hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 建築物機電裝置及設備 (A16) 有人被困升降機 保安員竟懶理?
開啟左側

有人被困升降機 保安員竟懶理?

hkaiw 發表於 2012-2-27 22:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今天下午因要事關係前往金雞廣場,我去到21樓時見到有一部升降機停在19樓,並聽到有人按警鐘,但是事隔了大約15分鐘後離開該升降機仍然停在19樓(顯示器並亮了「暫停」),於是我到了地下便立即找保安員並問報警了沒有,但是該保安員竟指「我們有人去處理」,但是再隔了十分鐘折返仍然毫無動靜,結果都是報警,兩、三分鐘後終於有一部「細搶」消防車到場,其後再有一部救護車及消防車到場。

至於該處的升降機,行機狀態比起之前差了很多,起動時有明顯的搖晃及震動。

喵...
dongfeng 發表於 2012-2-27 23:58 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

那時的消防員是否撬開升降機門救人,而非用三角匙打開機門?
에이핑크 대박!
 樓主| hkaiw 發表於 2012-2-28 09:02 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2012-2-27 23:58 發表
那時的消防員是否撬開升降機門救人,而非用三角匙打開機門?

我只見到地下是用三角匙查看,之後便不知道了。
喵...
jpoon 發表於 2012-2-28 17:44 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2012-2-27 22:10 發表
今天下午因要事關係前往金雞廣場,我去到21樓時見到有一部升降機停在19樓,並聽到有人按警鐘,但是事隔了大約15分鐘後離開該升降機仍然停在19樓(顯示器並亮了「暫停」),於是我到了地下便立即找保安員並問報警了沒有,但是該保安 ...

好多管理公司都係打電話去升降機公司緊急熱線先,唔會即時打999,因為怕消防員到場後強行開lift會整壞部lift,到時又要畀錢維修部lift
Makoto 發表於 2012-2-29 14:23 | 顯示全部樓層
好奇問一下...

升降機故障有人被困,係唔係有三角匙+電梯公司人員
就一定救到人?
有冇最後搞唔掂都係要call消防幫手的?
superay 發表於 2012-2-29 19:26 | 顯示全部樓層
原帖由 Makoto 於 2012-2-29 02:23 PM 發表
好奇問一下...

升降機故障有人被困,係唔係有三角匙+電梯公司人員
就一定救到人?
有冇最後搞唔掂都係要call消防幫手的?

肯定會有

旺角新世紀廣場試過有部由1樓去停車場的lift,因摩打移位
lift機箱唔可以再郁動,最後要由消防員在頂層站打開升降機門
把被困人士逐個救走,電梯公司人員根本做不到這種救人動作
poonkh 發表於 2012-3-2 14:17 | 顯示全部樓層

如果裡面0既人唔係有即時危險, 點解要 call 消防而唔係 lift 佬?
jpoon 發表於 2012-3-4 02:05 | 顯示全部樓層
原帖由 poonkh 於 2012-3-2 14:17 發表
如果裡面0既人唔係有即時危險, 點解要 call 消防而唔係 lift 佬?

你點判斷有冇即時危險?你都唔知部lift做乜事停左
poonkh 發表於 2012-3-4 10:36 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2012-3-4 02:05 發表

你點判斷有冇即時危險?你都唔知部lift做乜事停左

即時危險係指急性疾病發作

其實困 lift 本身係安全的,而且有咩人比 lift 佬更知有咩壞同更熟悉放人程序?
你架車壞左門鎖出唔到黎你都識拎去車房搞而唔係叫消防撬門放你出黎掛...
superay 發表於 2012-3-4 13:19 | 顯示全部樓層

除了一般人直覺,一見困lift就call 999的情況之外,有些情況,真係唔打999唔得,例如被困lift + 按警鐘無人理:
- Lift入面根本無電梯公司或管理署電話
- 手機用緊個台收唔到,所以要call 999 (手機一般打電話,只會用到自己台的手機訊號,但打999或112等緊急電話,只要部手機兼容到,任何台的訊號都會用到)

原帖由 poonkh 於 2012-3-4 10:36 AM 發表
即時危險係指急性疾病發作
其實困 lift 本身係安全的,而且有咩人比 lift 佬更知有咩壞同更熟悉放人程序?
你架車壞左門鎖出唔到黎你都識拎去車房搞而唔係叫消防撬門放你出黎掛... ...

認同當中意思,但例子恕不能認同
車壞了,拎到去車房整,至少證明部車仲係比被困的人控制到
但部lift不可能成部開過去電梯公司
若果部車壞鎖之餘又唔識行,四週無人理,正常人應該會call 999吧