hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北角電車撞巴士意外十三人受傷
開啟左側

[問題] 北角電車撞巴士意外十三人受傷

38.HKT.138 發表於 2012-2-20 00:35 | 顯示全部樓層

原帖由 AP149 於 2012-2-18 15:52 發表

炒左?好似仲未炒喎

我聽番堅城班師兄講話架電車係有心撞架入左電車線o既巴士架喎,唔知係咪係咪成日比d入左電車線o既巴士頂所以有心報復
如果係真o既話個電車佬駕駛態度都唔見得好得去邊,人地入左電車線係錯,但人地停定左你都撞落去係咪都有問題呢?
因為人地唔用得你條線所以就去撞人,如果下次有個人係電車軌到行係咪又係撞死佢然後話自己岩呀?

據我知道就係炒左,你話好似未炒我話好似炒左,大家信邊個都無所謂啦 ~~
"堅城班師兄"有咩證據係電車係有心撞架入左電車線o既巴士呢 ?
比人撞仲咩埋獲梗係話人有心撞佢架啦 ~
自己做錯野累人累物仲要將責任推落人地度 ... 話人有心撞佢 ...
.... 真係得淡笑 ....
中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2012-2-20 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 herman15hk 於 2012-2-18 13:53 發表

好老實講
單線如果左邊泊左死車的話唔抽出去就成條路唔駛行啦

大家都係道路使用者,有時要互相忍讓下,
搞到有客受傷都叫撞得好?你個腦係咪有問題? ...

下 ?
死車 ? 據站友所講,係停站中既 690
架 690 要停幾耐呢 ? 三十秒 ?三分鐘 ? 三個字 ? 一個鐘 ?
架 18 唔係應該系後面等架咩 ?
咁都要貪快抽出雙白線爬頭 ?
仲話人地有心隊佢 ?
還有..
我係話得好 唔係得好
係指有關方面個司機得好
有問題果個係你
中巴帶您 睛空萬里
AP149 發表於 2012-2-20 00:58 | 顯示全部樓層
原帖由 38.HKT.138 於 2012-2-20 00:35 發表

據我知道就係炒左,你話好似未炒我話好似炒左,大家信邊個都無所謂啦 ~~
"堅城班師兄"有咩證據係電車係有心撞架入左電車線o既巴士呢 ?
自己做錯野累人累物仲要將責任推落人地度  ...

事實真相呢樣野就等警方去查,如果你手頭上有肯定巴士錯o既資料咁你應該向警方提供,而唔係上黎做網絡判官一口咬定巴士錯
我自問就冇肯定資料誰對誰錯,所以就將一d聽到番黎o既資料上黎分享同其他版友討論下

之不過如果你認為一部停低左一陣o既車咁樣比部電車撞落去電車司機都係冇責任o既話我都覺得你係一個下下維護電車o既電車迷
低級趣味扮高級:369
38.HKT.138 發表於 2012-2-20 01:12 | 顯示全部樓層

原帖由 171606930 於 2012-2-19 18:46 發表

<路過>
作為一位經常於港島區渣車工作嘅駕駛者,小弟都認為今次事件兩者
皆有責任。
正如上面板友所言,新巴踩雙白線爬頭梗係唔啱,但渣電車嘅又係咪
真係可以置身事外?

好多時晌北角、筲箕灣、上環等馬路與電車路共用嘅地方,見到有部
份電車"大佬",老遠見到有其他車從路邊打晒燈準備駛出,都唔會收
慢減速讓佢地先行。呢樣都算,最經常見嘅係,呢班"大佬"為咗追綠
燈而高速行駛,當一轉紅燈就收唔切焗住衝燈,又或燈口起步時,紅
黃燈都未著就一個箭步衝出去!
既然明知自己渣緊架電車剎掣系統咁差,點解佢地仲要渣咁快?去到
燈口又唔收油,係咪真係以為自己有專線就大晒,完全唔洗理其他道
路使用者?

其實小弟真係好想知,佢地究竟有冇車牌?如此冇駕駛操守,真係唔
配叫做"司機"(所以我在上文中只稱呼佢地做"大佬")

呢位電車迷,你識得果班電車師兄唔係次次出事都係佢地啱晒ga,
如果今次查出該電車"大佬"係蓄意撞架新巴,相信佢嘅處境同該名
新巴車長差不多,所以小弟都希望 閣下"不要下下維護電車啦"。

</路過>

見你咁講,又不妨回應下
我自己都經常系香港島渣車,我又無見過有電車係咁,應該係話電車快極有個譜
電車撞埋去有好多可能,只係突然有野抽出黎停唔切有咩咁出奇 ?
打晒燈一定要讓你 ? 我自己(相信大部份人)渣車一般環境下都唔會想讓的士佬同小巴佬
有專線真係大晒 ?
係,唔係大晒,不過系無合理理由入人地專線,理虧一定係入線者,好正常
唔好話咩咩人地有心隊你
如果你講既野係事實(焗住衝燈/偷步),我唸啊 Sir 見到一定會做野囉
你話人地唔洗理其他道路使用者 ...
一樣有好多車鐘意系電車前面話 cut 就 cut ,以為電車行得慢一定避到佢
好似今次架巴士,真係以為電車話停就停 ?

又係呀,唔係一定佢地啱晒,佢地九成係贏囉,根本你唔犯佢,佢係唔會識自己走出軌去撞你,自己撞自己無得講啦
我就點都唔會信架電車係有心隊架新巴,果個時間,返去收工啦.. 避得過都費事"撈野"啦
畢竟今次點都係電車贏,法律係平等公道自在人心既,有關方面/法官判得自然有佢地依據,大家都無畏再爭辯
以後各界小心渣車好過啦!
中巴帶您 睛空萬里
herman15hk 發表於 2012-2-20 01:12 | 顯示全部樓層
原帖由 38.HKT.138 於 2012-2-20 01:35 發表

自己做錯野累人累物仲要將責任推落人地度  ...

So what?

就算巴士係入錯線, 都應該預留空間剎車
只要部巴士唔係急剎, 跟本唔應該會有意外發生

無人話巴士司機無問題
只係唔見得電車司機駕駛態度好好law

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
~4038~ + 1 就算巴士係入錯線, 都應該預留空間剎車 +1 ...
38.HKT.138 -1 你應該係話,只要部巴士唔抽過雙白線,根本唔會 ...

查看全部評分

少甜啊唔該
38.HKT.138 發表於 2012-2-20 01:18 | 顯示全部樓層
原帖由 AP149 於 2012-2-20 00:58 發表

事實真相呢樣野就等警方去查,如果你手頭上有肯定巴士錯o既資料咁你應該向警方提供,而唔係上黎做網絡判官一口咬定巴士錯
我自問就冇肯定資料誰對誰錯,所以就將一d聽到番黎o既資料上黎分享同其他版友討論下

之不過如 ...

嗯... 咁我同你都係一樣
聽說件事第二晚已經有左結果
同埋我知道多一樣野係
過左雙白線,入左人地專線唔好彩出左事,點都比較理虧,我以後渣車都避免入電車路軌 .....就算果段唔係專線免得過都唔行 ....
中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2012-2-20 01:30 | 顯示全部樓層

原帖由 herman15hk 於 2012-2-20 01:12 發表

So what?

無人話巴士司機無問題
只係唔見得電車司機駕駛態度好好law ...
原帖由 herman15hk 於 2012-2-20 01:12 發表

So what?

無人話巴士司機無問題
只係唔見得電車司機駕駛態度好好law ...

So what ? 當然係 So sad ,傷左十幾人播
你點知架巴士抽出去果刻同架電車距離有幾遠呢 ?
電車急停係有"線碌"向前衝呢樣野
唔係洗咩用咁大筆錢去搞而家新車(99/171-175)用既電制剎車 ?
講多樣野丫 ...
你估電車好想撞巴士 ? 佢地幾多係自己友你地又知唔知 ?
大家都係打工渣車,日日朝見口晚見面,再者邊個會想收工前撈野 ? 貪得意 ?

就算贏左,搞到後面同班站長收唔到工,無壓力架 ?

撞左落去上頭唔會召見 ? 無後果 ?
覺得人地刻意撞埋去,唔好玩啦 ..
意外真係逼不得已先發生

中巴帶您 睛空萬里
herman15hk 發表於 2012-2-20 01:41 | 顯示全部樓層
原帖由 38.HKT.138 於 2012-2-20 02:12 發表

見你咁講,又不妨回應下
我自己都經常系香港島渣車,我又無見過有電車係咁,應該係話電車快極有個譜
電車撞埋去有好多可能,只係突然有野抽出黎停唔切有咩咁出奇 ?
打晒燈一定要讓你 ? 我自己(相信大部份人)渣車一般環境下 ...

電車司機手車可以好兩極
係燈位衝到去的有, 慢慢碌到紅燈的都有
正所謂一樣米養百樣人

但係唔該唔好一竹篙打一船人,講到個個師兄都不惡不赦
好似你之後見果部18
未必係怕左電車,可能咁啱係個禮讓的司機

平日都唔少車泊係英皇道東行搞到巴士唔夠位行要走入電車路
依我所見大部份巴士都唔會突然抽出去...
反而試過幾次都係電車隊私家車尾
少甜啊唔該
38.HKT.138 發表於 2012-2-20 01:50 | 顯示全部樓層
原帖由 大聲公 於 2012-2-19 02:55 發表
人地做錯野 唔通你又跟住人地做? 太好笑了吧
講真 電車司機如果想話巴士佬駕駛態度有問題
大不了可以向巴士公司投訴
點解可以用呢d咁愚蠢的方法.....

樓上亦都有人講話
個巴士司機 "好似話炒埋 lu ~ "
請問消息來源?
唔該唔好發放虛假消息
網上言論亦受現實世界法律所規管

據了解
你話電車司機用呢d咁愚蠢的方法去跟住人地做錯去"報復"
一樣啦,請問消息來源?
唔該唔好發放虛假消息
網上言論亦受現實世界法律所規管

你要識解咩叫好似
都有人話好似未炒
有兩個版本,一定有個真有個虛假

p.s 你洗唔洗去警局備案先 ?
中巴帶您 睛空萬里
herman15hk 發表於 2012-2-20 01:54 | 顯示全部樓層

原帖由 38.HKT.138 於 2012-2-20 02:30 發表

So what ? 當然係 So sad ,傷左十幾人播
你點知架巴士抽出去果刻同架電車距離有幾遠呢 ?
電車急停係有"線碌"向前衝呢樣野
唔係洗咩用咁大筆錢去搞而家新車(99/171-175)用既電制剎車 ?
講多樣野丫 ...
你估電車好 ...

跟據樓上師兄所講,部新巴可以抽頭出去再同部城巴平排停低
其實所要的時間我諗都唔少
部電車撞到個頭咁電車車速應該都唔低

係呢件事上咁多未知因素我就唔會咁快下定論話邊個完全無錯啦

前文我理解錯你前面炒巴士佬篇文,在此致歉
少甜啊唔該