hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) L.A.S.T. 最後時光!最後十二兄弟 ! (全近期照記錄帖 ...
開啟左側

L.A.S.T. 最後時光!最後十二兄弟 ! (全近期照記錄帖)

93A_S3_6:30am 發表於 2012-2-16 22:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

講真做巴迷到面家,最中意就得兩樣野,一樣係康豪,另一樣就係熱​狗。
而唯一合符晒兩樣嘅就僅有呢三十部熱豪。
由於個人對富豪的偏愛,乘坐感較佳,仲有車身較開揚(在熱狗上尤其明顯),所有個人真係幾喜歡呢批車

原本仲滿心期待諗住佢哋​三十部都會做晒最後嘅熱狗,估唔到你哋命運咁坎坷,過半兄弟都被​早退。
岩岩JRteam指連維港號GK9323都不獲修理,話咁​快,熱豪就只剩返十二部。

踏入2012年,各種關於熱狗全面退出​服務嘅消息越來起多,我都趁呢段時間多咗特登去捕去坐熱狗,而自​己嘅目標,當然就係呢批熱豪。
可惜而家約五十部熱狗,得番十二部​,機會率係得不足四份一,亦一啲都唔易。
不過或者因為咁,至特別​令人有滿足感。一堆劣影,請見笑。

將此POST獻上,就當在可能係熱狗最後歲月嘅一​、兩個月為熱豪作個完整記錄。
同時呼籲大家珍惜買少見少,已可謂熱狗中嘅小數民族之熱豪,
因為像GK9323的例子,而家似乎係壞一部就退一部,永遠唔知明天邊部熱狗會消失…

對你們最後的一兩個月,我也會好好珍重!

先來K-deport五兄弟,
但人對佢哋比較有感情,而有樣東西真係非常慶幸,
就係我個人比較喜歡的GK9141、GK9063、GK8522都仲健在!

S3V11 GK8522
我學校外唯一一條熱狗線嘅掛牌,近期剛剛被BANNER坆佔,K廠再無剩色嘅熱豪。
雖然呢張非標準相,但因為係琴日影,所以用張比較新嘅。

S3V15 GK9063
一身告別熱狗宣傳,可謂而家九巴熱狗嘅代表。

S3V17 GK9141
自42C全冷後出車率大幅減少,而且以R字軌為主,要搵佢就無咁易喇。

S3V21 GK9583
最後龍翔道熱狗線掛牌,之前出車都好穩定,係近期好似又小出番。

S3V26 GL258
急救豪,也是一向挺穩定嘅16熱狗

再來就是L-deport七兄弟,
近期為左搵佢哋,損耗了不少腳骨力同時間。

S3V8 GK3578
近期因起死回生無左軨蓋而尉為話題嘅熱狗,
加上圓燈,十足一副老虎蘭嘅賣相。

S3V20 GK9509
一生靚廣告,可惜出走率低。

S3V22 GK9636
出車率極低嘅原色熱狗,都唔知點解。這張為是日攝。

S3V23 GK9710
另一士碑原色熱狗,不過佢就活躍得多咯。
近日有傳佢將會接替GK9323維港號嘅任務成為最後一部JRteam告別熱狗banner系列嘅主角,
係咪真料,相信好快有分䁱。

S3V25 GK9829
長年39A而曝光率低嘅熱豪。

S3V27 GL390
又係士礫原色熱狗,但已仿如35A R字軌專用車般,至近日先開始少咗。

S3V29 GK8843
經典而具傳承意味嘅滅蚊熱狗,亦係現存最後熱豪。(車隊編號計)

感謝閱讀,歡迎跟相,一同紀念十二熱豪最後時光。
(*為配合主題,故歡迎儘量跟近期相)

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
NX7837 + 1 good!
dennis-ying + 1 + 1 好!

查看全部評分

獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
FT7052 發表於 2012-2-16 22:58 | 顯示全部樓層

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由

查看全部評分

S3M221-EH439 發表於 2012-2-16 23:05 | 顯示全部樓層
除左GK8522係上年影,其他都係近期既

睇黎都係時候要影埋3C-S1了

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
PB7069@66 + 1 GK9636@66~~

查看全部評分

Hu
969 發表於 2012-2-16 23:09 | 顯示全部樓層

原帖由 S3M221-EH439 於 2012-2-16 23:05 發表
除左GK8522係上年影,其他都係近期既

http://dl.dropbox.com/u ...

呢位師兄有冇興趣同我影8522? 盡跟

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3M221-EH439 + 1 師兄開到聲就睇你頭啦,我冇所謂 :D ...

查看全部評分

30X 荃威花園 <--> 黃埔花園
 樓主| 93A_S3_6:30am 發表於 2012-2-16 23:40 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

近期3C-S1出熱車又開始穩定番啲,要影趁快
(最少呢三日都有出GK8522,之前成日有冷代熱)

*OT 影完有時間嘅不妨響九龍塘落車,既有近日熱爆嘅地下行宮可參觀,附近個有大排Transformer贈興
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
sunnykam 發表於 2012-2-16 23:47 | 顯示全部樓層
自從41A嘅9323頂唔順後, 就由8843頂, 今日就出9636...
cc6510 發表於 2012-2-17 00:19 | 顯示全部樓層

跟幾張劣影^^ 搵日快手捕埋1A,7M同16M費事心掛掛

題外話:生前最鍾意的兩架豪 8997,9094

KK4355 發表於 2012-2-17 00:26 | 顯示全部樓層
跟一張

*提提樓主GK8522係S3V11
kyc87d 發表於 2012-2-17 00:59 | 顯示全部樓層
也許有些偏離大眾意願.....
但小弟覺得真正代表熱狗的,
還是紅頂,紅裙腳,「肉」色

加一對眼和 banner 廣告,
雖有誠意,卻畫蛇添足

評分

參與人數 5aPower +2 HugeC +3 收起 理由
happykeroro + 1 good photo
DA8218 + 1 絕對認同畫蛇添足說法
dennis-ying + 1 鐘意張相!
將軍澳 + 1 絕對認同畫蛇添足說法
Gx6903.. + 1 認同!

查看全部評分

沙田墟‧錦英苑 87D
skh30 發表於 2012-2-17 01:03 | 顯示全部樓層

真係星期六去搭下熱狗38,我怕好快無乜機會再搭熱狗飛呈祥道...