hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2012灣仔區RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2012灣仔區RDP

kenf 發表於 2012-3-2 15:59 | 顯示全部樓層

18X 即係 A12 的回程。都好,唔駛坐完飛機好累坐 A12 時,去到西環成架車又迫又嘈。

19 講左好多年仲未取消到(其實我唔想),但 8A 真係第一次見,呢個編號好有中巴年代感覺。

99X? 夠唔夠客呀?

690, 692 都冇埋,694難逃劫數了。(嗯,講緊灣仔區,離題了)
nwfb1001 發表於 2012-3-2 16:24 | 顯示全部樓層
(1). 720/720A"分久必合"一項,點解720係都要入添美道兜個圈?

(2) 與其開18X,不如5X/18P<>720/722 (甚至780/788) BBI全程$8仲好
(最不能接受2減至全日20分鐘一班)

exspeed 發表於 2012-3-2 16:24 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE31 於 2012-3-2 15:46 發表
18改嘉安街做總站邊度有位擺, 擺街邊 ? 而家905落客個位已經好塞下

#1 條 link 有講, 係干諾道西均益二期外
http://g.co/maps/cww53
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
blueblue 發表於 2012-3-2 16:30 | 顯示全部樓層

十常差的建議! 好多路線都有好多人坐, 但竟迫人搭地鐵, 一定成份ban
中華民國.精彩一百
edwardyuen 發表於 2012-3-2 16:34 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

犀利! 23A 取消就叫從灣仔往德忌笠街乘客改搭40M﹐仲要比多$0.30嘅車費。
而18縮知到石塘咀干諾道西近嘉安街﹖果處咁嘅交通環境﹐點揾地方停車呢﹖而將18往西環方向改經干諾道西 (威利麻街以西)返嘉安街﹐5號減班﹐113縮到港澳碼頭﹐無型中由中環返西環就少咗選擇。大佬運吉咩﹖2014都未到﹐港鐵都未起好﹐咁快就要CUT定線﹖
至於18X的意見幾好﹐簡直係A12港島區嘅行車路線﹐而家在屈地街與嘉安街之間等A12往東區嘅乘客有多一個選擇﹐不過唔知遲D會唔會修改埋A12嘅行車路線呢﹖而且現在無回程$8嘅A12坐﹐18X可以說是一個好選擇。

Quanta 發表於 2012-3-2 16:39 | 顯示全部樓層
原帖由 blueblue 於 2012-3-2 16:30 發表
十常差的建議! 好多路線都有好多人坐, 但竟迫人搭地鐵, 一定成份ban

不過呢個係灣仔區的 RDP,
新界/九龍住宅區過海線無幾多灣仔居民會搭,
灣仔區議會好可能會支持
所以估計都係 ban 幾個撐幾個

油尖旺同灣仔區一向都唔歡迎咁多巴士入自己區
對外來線縮線 cut 車通常都唔反對, 甚至好支持

edwardyuen 發表於 2012-3-2 16:40 | 顯示全部樓層

回復 11#, 13#, 16# 的帖子

干諾道西均益二期外又貨車又整路﹐真係好難泊車嘅。 如果你坐過904﹑905或18P番西環你就知該處唔適合停車。

回復 11# 的帖子

無疑人多嘅車廂會幾嘈﹐鬼叫港鐵又未起好﹐A12係由石塘咀往北角碼頭以東最直接嘅選擇﹐將就一下啦。等到2014港鐵起好﹐到時搭車(A12)時在石塘咀後應該會靜D嘅。

回復 16# 的帖子

灣仔區可以讚成CUT晒D區外車﹐但係香港仔隧道同埋紅磡海隧嘅港島區出口都是在灣仔區﹐真係無得揀播。 唔經灣仔區﹖到時候變成D車塞晒係中西區 (西隧過海﹑薄扶林道出入南區)同埋東區 (東隧過海)囉﹖好吧!

Gary_B 發表於 2012-3-2 16:49 | 顯示全部樓層
原帖由 edwardyuen 於 2012-3-2 16:40 發表
干諾道西均益二期外又貨車又整路﹐真係好難泊車嘅。 如果你坐過904﹑905或18P番西環你就知該處唔適合停車。

18 當循環線做 搵個站頭做循環點
icecone 發表於 2012-3-2 16:50 | 顯示全部樓層
整體黎講好進取,不過都幾滿意
692/690之前cut做兩味都唔得而家又拎出黎講做咩?都係被ban架啦,要cut都唔好再放係RDP俾人鬧
至少keep住692P/690P都合理D,
960X點解唔叫番960B?中環灣仔有冇站?
113轉101/104優惠竟然唔係紅隧轉,但都好費時唔知排邊度(定係其實佢驚益咗D去灣仔軒尼詩道/告士打道既人?)
18X一早應該有(西港島線就通車先開 ),其實都好重複下, 我估出年就有A12唔入西環同取消2 (2號線既價值再少咗好多, 20分鐘邊個等?), 延長18P/722會唔會好D呢?
914用咁多quota咁既客量cut係正常既,同埋新914X定線好好
92一早應該取消
99X幾好,舊年條99C K型到...
8X同8A真係做到聯合班次?
720A非繁都唔知係到做咩,又要同720一齊到
66希望轉得成,又係講咗10世,中環咁多線入赤柱真係K型
117竟然唔cut仲轉雙層
5X得7架車笑死我咩

bustop 發表於 2012-3-2 16:52 | 顯示全部樓層

18X個建議真係幾正,
一望就知係繼5X之後,
新城為左打西港島線而推出的第二炮...

之但係18X用糖水道上橋(而唔係健康邨),
北角地鐵站一帶仲有幾多人上18P?