做了受靶的一位, 更會給別有用心的行家投訴的位置 [不計較投訴是否合理]
[補充 : 作為服務業從業員, 我經歷過這樣的事, 所以我是很明白這一點]
因此我才提議用壞車為由, 送走9141, 這樣戰靶就會轉移至9141
而行家又會走得和平, 不會搞到站長被問候, 追車的行家又影響到坐其他線的乘客的不理想情況

最後, 假如再有類似42C事件的話, 其餘路線的熱狗last day,
真的一係全日唔出熱狗, 一係照出, 不過唔係一般人會坐/捕車的時段出車
[說白一點, 即是大清早/臨收車前才行一轉半轉]
到時就真的一小部份害群之馬搞到全世界都無得送熱車, 大家只會埋怨那些行家
所以大家這一刻要做好行家本份, 安全至上的影車, 快快樂樂送熱狗

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
港鐵員工 + 1 支持

查看全部評分

九巴十六 與你在 GA5505 相見
106116_1023 發表於 2012-2-5 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2012-2-5 20:37 發表
岩岩係FB見到個FD既相
原來藍田站都出現D勁場面

張相見到有起碼廿個巴迷係巴總裡面跑
為既只係42C...

我仲以為打仗添..
比著我咁多時間寧遠行下街食下野或者訓覺好過

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
12A + 1 agree

查看全部評分

Chelsea FC
Jaso0n2010 發表於 2012-2-5 22:48 | 顯示全部樓層
據跌咳人士所講, (------蕉皮已中 delete------), 而家D巴膠真係有病...

世風日下
edhong 發表於 2012-2-5 22:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Jaso0n2010 於 2012-2-5 22:48 發表
據跌咳人士所講, 老九收到多過16封投訴信, 仲捉左站長見車務主任, 而家D巴膠真係有病...

真的 ??? 見那個車務主任 ?
FBI2 發表於 2012-2-5 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2012-2-5 22:54 發表

真的 ??? 見那個車務主任 ?

車務主任? 唔係annual leave緊咩? 站長放假俾人當左係照肺!
16封投訴信算係乜? 上年50部熱狗續牌一年,聽聞有超過300封投訴信啦,仲搵埋運吉老頂嘈,又唔見老九即刻做野,等到有幾位師傅渣熱狗跪低先來料.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
edhong 發表於 2012-2-5 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-2-5 23:01 發表

車務主任? 唔係annual leave緊咩? 站長放假俾人當左係照肺!
16封投訴信算係乜? 上年50部熱狗續牌一年,聽聞有超過300封投訴信啦,仲搵埋運吉老頂嘈,又唔見老九即刻做野,等到有幾位師傅渣熱狗跪低先來料. ...

我就係想知道係唔係見3區車務主任lor
係就 ....... mmmh, 今日係2/5唔係4/1, 重有兩個月哦 ~~
12A 發表於 2012-2-5 23:12 | 顯示全部樓層

原帖由 106116_1023 於 2012-2-5 22:42 發表
我仲以為打仗添..
比著我咁多時間寧遠行下街食下野或者訓覺好過

新巴1023, 同意你的觀點, 以前空餘時間真的影車坐車多
現在就會去做義工, 生活比以前影車更為充實,
幫到有需要的人之餘
, 自己學到的東西更全面, 更多
[怕且大家不會在影車坐車方面學習到服務長者的技巧]
亦可以結識到具不同興趣/專長的朋友, 拓闊自己的眼界
[我的義工圈子中, 只有一人同是行家, 但大家見面時很少提到巴士]
畢竟, 我們的生活不只是熱狗, 不只是巴士, 還有很多巴士以外的事物也值得我們關注

bonus 少少有感而發

我有個教小學的朋友, 本身係半行家, 知道四月熱狗收檔的事件
都唔敢叫個學生家長帶個學生去坐熱狗
[個學生係三年級, 好熟某紅碼線的掛牌, 亦都會睇巴士書, 巴士知識係勁過我朋友]
背後原因就係同呢d混亂場面好有關, 佢唔想學生同家長坐完之後
會走去同佢講, 乜你叫我帶個小朋友去這些環境
現在頂多會剪起熱狗收檔的相關新聞, 給學生留念

所以我同我朋友都想問, 現在有心送熱狗的行外人, 可以有那些環境相對寧靜, 安全的路線作選擇
九巴十六 與你在 GA5505 相見