hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2012灣仔區RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2012灣仔區RDP

053h4 發表於 2012-3-2 18:20 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
EW9016 發表於 2012-3-2 19:00 | 顯示全部樓層
無錯!! 運吉係 葵青RDP 回覆話會延長948服務時間
VL952 發表於 2012-3-2 19:25 | 顯示全部樓層
260幾時變左全單層
lpc 發表於 2012-3-2 19:48 | 顯示全部樓層

109變上繁服務簡直多鬼餘
不如cut左佢呀笨
dippy 發表於 2012-3-2 19:51 | 顯示全部樓層
KV1902 發表於 2012-3-2 19:51 | 顯示全部樓層
好長,好多改動 (小弟不才,唔係每個point都有comment,只諗到呢幾個)

1) 8A/8X/19
    (8A自從70年代東區線用過,又重出江湖)

變相8X加班(14-->16),好事,睇下有冇機會拯救下呢條弱勢既「東廊特快」。
    等車唔準時係致命。
    不過有冇咁多細車上大坑道.........12米車又得唔得?

2) 18/18P/18X
    新記終於肯出推多步「東西直達」系列強戰鐵路公司
    不過番到東區太流水
    應該用最短時間/resources maximise運力~

建議:
    a) A12加入堅城海傍,山市街兜一個圈,番原線。
        主力打QUB/太古特快~
        補強720系班次 (不可cut短,因為始終係空港聯絡線)
    b) 18X 改為打太古以東特快,
        跟2X出太安樓,行愛秩序灣道,上番IEC入杏花村,跟118P咁入柴灣市/小西灣
        補強SKW後面同杏花村,另外舊789回程消失的乘客
        (半OT: 18X個number好核突)

3) 690/692
改到今年索性取消,其實巴士公司係咪真係咁絕望

建議:
    合併690同692,改東廊特快,番到TKO停寶林(好似而家690咁行),寶豐路轉右,入坑口打個圈,昭信路番尚德做總站......
    一條線合併所有力量保住TKO<-->香港島服務
    (往香港就學8P興發街落橋)

*25C呢組終於唔提:lol:lol
*咁東區應該唔多new news........唯一係,「特快」694的前途

jpoon 發表於 2012-3-2 19:51 | 顯示全部樓層

99有特快,但77繼續兜路?
Quanta 發表於 2012-3-2 20:02 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2012-3-2 19:51 發表
99有特快,但77繼續兜路?

92 係由鴨脷洲 cut 走, 三架車中已經有一架俾咗 37A
總要俾返 d 甜頭佢地
3ASV174 發表於 2012-3-2 20:04 | 顯示全部樓層
原帖由 KV1902 於 2012-3-2 19:51 發表
好長,好多改動 (小弟不才,唔係每個point都有comment,只諗到呢幾個)

1) 8A/8X/19
    (8A自從70年代東區線用過,又重出江湖)

變相8X加班(14-->16),好事,睇下有冇機會拯救下呢條弱勢既「東廊特快」。
    等 ...

如果最終保住將軍澳同港島之間既巴士服務,但卻只保得住寶林、坑口同尚德,
咁已經同港鐵完全重疊晒,仲有咩需要保留?
將軍澳港鐵沿線去港島根本就算你改特快都無用,任你架巴士識飛,時間上都唔可能同港鐵打成平手,
唔好講仲要貴夾疏。

講到底 690 一直連服務時間都仲保得住都只係因為佢仲孖住康盛 / 翠林兩個地方係無港鐵,
如果 690 逆走行山經寶達出,無踩中港鐵站,唔好講客量一定高過依家,就算得呢個客量都唔會俾人擺上檯。
佢個數據一來避左客量高的 690P 唔出實數,
二來 690 攤長全個繁時都仲有 61% 客量,卻只列最低客量班次唔列最高,
即係講緊客量最高既幾班車隨時係 80% 載客量以上,根本唔可能連一班車都唔留。
kay 發表於 2012-3-2 20:14 | 顯示全部樓層

首先講下D碎野既
寶馬山點解唔搞,可能因為今年334?
所以留定後路?

但佢始終都想搞一輪,結果今年轉向12/23A/26埋手...

好啦,頭先望過個加車減車表
計左輪數,根據運吉個最後修改個欄加減數
單層車條數最尾係-12,雙層車條數係-7

即係肯定有巴士唔見左
上面仲未計109/914陰乾
亦想強調好多線都係特別服務線加車
行完又唔知去左邊

就算加過海線班次,極其量都只係改善班次
條路越塞就要投放越多車....

---------------------------------------
914/690/692個度,相信都係拎黎祭旗,無打算過關
而我相信694都有份
不過又咁睇,今次咁多聯營過海線受罪,係咪暗示左D乜?
會唔會兩間公司有同步打算,例如948全日等
因為呢3條無左就會放左好多quota...

同埋我接受唔到港鐵為替代品,搭得巴士都係唔想搭地鐵姐
----------------------------------------
6同66,其實好應該合併
舊年好人到陰乾66,加車落14兜馬坑都過唔到
今年無甜頭更加過唔到
----------------------------------------
12/23A/26,無意見,但唔認同12可以取代23A
19/8X/8A
19我唔係幾想呢個no取消
但係無得揀
不過我覺得19應該同63執執走線
92/592/99/37A/95C
其實我懷疑呢個方案有無需要擺上區議會(除左92/99X)
照計加減車/班次唔一定要擺上去
37A佢想加既點都應該要加

而唔係無啦啦搵條95C黎搞
95C依家仲有2部雙層咁多?

佢又唔寫依家95C有幾多部車行
如果真係換完之後,全部單層既話
繁時不堪設想...

舊年99C食白果,今年搞99X
但係利東無著數呢

海怡個邊,可能吸取左171經驗
開99X扯592->MTR客...

唔入利東+上東廊效益係最大

同埋睇形勢
之前運吉放風話想搵巴士做數碼港-東區服務

似乎只係一個false hope

2/18/18P/720/720A
呢樣野運吉好似自打咀巴
早一兩年西區有政黨建議
一係將720拉去西區,一係將18P向東拉
個時就叫人轉乘,今日搞18X

但個人覺得係大白象
非繁連720/722都唔係好好客
18X會好得過呢兩條既機會應該較細

仲要拉埋2號落水,但得益既只要有西區東區,中上環灣仔蝕晒
唔覺得有機會過關

係區議會難做..

反而722同18P合併可能較易過關

18X仲要破壞720網絡
又係送客比地鐵...

一係迫人搭貴車
109/113
變相合併路線,有無大貪左D?
690/692
無意見,反對完全陰乾到底

世界很簡單 人類很複雜