hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 獅子山隧道往九龍方向現已全線封閉
開啟左側

[經歷分享/報告] 獅子山隧道往九龍方向現已全線封閉

da54 發表於 2012-3-8 11:19 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2012-3-8 10:24 發表

甚至可能令區議員重新重視青沙公路的巴士服務,會要求更多路線改行青沙

如果以後一場意外可以令巴士路線永久改道,我諗以後大把巴士路線要改....
例如赤柱峽道交通意外可以令 260 永久改行大潭道,屯門公路山泥傾瀉可以令部分巴士線永久改行青山公路....

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
neoplan720p + 1 正確
smal + 1 like~!

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
dippy 發表於 2012-3-8 11:24 | 顯示全部樓層
GL3789 發表於 2012-3-8 11:37 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2012-3-8 11:19 發表

如果以後一場意外可以令巴士路線永久改道,我諗以後大把巴士路線要改....
例如赤柱峽道交通意外可以令 260 永久改行大潭道,屯門公路山泥傾瀉可以令部分巴士線永久改行青山公路.... ...

屯門公路既問題,咪迫政府加快興建西鐵既計劃

同理,今次既意外,可能會加快興建沙中線進度
da54 發表於 2012-3-8 11:47 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-3-8 11:24 發表
例如當年屯公塌石改行上水
依家既屯公炒車改行大欖
咁獅隧得番單管改行青沙/大埔道/大老山又可唔可行

以我所知三大巴士公司都有為三條過海隧道意外封閉時制定左改道計劃....
我今朝亦以為巴士公司應有應變計劃,但似乎沒有,我亦覺得奇怪。

原帖由 GL3789 於 2012-3-8 11:37 發表
屯門公路既問題,咪迫政府加快興建西鐵既計劃
同理,今次既意外,可能會加快興建沙中線進度

今日呢單意外同屯公唔同,屯公係經常性出現問題兼無替代路線,
而獅隧意外罕有而且有大量替代路線,影響程度亦不及屯門公路一些嚴重事故。
講到要議員因一單罕見意外而要贊同 286X/287X 計劃,有小題大做之感。
(青沙公路的天生缺憾等不在此詳談了)
GL3789 發表於 2012-3-8 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-3-8 10:30 發表

首相...如果我地D區議員真係咁為民, 咁就好了..

不過講真...今日獅隧呢鑊, 其實都應該令大家諗諗新界依賴獅隧出九龍的情況, 以及沙田T4路既迫切需求..

如果今日有T4, D車流向尖山就會更易, 沙田就唔會咁樣塞死.. ...

大部分沙田居民極力反對T4路
條橋十層樓高,將沙田一分為二,影響景觀

條路係有迫切需要,但受惠既唔係本區居民
只係北區、大埔,尤其係馬鞍山得益最大
要獲得大部分本區居民支持,沙田區議會通過,有難度

車公廟站既發展項目,第時居民誓會以影響樓價/景觀為由反對
到時要興建T4路,更加遙遙無期

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kiwai + 1 + 1 真正知道沙田居民要求

查看全部評分

dippy 發表於 2012-3-8 11:52 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2012-3-8 11:58 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-3-8 11:52 發表

但係獅隧都差唔多五十年了
要搞都可能真係要重建既
雖然未必同今次意外有直接關係
但短線改路甚至封獅隧淨係比巴士行都係合理既猜測

如果需要封閉幾個月甚至幾年去重建當然另作別論同埋言之過早,但係如果可以係一兩日開返,
就只需要諗下呢一兩日的安排就已足夠,無需要急住出黎抽水話唔改 286X/287X 唔得....
你改 286X/287X 始終有原本的乘客受影響,唔同起 T4 同西鐵咁,係新加的基建設施。

P.S. 據聞 286X/287X 計劃已經被沙田區議會 ban 左

hkbw 發表於 2012-3-8 12:00 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 2012-3-8 11:52 發表

大部分沙田居民極力反對T4路
條橋十層樓高,將沙田一分為二,影響景觀

條路係有迫切需要,但受惠既唔係本區居民
只係北區、大埔,尤其係馬鞍山得益最大
要獲得大部分本區居民支持,沙田區議會通過,有難度

車公廟站既發展項目,第時居民誓會以影響樓價/景觀為由反對
到時要興建T4路,更加遙遙無期

所謂大部份, 咪就係沙田蔚景園 LAW~ 其他人都唔知幾支持~

當年蔚景園開售時都講到明係會有條T4, 而家益左佢地咁多年仲係度嘈嘈嘈..
香港人自私呢樣野, 真係冇話可說.
T4路, 一拖拖左十幾廿年..仲要係呢堆反對的居民搬入來之前已經有規劃的事,
本末倒置, 認真離譜~

個人認為, 想沙田唔塞車, 起左條T4就攪掂晒....大埔公路沙田段都唔駛日日咁塞法~

講返轉頭, 11:30 火勢先受控, 今晚下繁應該好大鑊..除非..停晒出九龍方向, 俾晒返沙田啦~

殺雞焉用牛刀?!
hkaiw 發表於 2012-3-8 12:07 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-3-8 12:00 發表
所謂大部份, 咪就係沙田蔚景園 LAW~ 其他人都唔知幾支持~

當年蔚景園開售時都講到明係會有條T4, 而家益左佢地咁多年仲係度嘈嘈嘈..
香港人自私呢樣野, 真係冇話可說.
T4路, 一拖拖左十幾廿年..仲要係呢堆反對的居 ...

結果便是興建沙田路時順道興建的預留位便荒廢了差不多三十年...

如果是噪音問題,近年來的解決方法可以用隔音罩;景觀問題方面,名城旁邊已有八號幹線的大圍支路穿過,所以我覺得兩者均是藉口。

另外想到在獅子山隧道發生的火警,至少會想到大約於1990年一輛英軍的車輛在隧道內失火,結果要封閉幾個小時,另外便是一輛九巴(N174)在隧道內燒通頂。

喵...
leslie 發表於 2012-3-8 12:55 | 顯示全部樓層

今早出門口前已知獅隧出事, 考慮過轉803K+港鐵,不過一落樓就有80P上客, 博一博啦, 出奇地唔係太塞...始終有巴士專線...
同埋可能真係早,其他車都有限

到九龍灣下車,只比平時遲5-10分鐘左右,
L. Chan - 我們堅持才有希望!