hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 唐豬, 你還算是男人嗎?
開啟左側

唐豬, 你還算是男人嗎?

053h4 發表於 2012-2-17 12:59 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kwyeung 發表於 2012-2-17 13:12 | 顯示全部樓層
尋日我同個前官員傾過一陣,
政府既問題唔係話換左個特首就算, 而係整個架構風氣問題。

無錯大部份司長/局長抱少做少錯既心態辦事,
咁底下班AO有冇去建議局長去做正確既事?
就算人地唔接受, 係咪可以學港英年代咁, 私下做定research,
到爆煲時立即有對策?

而家好多事爆哂煲, 先開始慢慢諮詢, 扮成一副無辜既樣子,。
特首一個腦, 香港咁多事知唔哂, 就只有靠下面咁多個腦。
控制唔到部下既大腦, 邊個做特首都唔會有分別。
orange 發表於 2012-2-17 13:44 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-2-17 13:12 發表
尋日我同個前官員傾過一陣,
政府既問題唔係話換左個特首就算, 而係整個架構風氣問題。

無錯大部份司長/局長抱少做少錯既心態辦事,
咁底下班AO有冇去建議局長去做正確既事?
就算人地唔接受, 係咪可以學港英年代咁,  ...

時代不同,以前做一個研究可以好長,一公布時就算出左事,
都有人拍心口話佢一力承擔,就算唔掂都改到掂為止;今時今日
政策研究短,無專門人材做,即食心態,有事一係賴一係拖字訣,
最後影都無埋,加上民椊主義,人人只會鬧無意見提交,心態處事
態度唔同,就算劉華做都係死

回正題,而家連曾鈺成都話有意做特首,以佢背景政黨連系比起
葉劉更容易順利入閘(民建聯有147票,加多幾票夠參選),相信唐唐
好快可以返佢屋企慢慢研究如何拆左個僭建物
益童學校,全民教育
053h4 發表於 2012-2-17 13:52 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
hkbw 發表於 2012-2-17 13:55 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2012-2-17 12:59 發表

1. 咁你講晒啦, 八年來英文有咩撥亂反正過啊, 唔得就係唔得, 你覺得而家學生英文好左咩
2. 教育商業化又係, 家長鬧老師入佢數啊, 而家家長越來越惡係事實啦
你話直資就講得通, 但問題係, 咩人唔查直資做數啊
3. 8萬5就真係離譜, 而家劏房死人唔悲情啊, 元朗廿年樓都上五千又好健康啊
天水圍所謂悲情都有大把人讀完書出番去番工啊, 西鐵, 969而家幾多人坐啊
4. 領匯上市又係, 咁叻啊曾生咪叫停LOR, 而家重大把政策撐地產商
5. 明益李生, 而家無咩, 我都想知點解平台變地下啦
6 保鐵, 我真係唔覺得有錯LOR, 巴迷都係咁話, 而家非法專巴都因為油價高企做唔著啦, 咩野政策先係可持續先?
7. 最搞笑啦, 我真係想知, 做咩現任政府泛民齊齊支持要供多D

講到尾, 特區8年, 政策求穏定, 咩都入晒董生數, 完全唔改唔微調, 香港政治人物其他人完全無責
益商家佬又係只係同董生有關, 現任政府係無錯的, 亦無做過

開頭錯左, 之後要執返就好難..

1, 2 而家教育個邊攪緊啦..當然暫時係唔拖唔水.. 你問下教育界既人睇下點回應你講既POINT?

3. 劏房問題你講得啱呀..多謝董先生公屋富戶政策之餘, 再多謝佢賣咁D公屋...
4. 領匯呢個問題, 當年政府好多人都講過要叫停..奈何樓上那位玩完架空再做聾耳董..結果....
5. 而家? 一手樓規範法冇落咩? 曾生算係夠辣夠狠..係未夠快.. 而家要以實用面積賣, 乜都管, 方向正確~
6. 保鐵既問題講左十幾廿萬次, 唔關巴唔巴迷事~ 而係佢地以為鐵路能解百病...但實際上係點,
有搭鐵路既, 特別繁時搭開, 就知咩事..唔係邊有咁多非法村巴~~
7. 供多D, 等於賭多D...如果唔係, 上年就唔會由注資落MPF變派錢啦~~~

曾生唔算做得多, 但起碼夠膽落一手樓規管..當然..競爭法都係應該攪埋就最好~
董生年代, 我諗最低工資你諗都唔駛諗...
殺雞焉用牛刀?!
AVD1 發表於 2012-2-17 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2012-2-17 13:44 發表

回正題,而家連曾鈺成都話有意做特首,以佢背景政黨連系比起
葉劉更容易順利入閘(民建聯有147票,加多幾票夠參選),相信唐唐
好快可以返佢屋企慢慢研究如何拆左個僭建物

曾鈺成做特首香港真係玩完, 仲衰過唐英年,
睇下呢幾年佢做個個立法會主席都唔知做左 d 乜出黎,
一開始仲要比人死問係唔係共產黨都唔肯答...

既然大家都係咁 o既時候, 我寧願要唐唐都唔想要到而家都唔知係唔係共產黨 o既人,
當然葉劉可能已經係比較好 o既一個 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2012-2-17 14:03 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 17/2/2012 11:45 發表

而家葉太又話想出黎選, 開始搵緊人支持佢,
講真比佢做都好過比而家個三個, 最小一定比個隻狼好先 ~

對唔住,我唔信。佢可以咁樣推 23 條,證明佢為咗自身利益又係乜都做得出。

講來講去,都係嗰件「垃圾」最安全。祝大家好運。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
edhong 發表於 2012-2-17 14:04 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2012-2-17 14:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
238X 發表於 2012-2-17 14:11 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 17/2/2012 14:08 發表

我大朋友做教育界, 攪咩啊, 咪越攪越亂LOR, 334 已經係理子
重有學卷制啊, 咩人執行GA

調返轉頭,當年羅范嗰陣又真係搞到我屋企人無啖好食。
而家佢做梁營競選主任,梁生上台,我真係唔知點算。

可能我屋企人同你朋友做嘅位唔同。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知