hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 以S3BL100的標準討論在F1版的評分問題
開啟左側

以S3BL100的標準討論在F1版的評分問題

dippy 發表於 2012-2-8 14:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

sea1986 發表於 2012-2-8 16:44 | 顯示全部樓層
其實喺F1版用難以落實呢啲藉口扣分真係得啖笑- e: n' N% P+ R" C$ j& [
話明建議囉,唔建議何來有討論?7 X- e( J" A# b7 [* H  d
除非個建議寫得離晒譜或者一睇都知擺明係玩嘢(好似沙頭角去香港仔咁呢啲擺明玩架啦)4 J4 f+ h* K6 p! E, d$ l3 S
否則扣人分真係好無聊、好無謂同無意義+ I+ \9 l( P2 G) `; s- O
好多時啲事得到改善都係全靠不同人士提出嘅建議,集各家之大成咁先會改善現狀
( c. l9 ]$ ~& d否則將現狀存在嘅問題規限咗建議內容* X6 I1 m  P4 X7 W9 z
根本就本末倒置# D8 p6 M! `% Z+ H+ k
一係就摺咗F1版,否則F1根本唔應該被人扣分: O8 u" B4 w* G! s; \
扣分只會扼殺咗好多思維出現
5 i6 f1 W+ [$ w% \  D% J* Y4 k) M, E" Z  h% H+ r- u6 |
PS嗱,致一些有心人士,我唔係針對扣分制,而係針對F1整體所在而討論F1嘅扣分問題,唔該某啲有心人士唔好話我逢物必反呀
kay 發表於 2012-2-8 19:23 | 顯示全部樓層
討論還討論( ]; w+ M5 A7 U. i  C1 ^
5 K4 F$ N. E5 X: [( M4 t
但我見有時D底線其實都不敢恭維1 G; |1 ]9 d' O% L! Z
" K# x' s" |1 L- R- L0 [
例如郁1A、將87D成條踢出彌敦道4 O4 j2 S4 ^+ v
其實只要用心分析都會知合唔合乎現實常規
- h& l; M& M* G' W" @1 @5 n7 b: {6 C; x
我只會覺得呢D評分係個別例子
$ O4 R! ?- u' ^. L$ t
1 |) h# u( L# {反而我會覺得樓主擺S3BL100上黎討論有咩動機
2 B2 @1 N9 y1 y  U3 w
1 P( F0 Z% k# l因為佢無犯站規,咁樣討論人地評分,其實好唔公道
: ~! ^1 \' \( ?! c: n" V1 ^% D* X+ U9 _3 m! x/ W1 g& r
我知有D版友可能唔鐘意個別人士評分+ Y* V  j+ n4 C0 }% ~0 H
甚或搵左版主求助都係得個吉
: E$ x' I6 n0 L  {! I* D" F; }1 [, T% M( h
但我唔認為咁就要公開擺人上黎講5 k  `* p9 [7 }/ l3 B4 P
一D尊重都無
4 @% \9 R, D& @2 q
  k( r8 ~: [- o  [% e7 c仲有,我見過dippy你係F1都有扣S3BL100分9 ?/ x" b9 N3 D' S
你都係無資格話人
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| dippy 發表於 2012-2-8 20:23 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2012-2-8 20:44 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-2-8 20:23 發表
9 ^" k1 [# Q: [& n: M6 o/ p上面quote果兩段野係人地send比我4 L* G3 Q! \3 N; Z5 F9 m/ w1 Y
我亦無話邊個犯規
3 j% f  W. h; B* Q' d我, 你, S3BL100, 仲有好多人都有扣過人分# O! E9 N: v4 u9 C
我開文既目的係想討論一個大家都覺得OK既標準, 費事成日係F1都要勞動版主5 O% z  U' l6 Y
因為F1好多野都幾主觀
  R5 y- a" h! ?3 K有人覺得只可以郁頹線, ...

# C$ S5 B* q$ O8 q但咁唔等於你可以擺個別站友上台姐& a  z/ G+ U$ v8 x" z: g  ~
擺人地站友個名上黎已經好嚴重- s) f4 P: a) Z" {( H& E% x

- N* m- _2 R( C人地依家又唔係犯事+ H4 s& _3 v5 F9 v) b+ w  x
4 t" k* |, h5 }- b
even你無乜點著墨B君,但你擺得個名出黎,已經係有代價! ?6 p+ u7 S2 y3 Y$ Z
我唔信你只係一時錯失、一時玩玩下吧?
- ]4 o0 n! i5 e$ v
6 [9 c5 i' t% F4 b% m4 \# }以呢個前提下,我唔認為可以做到任何形式評分討論
' U/ V: ?9 W$ @2 ~) L! T" N  o4 ^! D6 Q" ~/ l5 A( |* S4 S6 y
亦都唔係改標題就可以解決問題* x" j0 Y9 s3 q; G( l% q4 L
' |: e! Y) v; `5 ]
既然你覺得版主幫唔到你,係要拎出黎傾,FINE
1 X4 w1 V1 O7 Z- g( T但唔係用呢D方法6 Y6 [1 [% j$ l( i" z6 |1 ]
. v6 m' Z6 s' U' g$ T
你擺得S3BL100呢個名係標題,點都有其目的係度: J! `/ H" Y0 U/ G* a# |! X' h8 O5 D' L
如果只係想吸引人注意,sorry呢D招數似乎只會適得其反$ p" P# p& b' ^1 v+ Y

0 \; V1 O0 m* ?2 ?sorry,我接受唔到站友用呢個方法黎傾版務
. V  B9 j! ~( ^3 n
# X& s/ F! l) |2 y. X5 G3 R, o- R0 C$ l. U究竟係想傾某人,定係想傾個版既風氣?
& c- X  G! @7 e/ [% Q# ~* g1 d/ ~) I- c' P. q, Q& v' F/ ^; F
有咩因素你一定要係標題打"S3BL100"落去?
  v, v% }9 t" p% `. P) }$ b你唔鐘意佢評分?你覺得佢評分無理?佢得罪左你?
3 l7 ]8 Z& \3 c4 l+ y' a* U0 `) B- Q; }' z, U. R! L& ^
你要知好多想象空間係度
" v  V( o) t7 E$ i- @+ |/ |# G
1 ^) M8 e9 a3 _6 i$ H可能你地兩個有磨擦,我都覺得可能有
: m8 y1 V- Y+ x* U- z不過你地唔公開講就當無
3 i. N  W2 F8 l2 H1 r
2 R5 |/ X" u6 N" `但你依家咁做就留條尾巴比人覺得你唔like對方做既野law( @6 w2 q. B9 n6 p5 @" Z3 K' w) [

4 W; o9 w4 z' d# n$ ^$ {[ 本帖最後由 kay 於 2012-2-8 20:53 編輯 ]
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| dippy 發表於 2012-2-8 22:25 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-2-8 23:57 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

(原文鎖左,呢度回)
9 E5 _3 A' h5 L2 r; g0 o& E* s
1 d" l- ?( {8 ?7 g" \% [唔好意思,你quote果位板友篇文唔止得我一個扣分。, O" F5 R- O2 A# G

8 g5 H4 K8 s, a& {+ \2 C討論還討論,但係好多野本身係有共識,例如咩野係接受到,6 P. ~# w" w% t0 s
咩野過到的機會好低,咩為之「山頭主義」呢類。
+ b" j9 E) l/ E1 N! e! }
" p, b, R. P  t( M, c& r2 t7 j我平時好少郁手扣人分,但係我接受唔到一D刻意散播5 X' e3 ~4 e: x" E' d$ J( b9 |/ D8 P
不合乎事實的言論、誤導板友,/ z6 W9 k! A% V" i5 ^
而又唔提供實據支持,純粹為拗而拗的行為。
fb.com/scientisthk2usa/
admin87 發表於 2012-2-9 00:17 | 顯示全部樓層
F1板很多建議討論涉及數據分析, 除非於現實執行, 否則一切難以確實, 討論亦難有結論。
" l- T# X; Y0 j/ x  t因此如有關文章有理據支持, 本人不會視為違規。
2 |+ [: h6 P6 d: `9 w5 t; ~7 ~4 ~
9 M1 N. m0 Z* W$ `3 n4 K5 x至於評分, 如有關站友於回覆時已作合理解釋, 按F1板以往站規執行, 亦未算違規。
$ ?5 q  d3 R, A8 c' N8 g
4 M8 ?0 z, I) h7 l不過既然有板友提出, 基於F1板性質, 本人確有想過限制負評分,
5 C- ^7 y. B9 }' u9 e- p  K1 X初步建議評分只限灌水文章/違規文章, 並參考B0板做法, 負評須同時報告板主。
* {, K$ h% E# j) T9 H/ ~' u- L& m, N2 }8 a4 ?, z8 @
F1板主
$ i0 `6 T; l' f3 \! Badmin87