hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解今日長亨個站長唔見人?
開啟左側

點解今日長亨個站長唔見人?

12A 發表於 2012-2-6 00:21 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2012-2-6 00:09 發表
成班巴士迷響度搞亂檔攤, 司機站長幾多壓力, 見唔見呢D所謂高層走出黎主持吓正義?
...

高層眼光 : 多一事不如小一事
如其主持正義, 不如早日無聲全冷好過
反正全冷點都要今年內搞惦, 搞左佢, 總好過留個計時炸彈, 有路線全冷前就爆

我想, 經過42C事件之後, 九巴方面唔會相信下次有路線全冷, 沿線會天下太平
下次九巴不知會用什麼招數來招呼大家
係咪要搞到呢個時間[半夜三更]出新聞稿宣佈, 昨日已經係熱狗last day, 最後一班熱狗為行走XX線的XX, 今日大家唔會再有熱狗坐
完全不給公眾時間去送熱狗, 大家先會安樂, 收手

九巴十六 與你在 GA5505 相見
manlok 發表於 2012-2-6 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2012-2-6 00:09 發表
所以D基層員工咪好憎你口中果堆高層囉
成班巴士迷響度搞亂檔攤, 司機站長幾多壓力, 見唔見呢D所謂高層走出黎主持吓正義?
話個站長玩野, 呢D高層何嘗唔係濫用緊自己既職權? ...

部車無過鐘,為左唔想招乎班"天外來客",即刻踢部車走
你有合理理由踢車,再多人投訴你都可以自圓其說
如果你只係為左載少班客而踢車,擺明係幫公司倒米,你想高層點幫你主持正義?
咁唔想招乎班客,不如鋤假算數?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
12A + 1 同感

查看全部評分

12A 發表於 2012-2-6 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 manlok 於 2012-2-6 00:25 發表
如果你只係為左載少班客而踢車,擺明係幫公司倒米,你想高層點幫你主持正義?
咁唔想招乎班客,不如鋤假算數? ...

一樣米養百樣人
唔同車長對巴迷都有不同觀感

當年70 last day, 有他線車長請纓做尾班車, 有原線車長拎假唔返,
背後多多少少都反映他們想唔想經歷大場面

如其係做得咁樣衰, 踢車只係一場大龍鳳, 只係趕客的手段
之後就叫人坐的士落長安, 不如做足全套好過
我最多只會怪我自己唔好彩, 而唔會怪有人玩野
HF3204@243M 發表於 2012-2-6 00:44 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2012-2-6 00:08 發表
今次事件也是一個好的經驗,
雖然九巴現階段係唔想做咁多送熱狗的宣傳
[你見佢上星期五點回應明報有關熱狗號私查詢就心中有數]
但都希望九巴了解到乘客送熱狗的需求, 為熱狗last day做好準備,  
同意
而家咁多單全冷已經有前科
明知 e 班客係會俾全日錢坐熱狗,點解九巴唔會有適當既措施?

唔係話班客大晒
老九出埋通告寫晒該星期出車時間
等全世界(包括乘客同想突然想遊熱狗河既公眾)有晒心理準備
(當然跟住最後戴頭盔話班次會因交通同車輛情況而更改)
什至特登派車淨係開一兩轉,然後喺總站附近揾個空位供全日影相(+供奉)都可以
對巴迷同討厭巴迷者都有好處
其實係唔係好難做?

(當然影相就唔係得一日時間影既...)

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
12A + 1 同意

查看全部評分

ATE24 發表於 2012-2-6 00:58 | 顯示全部樓層
原帖由 manlok 於 2012-2-6 00:25 發表

請問聲架車係咪落o左山之後沿路都唔會做生意???
公器公用 香港早要有品
12A 發表於 2012-2-6 01:01 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2012-2-6 00:44 發表
同意
而家咁多單全冷已經有前科
明知 e 班客係會俾全日錢坐熱狗,點解九巴唔會有適當既措施?

唔係話班客大晒
老九出埋通告寫晒該星期出車時間
等全世界(包括乘客同想突然想遊熱狗河既公眾)有晒心理準備
(當然跟住最後戴頭盔話班次會因交通同車輛情況而更改)
什至特登派車淨係開一兩轉,然後喺總站附近揾個空位供全日影相(+供奉)都可以
對巴迷同討厭巴迷者都有好處
其實係唔係好難做?

(當然影相就唔係得一日時間影既...)

同意
可預見九巴全冷唔單止係巴迷圈子的事件, 廣大傳媒都會報導
希望大家做好本份, 而九巴會辦送熱狗活動, 給公眾參與, 等公眾可以快樂送熱狗
如果係因為行家操守問題而不辦的話, 我就只好怪是有人搞唔檔, 而唔係九巴不辦事
我相信失望的不只是行家, 而是廣大市民

因為單單是GK9063一個廣告係滿足不到公眾
公眾想要坐熱狗的機會之餘, 更加想有一個拍照留念的機會
如果有一個合適場地供各位拍照, 我相信事情會來得更完滿

不知在你眼中, 有什麼場地是適合作全日拍攝之用

HF3204@243M 發表於 2012-2-6 01:59 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2012-2-6 01:01 發表
不知在你眼中, 有什麼場地是適合作全日拍攝之用  
星期六日既 42C 43C 嚟講
長康長青或者維港灣其實已經可以
放長亨長宏同藍田反而阻住出車

如果係之後 for 公眾既,尖碼最有代表性,應該係不二之選
(荔廠同沙廠都阻住辦公...除非只係放一兩日)
2A_DL13 發表於 2012-2-6 08:42 | 顯示全部樓層

一句講晒,估中左,站長嘅致命傷唔係十六個投訴,
而係在場嘅巴士公司員工或者員工朋友。

明眼人一見就知成個總站上下前線員工都用盡辦法
散走熱狗同埋巴士迷。
Your global lifestyle partner..
aiisack 發表於 2012-2-6 10:51 | 顯示全部樓層
人地踢車你搭唔到就投訴? 係唔係太ridiculous 啊?
追你想要既巴士, 梗係有唔好因素令你唔一定追到, 所以先值得你去追值得你去等

以前細個, 無咩上網討論區, 無咩第1 手資料, 有次去等AL1 行 73X等極都無, 原來係蛇車 TUP 車....
最後食埋野幾個鐘後先見佢出番, 呢D 咪真係有興奮既感覺 LAW

就係因為存在住一定既不明因素, 存在唔成功既機會.....所以先要你去追, 甘先過癮
下下要就哂你既, 你不如上italk 等人post 相你自己 download, 為左乜而出去影?
或者你自己ZOOM 入廠幾十架等哂比你影有咩意思?

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
nwfb94A + 1 + 1 有唔好因素令你唔一定追到, 所以先值得你去 ...
homanbean + 1 agree!

查看全部評分

cheungtszfung 發表於 2012-2-6 11:25 | 顯示全部樓層

的確站長係無必要同巴迷交代點解踢車同踢去邊,只可以話因為咁投訴的巴士迷唔成熟,d車長同站長咪仲加憎巴迷......

原帖由 RON028 於 2012-2-5 23:38 發表
最慘做好自己本份都要畀人攪呢, 你話幾黑暗丫
乜都係靠關係, 乜都係權力鬥爭

離題: 老實講呢個世界就係咁,你以為得九龍公司係咁?