hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) B3板 = 犯規天堂?
開啟左側

B3板 = 犯規天堂?

關閉 [複製鏈接]
aPower 發表於 2012-2-14 12:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

3ASV196 發表於 2012-2-14 12:41 | 顯示全部樓層
其實本身都唔太想公開講, 都忍左一排, 又好似呢篇
: ~" ]) m+ ]' A5 g7 s
  K, x+ o8 O5 ~6 Hhttp://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-668353-1-2.html* G$ i) ^& F% k: G6 O. ~

( X8 a6 p' K1 c6 d版助2月11號, 約夜晚9點幾都講左禁止評分, 點知之後一直
8 @3 W, `8 H) t到13號都仲有人評分緊....但又好似真係無人理咁, 到今日. a& S, g" D. J8 ~  Z2 d$ E
都無下一步, 直言, 我都唔知咩事, D評分鬧人"你都痴線"又有,
" Q9 x* j3 a3 v, @: G, B2 g& w話"關你乜事?"又有, 內文又出現晒接近罵戰..私人恩怨出晒文,
- `( Z# ]6 y, a& x; B9 @1 e但都可以好似無皇管咁
' `1 {1 X6 L. C/ _
8 ?  ?  ~9 u7 r0 @- g* M" }B3好多時一黎就成班人扣分, 之後就一輪離題, 又有時仲罵戰, & @' ?) m4 b1 _$ K4 n! `' @
但好多最後都係當無事咁, 根本越來越惡化, D人去B3亦越來越
6 F% w, J: o- M8 L0 N0 U大膽, 鬧人唔駛本咁...有乜理由講左禁止評分, 都仲有一班人去評, $ Q) h( n; ]% [! q! C9 c
係唔止1-2個wor, 情況有D失控咁, 連板助出聲都無用, 真係幾影響
( _' T5 ]) ]/ ^& L& U貼文同睇文意欲...
4 k% V; `$ B, c0 u6 K9 R& y. ~6 }1 q- g$ N# e! P" u3 K% J
版務的確係義務工作, 不同人亦可能有唔同鬆緊, 唔係話一定要點做, . n: H1 q# e1 V! @% C$ T
但去到一個程度係明顯違規, 又影響閱讀的時候, 都無去理, 慢慢就
* \( j5 E7 Z' m6 M8 m會失控, 去到根本好難處理的情況....
3ASV196.KE7270
 樓主| aPower 發表於 2012-2-14 14:49 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2012-2-14 14:55 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2012-2-14 12:41 發表 * ~1 g# Q6 Z. I8 e- ]2 ?& j
其實本身都唔太想公開講, 都忍左一排, 又好似呢篇8 V0 f, ?, r- M& O( P) Q( e
% {" w8 b& K! \( n# o  i( C) {# z
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-668353-1-2.html8 Q" m) C, Y+ S1 J) b: X

: I4 s: z5 {* P+ ?, r6 l. @版助2月11號, 約夜晚9點幾都講左禁止評分, 點知之後一直
; @* u4 S* z3 E: C' b& B到13號都仲有人評分緊....但又好似真係無人理 ...
; N) p* e; N. b
4 o. V  x8 C9 t/ A# k! y8 u
我都係啦,又係243那篇文.當晚見到有其他板友指出道歉還要扣分,才知道自己較錯評分,由原本+1變左做-1,隨時即時PM要求站方修正." y9 J. |$ j% C" A. L* r( ~
不過,事隔數天,站方仍未有修正有關評分,我認為這樣對受影響板友不公平,以及對我本人不公,因為相隔3天都沒有板務人員修正錯評.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2012-2-14 15:07 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2012-2-14 12:41 發表 7 W& k2 r' M' Z$ v
其實本身都唔太想公開講, 都忍左一排, 又好似呢篇1 ~0 R8 x3 z  g
' @6 Y+ e# ^7 T+ D* k+ R0 J
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-668353-1-2.html2 w/ j# _9 d) \8 g. g$ V
% L+ ?& x9 G0 h" w
版助2月11號, 約夜晚9點幾都講左禁止評分, 點知之後一直
) h; X/ A1 O+ o到13號都仲有人評分緊....但又好似真係無人理 ...
& w, C7 k) A$ ~1 G# `, N  {
1 [! e) O$ S( }* {2 Z
中立地說,評分制度有問題嗎? 我個人認為沒有,問題只是出在評分理由.0 y2 D" Z: G/ u3 O2 |" I4 X
如果評分以及評分理由是合乎板規,根本沒有需要加以理會,而理論上,評分很難定為違反站規,唔通有人貼爛相,之後俾人扣分,理由係"張相樣衰",咁
/ d$ V1 U; O0 T. W: g0 l6 G; Q都要投訴一番咩.不過,如果評分理由有違反站規之嫌,例如粗口,人身攻擊等,就另作別論.
7 g$ C" Y5 Y8 i5 Y: d7 y) \6 ]2 i% v# j& M: Z, V# R
評分制度,有利有弊,最適當的做法,個人認為可以重新設立評分專員,管理所有板的評分問題.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
DW8306 發表於 2012-2-14 15:46 | 顯示全部樓層
唔爭在講埋,6/2報告左兩篇B3違規文章.
5 J( P* G/ v4 _2 _" ^" N3 S3 D兩篇都有板務人員睇過,但係到目前都係冇反應囉
sea1986 發表於 2012-2-14 17:02 | 顯示全部樓層

B3有冇板助甚至有冇板主都係一樣
( ?! u; v6 p  p無王管地帶* `% Z4 s9 H1 a  N! `
243果篇文估唔到禁止評分,班版主可以就咁當無事發生
' ?7 V; h; ~( A: `# }+ u8 f+ U& _裏面幾乎乜版例都有犯,私人恩怨同罵戰呢兩條都足以夠停好多人
. |* g" Y8 e9 R2 s, F0 x諗唔到B3而家去到冇人理嘅地埗5 |0 _% d  U" o9 v' H% I: Y
報告咗又冇人理、理咗又搞埋啲手尾& P& b; D& K( @! |4 T
個版主次次有咩事都縮沙唔見人唔蒲頭0 T% ?: N8 L( \# {0 o
一年裏面佢有處理過幾多樣嘢?
& O  A! Q+ i7 r& S4 D點解站方仲可以三番四次容忍到一個咁不負責任、棄版於不顧嘅版主存在?0 S) K% t2 P7 E5 [) {2 Q
即使其餘果兩位版助又好似若有似無咁* R5 l0 z" @9 ?  ~0 R" Q! w& Q
到底呢個係italk人流最高但最無王管嘅版幾時先可以有番個正常嘅版主管理???
Snoopy@FB8617 發表於 2012-2-14 23:09 | 顯示全部樓層
前次大大鍋野admin22都要遲足幾日先開始肯望下
' {; E. R: l/ N0 A. \, Y( h0 H今次比較小兒科既慢慢等la  `, F* n9 s) b
3 t6 b  `& x/ x5 Z
換板主?! k$ x& b* I6 ^+ r. X8 R
上次仲大鍋野咁既處理都唔駛走人
0 d: v, Q0 F* r6 A) S% ?今次都應該繼續慢慢坐. B' L$ T, y8 [* {; p9 T. M8 K" h7 P
admin74係名單上唔係做B3既板助
  m: K6 V& p  M1 Z( H7 m即係可能得一個唔會做野既板主加一個板助去管理一個大板. q$ t, K" H5 O4 x; z
! m3 b: s5 P$ `# K% p6 L$ b- L
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
DW8306 發表於 2012-2-15 10:50 | 顯示全部樓層
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... p;page=1#pid2443087; B- O8 ?$ Q' {4 U5 }1 ^
板大上水了,希望佢唔好置板務於不顧啦
AVD1 發表於 2012-2-18 07:45 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012-2-14 15:07 發表 - M1 R0 _- _  I- [8 L3 t
: u5 Q- ^, r, H! o$ m2 n

, q3 J0 ]- q# U, v+ A& X; u中立地說,評分制度有問題嗎? 我個人認為沒有,問題只是出在評分理由.
9 H' I# @$ m! }7 k/ Z* q% W) K如果評分以及評分理由是合乎板規,根本沒有需要加以理會,而理論上,評分很難定為違反站規,唔通有人貼爛相,之後俾人扣分,理由係"張相樣衰",咁
0 P# R, C( R7 |" {/ X都要 ...

) U. T0 j! h3 |有冇問題根本就唔係你同我講, 係 aPower 出場咁多年黎究竟發生左幾多風風雨雨所顯示出黎,
! p6 y$ S+ R, z3 Y8 g我個人認為 B3 板 - 講直 D 就係有部份資深版友去支配 aPower [有得一個評分, 唔洗一日就大量資深版友評埋一份, 驚死自己蝕底咁] ~
" r' s, K9 j; o1 k0 C; i( h實情呢樣野我知左好耐,唔只一篇 243, 仲有大量 post 都係咁 ~
! i* {  }+ f, \
& i* l. C+ P1 q3 p7 |8 b就算有時你地覺得首相兄係一個資深版友,問題係如果網路問題搞唔掂以即時改唔到文, 1 ~" y/ X% D* }; X* R( S
又需唔需要扣分 ?; , ?6 Y7 F7 m4 t. Z
9 u8 l6 e" |/ L# N
評分者有人話佢係推文, & L- X- q5 K5 i
有時真係麻煩自己睇下啦, 人地連續三分鐘內發左三篇文出黎, + u4 }( P* V- _" W. Y* O% n
推乜野文 ? 三分鐘都需要推 ? (你估 iTalk 差一兩分鐘, 你篇文就可以去到後幾頁咁 ?)( u- U- j0 i* M- j4 B- m
對我黎講呢種情況係情有可原 ~
  s$ ]1 Y) a$ n' a, K1 [& c5 l1 C4 f$ Y1 ^- J% Z* g5 m$ n# Q0 t/ {
243 個篇文最好笑就係原來有人自己早就跑左出馬路影相,% ]! {- C4 L$ X/ _  \+ @$ L
之後出文者講幾句自己唔知咩事 [我直情可以用對號入座四個字去形容],5 o$ P2 V: l1 t0 t9 f) d  W) _
就以 "關你乜事" 扣分   # G8 z& H- A7 Y# O
! W% m3 [! r  u9 L7 n" J0 b
睇返個 D 所謂評分原因,
3 q$ |; e# D: [+ K2 Z; v連紅衛兵都講得出, 咁同莫須有有乜分別 ?
9 m: y5 q3 k9 [7 T你不如話, 因為你樣衰所以我要扣你分 ....
: {) a* H$ R) p: }' |! P' z* Z! h' D: u
仲之一句到尾我一向對呢個所謂評分機制好反感, 由 aPower 出場個陣我都話肯定搞到呢度冇得安寧 ~ . T4 Y0 m; j& t
早前站方推出 iLike, 我自己認為早就應該即時廢埋 aPower, 以 iLike 代替算數 ~- h& {7 C/ u7 A4 M2 P+ N  Y5 \

8 _5 I  }6 |& E( J, h! j=== 既然有人唔同意我個比喻, 咁我就順應大家意見將佢 DELETE 左佢 ===
' g# `' |; [, F' e4 \; s! Q
6 g. D% }/ i/ m0 S4 W" o[ 本帖最後由 AVD1 於 2012-2-19 11:15 編輯 ]

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +2 收起 理由
sea1986 + 1 + 1 講得好
ATE24 + 1 + 1 iLike
aPower -1 不妥帖的打比方

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1