hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 與同學鬥快
開啟左側

與同學鬥快

nwfb94A 發表於 2012-3-11 00:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說有一次小弟同班同學去長沙灣打war game,大家係香港仔集合去長沙灣港鐵站join多一個人,
我叫佢地坐970X, 不過佢地唔肯怕耐, 要坐mtr
之後行到去香港仔巴總就分兩批人去長沙灣港鐵站,
我同三個同學坐970X, 其餘坐37A>MTR(當日係平日13:30左右)
我地14:20落車, 之後call佢地, 佢地話就到,
我地係A3慢慢行到落C出口, 佢地2-3分鐘後先至出現,
如果計大家落車果一刻, 即係我地970X快佢地37A>MTR約7-8分鐘

*架970X已經唔快, 落車之後, 後車已經係後面...
NL273a 發表於 2012-3-11 01:33 | 顯示全部樓層
依家係唔知點解有部份人盲目以為鐵路一定比巴士快

無可否則某D情況下鐵路的確係比巴士快

例如青衣去東涌時

但係亦有好多情況下巴士係快過鐵路的,

例如天水圍去尖沙咀,其實當你喺天水圍西鐵站對面上269B,好多時大概半個鐘到已經出到去

西鐵好多時都要大概七個字到先出到去,仲要分分鐘冇位坐

都唔明點解依家某部份人係都要盲目保鐵
 樓主| nwfb94A 發表於 2012-3-11 13:40 | 顯示全部樓層
原帖由 NL273a 於 2012-3-11 01:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

例如青衣去東涌時

例如天水圍去尖沙咀,其實當你喺天水圍西鐵站對面上269B,好多時大 ...
最後佢地冇聲出, 估唔到我地都咁快
AVD1 發表於 2012-3-11 18:48 | 顯示全部樓層

原帖由 NL273a 於 2012-3-11 01:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

例如青衣去東涌時

例如天水圍去尖沙咀,其實當你喺天水圍西鐵站對面上269B,好多時大 ...

講真個句, 港鐵 "快" 呢個字早就深入民心,
加上有學生價等優勢, 根本新一代大多數只識坐港鐵而唔識坐巴士

何況你約人通常都以某港鐵站某出口等, 好小話某巴士站等,
加上巴士咁多條線, 普通人又點會記得邊條打邊條丫 ~

我有唔小朋友, 明明荃灣去沙田有大量城隧路線,
佢竟然搞膽答我坐地鐵先去九龍塘轉入沙田 .... (當然我唔會有咩大反應, 只會答佢, o... 咁你坐地鐵我坐巴士啦, 拜拜咁就算數) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
千年 發表於 2012-3-12 13:16 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb94A 於 2012-3-11 00:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
話說有一次小弟同班同學去長沙灣打war game,大家係香港仔集合去長沙灣港鐵站join多一個人,
我叫佢地坐970X, 不過佢地唔肯怕耐, 要坐mtr
之後行到去香港仔巴總就分兩批人去長沙灣港鐵站,
我同三個同學坐970X, 其餘坐 ...

37A搭到出中西區轉港鐵真係蚊到訓!

我諗佢地以為落車行到港鐵站月台,等車呢d唔係時間,坐巴士先係時間!港人呢種心態實在太重!

p.s.:我有你同樣經歷,不過係悅來酒店返藍田,友人搭港鐵,我搭42c﹐我到藍田時打電話問友人,她說我到鑽石山站...

原帖由 AVD1 於 2012-3-11 18:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

講真個句, 港鐵 "快" 呢個字早就深入民心,
加上有學生價等優勢, 根本新一代大多數只識坐港鐵而唔識坐巴士, G9 w4 r- b6 C) P; C
巴士,鐵路,生活5 q2 G; V; p9 U
何況你約人通常都以某港鐵站某出口等, 好小話某巴士站等,
巴士,鐵路,生活加上巴士咁多條線, 普通人又點會記得邊條打邊條丫 ~

.net8 c" }0 s) W5 l' B# l
我有唔小朋友, 明明荃灣去沙田有大量城隧路線, . w+ Z, [! W4 C) ?$ \2 L
佢竟然搞膽答我坐地鐵先去九龍塘轉入沙田 .... (當然我唔會有咩大反應, 只會答佢, o... 咁你坐地鐵我坐巴士啦, 拜拜咁就算數) ~

除左你以上原因,而且港鐵以穩定為賣點,相反,(除意外,巴士公司往往常常收車,班次不穩定!)

你所講的荃灣<--->沙田,我身邊好多人都係搭港鐵,一開始聽我會好大反應,現在我已麻目了!

屯門(不近港鐵站,258d,259d沿線地方)...出東九/將軍澳都可以同我講輕鐵轉港鐵…我只好無奈地回應好好好!咁你繼續你的港鐵吧...

對於我︰別人約我某某站某出口等,除非交通不方便,否則我都係陸上交通到目的地再落某出口會合!

p.s.:希望唔好有港人盲目到元朗/天水圍<--->上水都同我講要搭港鐵咁就好了!

AVD1 發表於 2012-3-12 16:28 | 顯示全部樓層
原帖由 千年 於 2012-3-12 13:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

37A搭到出中西區轉港鐵真係蚊到訓!

我諗佢地以為落車行到港鐵站月台,等車呢d唔係時間,坐巴士先係時間!港人呢種心態實在太重!

p.s.:我有你同樣經歷,不過係悅來酒店返藍田,友人搭港鐵,我搭42c﹐我到藍田時打電話問友人,她說 ...

其實講真個句住得南區冇鐵路我仲以為會好小小,
因為出市區點都需要坐程巴士先可以到港鐵站 (最新都係中環, 金鐘, 灣仔三個站)
何況仲有幾條隧巴直到南區,
竟然都出現樓主個情況, 所以天水圍去北區坐鐵路 ..... 好難講有冇呢種人, 不過我相信一個正常人應該就唔會咁 ~

老實講而家巴士公司都開始加強宣傳自己旗下路線,
尤其以九巴為甚 (對比返以前同而家都已經有進步)
期望佢地 o既宣傳策略真係可以吸引到部份學生坐巴士 (我指長途線) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Jaso0n2010 發表於 2012-3-12 19:28 | 顯示全部樓層

冇計, 而家好多學生都唔識搭車
有鐵路梗係鐵路行先啦...

有時學校學會有D活動, 真係幾好笑
有一晚有個家長打比我 (我係PIC)
問活動完左佢個仔可以坐咩車番屋企 (天水圍銀座去天后)
我答佢969再行番去
跟手佢已經問我搭龜鐵可以點
唯有慢慢同佢查下係705定706

講真我就一定揀969啦, 龜鐵(706 -> WRL -> TCL/TWL -> ISL)平但係轉咁多次車
969有位坐又唔係慢, 又有得瞓
世風日下
67m 發表於 2012-3-12 20:24 | 顯示全部樓層
你一講起又記得返
話說上年係屯門市中心約埋幾個同學去某人的家(佢住青山灣)
心諗一定搭K51/3/8啦
佢竟然同我講搭505去到三聖再行返過去
跟住我就即刻開聲話搭巴士
.
JA5674 發表於 2012-3-20 00:48 | 顯示全部樓層
好多人真係唔識搭巴士..
一講搭巴士就怕怕..

有次係何文田去九龍灣..
果時係下午2點左右..
佢點都話搭紅頂去旺角轉MTR最快..

我心諗.. 一定係17最快啦..
就算等番兩個字車都係咁話..

結果睇埋佢上小巴..
我先行去搭17.. 再等多兩個字車..
最後都仲有以快過佢..
九廣鐵路100周年
dippy 發表於 2012-3-20 22:55 | 顯示全部樓層