hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大家認為那位會擔當下屆行政長官
開啟左側

大家認為那位會擔當下屆行政長官

DIH 發表於 2012-2-21 09:53 | 顯示全部樓層

梁振英話就話民意支持,
但一般小市民完全唔會諗到佢推行社會主義政策時,
會有幾多中產及中層職位人士受害,
而這班人係香港日常運作的支柱,
假如佢地被大幅剝削或虧待,又會掀起另一輪不滿潮。
再者,梁的強硬作風一向都不被商家、政圈中人及我所接受。

唐英年,我屋企的女士們話要買定黑衫,
如果真係「吮」到,即上街。

何俊仁陪跑唔使講,佢治港根本無能力,
所謂泛民除了要求普選、平反六四等等之外,
對經濟運作、整個政府架構的運作等等,未必有足夠的理解。
阿爺想跣佢一大鋪先會畀佢凍蒜。

曾鈺成畀我的感覺係撲朔迷離,佢係唔係共產黨唔係我關注的重點,
而係點解泛民、學者大致認為佢品格適宜做特首,
我卻一直對他有懷疑,有一種說不出的不信任,可能因為民建聯的關係。

葉劉算係四個之中我認為比較適合的一個,唔代表我好喜歡佢,
只不過佢政黨負擔比何俊仁曾鈺成少;做事一定唔似唐英年咁成pat豆腐;
同梁振英相比可能差唔多強硬,但無傳統紅底偉業思想羈絆,
必要時佢可以煞停不受歡迎的order。我一直都覺得23條佢係特登做衰的。

其實越多人參選,而阿爺到選前一刻都無太明確的指示,
攤薄晒票源,真係好可能要二輪投票甚至重選。
上面仍然在權鬥中,一個月內可唔可以擺平?我就唔多信喇。
可能連阿爺自己都唔知道根本出邊隻棋好,正所謂左手又係肉,手心又係肉

053h4 發表於 2012-2-21 10:01 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
DIH 發表於 2012-2-21 10:32 | 顯示全部樓層
今日突然間有個想法,成日話上海會取代香港,
其實香港當年何嘗唔係取代了上海?

上海
-曾經係租界
-有大量歐洲風格建築
-有外資企業
-有路面電車
-有雙層巴士,當時香港都未有
-市民一般有媚外嫌內的心態、拜金
-有自己的方言,即使推普多年仍能維持方言優越感,
 我上兩個禮拜接待復旦大學學生,佢地自己交頭接耳係講上海話

在中日戰爭時及共產建政後,上海大量人才外流,
香港都接收了唔少,商人、銀行家、文人學者都有很多來自上海。
上海從此失色不少,一直到改革開放、接近千禧開發浦東,經濟方面才再度起飛。
但政治上,它已經徹徹底底係中共的城市,
沒有人會再提它作為租界的歷史,及租界歷史帶給它的經驗,
一切徹底內化,它的成功變成是中共建制的英明領導所致。

世界輪流轉,會唔會有朝一日,可能係不久將來,
香港都會如半個世紀前的上海一樣,在世界舞台退下?
從整盤歷史來看,殘忍地講,香港只係華東華南政商文人的臨安,
當大陸回復穩定、機遇處處,佢地又會擇木而棲離港而去。
無能力走只能留下的一群,就要面對經濟衰敗、鬥爭不斷的生活。

053h4 發表於 2012-2-21 10:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2012-2-21 11:59 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-2-21 09:53 發表

其實越多人參選,而阿爺到選前一刻都無大明確的指示,
攤薄晒票源,真係好可能要二輪投票甚至重選。
上面仍然在權鬥中,一個月內可唔可以擺平?我就唔多信喇。
可能連阿爺自己都唔知道根本出邊隻棋好,正所謂左手又係肉,手心又係肉

咁我相信上面而家都唔知應該點算,中南海分分鐘意見不一。

不過如果佢地有返少少頭腦的話,應該知道豬當選只會進一步激化社會矛盾。
允許隻狼當選,起碼可以震懾下班有錢人的驕奢橫逸之勢。
佢地成日強調「維穩」,壓住d眾矢之的咪可以維穩囉。
fb.com/scientisthk2usa/
Alex_Tsang 發表於 2012-2-21 14:04 | 顯示全部樓層
最終結果:堂先生成功當選,跟住一年多後自己制造一些有爭議性的新聞出來,最後因為群眾壓力而宣佈辭職。

而堂先生這一年多的任期,其實是讓中央政府物色一個好人選,到決定有人選後堂先生唔該自己收工。

千二個選委,有二佰人去左何俊仁到,涼先生得三佰票,堂先生得六佰七十八票成功當選,有二十二票白票,面就話同你劃清界線,最終咪又係呀爺講的話才是對的。

這個方案既可避免流會,大家又有得開心,但堂先生要受到各位街坊鬧足一年,都咪話唔好笑。
053h4 發表於 2012-2-21 14:11 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kay 發表於 2012-2-21 19:54 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-2-21 11:59 發表

咁我相信上面而家都唔知應該點算,中南海分分鐘意見不一。

不過如果佢地有返少少頭腦的話,應該知道豬當選只會進一步激化社會矛盾。
允許隻狼當選,起碼可以震懾下班有錢人的驕奢橫逸之勢。
佢地成日強調「維穩」,壓住d ...

中南海內部都有勢力鬥爭
唔好話,江澤民死定未死都對特首選舉有影響...
世界很簡單 人類很複雜
dippy 發表於 2012-2-21 21:12 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2012-2-21 21:43 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽