hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 其實咁樣上山頂安唔安全架 ??
開啟左側

其實咁樣上山頂安唔安全架 ??

rickywk 發表於 2012-3-15 23:44 | 顯示全部樓層

略略數,上層企o左18個,認真誇張!
nwfb94A 發表於 2012-3-16 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2012-3-15 23:43 發表
矮仔有cctv

矮仔33好似冇錄影, E400,E500有錄影
DGCNYO 發表於 2012-3-16 00:28 | 顯示全部樓層
正路要踢人落樓下.......

當然,特別情況特別玩法,放過人啦
kmb113 發表於 2012-3-16 00:36 | 顯示全部樓層

其實最好唔POST出來...如果唔係聽日又見報~!!!!(方向日報)
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
alan2011super3 發表於 2012-3-16 00:37 | 顯示全部樓層
頂閘時上層企2-3人,23/101/111/970/796X上下繁常見
但像相中多人企上層得像叮叮,就好離譜
LV1012 發表於 2012-3-16 00:38 | 顯示全部樓層
企上層會不會全部是自遊行?

小弟雖然係一個小港燦大鄉理,
但企上層企到咁離譜真係第一次見
volvo_chan 發表於 2012-3-16 00:56 | 顯示全部樓層

其實我想知點解逢龍有呢d事咁多香港人一口咬定一定係大陸人呢?

我想講,我遇過唔少次大批乘客企上層唔落黎,
坐cityflyer見過6個大人企上層車頭影相,
以上事情,我見親大多數都唔係大陸人,
反而見係韓國人/南亞人多,當然我無可否認國內人質素仍有很大改善空間

尋日係新加坡返黎,坐A11我更加見到有兩個韓國青年拎晒佢地d大大小小行李上上層坐,
霸足車頭果兩行8個位,我叫佢地拎返落下層,話會對上層乘客有危險,佢地話「That's ok, that's ok」
最後我向車長投訴,果兩個韓國仔死都唔肯拎行李落去,最後車長話會報警佢地先肯就範

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
NL262/R + 1 + 1 Reasonable!

查看全部評分

至于你信不信,我反正信了
dippy 發表於 2012-3-16 01:28 | 顯示全部樓層
kmb113 發表於 2012-3-16 02:40 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-3-16 01:28 發表
個人覺得如果上唔哂
企上去都無乜問題, 至少自己會咁做

本身架車已經重心高...如果再好似咁企法個重心會更加向上層傾斜...過彎真係好危險隨時翻車~!!!
如果真係可行既一早已經開放O左上層可以企人啦...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
GR1473 + 1 + 1 正解.

查看全部評分

Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
telford5d 發表於 2012-3-16 03:33 | 顯示全部樓層

個新巴車長真夠運,萬一俾正義朋友截車抄牌,超載係逐個計,
條數就真係好襟計~~
$450 x N = .........