hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 其實咁樣上山頂安唔安全架 ??
開啟左側

其實咁樣上山頂安唔安全架 ??

GF2158 發表於 2012-3-16 20:32 | 顯示全部樓層

原帖由 JL8180 於 2012-3-16 19:06 發表
版友樣樣都要執到正既
我只係建議版友去紅隧口抄埋d企左出黃線既巴士
可以比公司一併解決企出黃線同超載既問題
我都估唔到而家既巴士迷迷到可以將301頻密既班次竟然可以同15作比較
301行緊3-5分鐘一班,15係行緊12-15分鐘一班
情況根本唔一樣,乘客等15等左幾班車都上唔到自然要用盡方法逼上車
但係301上唔到好快就下一架
旅客既數量係12-15分鐘內相信都起碼要兩架33XX先可以安置到所以乘客
而又唔出現令版友咁擔心既超載問題

真係難聽d講,何解版友要一味用法例去諗今次既問題
有時變通下唔係咁難

你都幾好笑, 一開始係你自己用密車既紅隧線做比較
而家你又話以301同15既班次根本無得比, 你邊句先係真架
如果你咁講, 一條行山路既15頂閘同一條行大路既紅隧線頂閘既危險程度都無得比
下下都係得你講無人講, 唔怪得俾人話斷章取義啦

與其你要叫人變通下, 不如你自己變通下你自己思想先啦
而家咩年代呀, 仲要乘客自己解決上唔到車既問題?
而家咁樣係巴士公司收左錢但俾唔到應有既服務乘客囉
如果下下咁既環境都可以唔加班,咁全港所有巴士線都可以大CUT車
上唔哂叫D客企哂上樓上咪得囉, 九記每條線收多兩部車都得
一間咁鍾意搵錢既公司, 究竟佢D車拎哂去邊
我又唔信咁多架33XX都拉唔到過去, 當你唔拉車,
將果D 12-15分一班既班次拉密多幾分鐘有幾難呀
問題在於巴士公司連呢D咁簡單既野都做唔到
對面岸果間公司做得咁差, 佢D外勤一見出面D站多人都識打去站頭叫站長放密D車啦
而家根本唔係無能為力, 而係無心去做,
如果咁樣都係巴士公司岩既咁新巴真係要多謝你呢位巴士迷啦
迷巴士唔係迷到要愛屋及烏迷埋巴士公司吧~
巴士迷....真係過癮=__=
JL8180 發表於 2012-3-16 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 GF2158 於 2012-3-16 20:32 發表

你都幾好笑, 一開始係你自己用密車既紅隧線做比較
而家你又話以301同15既班次根本無得比, 你邊句先係真架
如果你咁講, 一條行山路既15頂閘同一條行大路既紅隧線頂閘既危險程度都無得比
下下都係得你講無人講, 唔怪 ...
而家你係話司機無盡自己責任,紅隧線頻密既班次就算乘客因為一班車超載都可以好快等到下一班
但係15班次疏,司機即使唔比人上車,都會比客插到傻,我用紅隧做比較只係證明企上層哩個情況見怪不怪
只係今次出現係要行山路既15
我之前都講左一次,巴士公司唔係唔想做,係無得做
車隊人手有限,即使夾硬死到幾架車出黎比15
都會因客量多上落慢,同交通情況受影響
造成脫班情況,一脫班自然都會令等車乘客不斷增加,同樣造成頂閘企上層既情況
拉密班次講就梗係容易,如果好似你講咁易,我相信以新巴態度都將大部份搵錢路線加車
但現實並唔係你講咁易,唔係出張通告就可以加架車,要過運輸處,又有路面配額限制
人手不足,車隊不足,要加密班次真係難過登天
估唔到而家d巴迷真係天真,只係想加就加,一d都唔考慮現實情況
另外,如果乘客可以自己解決坐車問題,就唔會出現咁既情況
小巴唔係個個遊客識坐,而15C站頭亦有指示教乘客坐15去山頂,
咁一眾遊客人生路不熟自然相信站頭通告去坐15

wong099 發表於 2012-3-16 20:59 | 顯示全部樓層
原帖由 JL8180 於 2012-3-16 19:06 發表
版友樣樣都要執到正既
我只係建議版友去紅隧口抄埋d企左出黃線既巴士
可以比公司一併解決企出黃線同超載既問題
我都估唔到而家既巴士迷迷到可以將301頻密既班次竟然可以同15作比較
301行緊3-5分鐘一班,15係行緊12-15分鐘一班
情況根本唔一樣,乘客等15等左幾班車都上唔到自然要用盡方法逼上車
但係301上唔到好快就下一架
旅客既數量係12-15分鐘內相信都起碼要兩架33XX先可以安置到所以乘客
而又唔出現令版友咁擔心既超載問題

真係難聽d講,何解版友要一味用法例去諗今次既問題
有時變通下唔係咁難

如果架車可以企咁多人係上層都無事既,咁又點會有法例限制上層唔俾人企?一個兩個影響就話唔大,但果度十幾個影響就好大,反車邊個負責?

要講變通,應該係新巴自己變通下,睇下邊到安排到20xx/33xx 黎臨時加班接走多出既乘客

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GR1473 + 1 多謝你講出重點

查看全部評分

K-stock A301
JL8180 發表於 2012-3-16 21:16 | 顯示全部樓層

原帖由 wong099 於 2012-3-16 20:59 發表

如果架車可以企咁多人係上層都無事既,咁又點會有法例限制上層唔俾人企?一個兩個影響就話唔大,但果度十幾個影響就好大,反車邊個負責?

要講變通,應該係新巴自己變通下,睇下邊到安排到20xx/33xx 黎臨時加班接走多出既乘客 ...
我無表示過上層企人係合法而且係100%安全
只係當時情況逼不得已先要企上層
樓上都有講過,新巴有加密班次
但係情況一樣咁嚴重
巴士公司真係做又死唔做又死
加又話加得唔夠,唔加又話咩都唔做
GF2158 發表於 2012-3-16 21:50 | 顯示全部樓層
原帖由 JL8180 於 2012-3-16 20:55 發表
而家你係話司機無盡自己責任,紅隧線頻密既班次就算乘客因為一班車超載都可以好快等到下一班
但係15班次疏,司機即使唔比人上車,都會比客插到傻,我用紅隧做比較只係證明企上層哩個情況見怪不怪
只係今次出現係要行山路既15
我之前都講左一次,巴士公司唔係唔想做,係無得做
車隊人手有限,即使夾硬死到幾架車出黎比15
都會因客量多上落慢,同交通情況受影響
造成脫班情況,一脫班自然都會令等車乘客不斷增加,同樣造成頂閘企上層既情況
拉密班次講就梗係容易,如果好似你講咁易,我相信以新巴態度都將大部份搵錢路線加車
但現實並唔係你講咁易,唔係出張通告就可以加架車,要過運輸處,又有路面配額限制
人手不足,車隊不足,要加密班次真係難過登天
估唔到而家d巴迷真係天真,只係想加就加,一d都唔考慮現實情況
另外,如果乘客可以自己解決坐車問題,就唔會出現咁既情況
小巴唔係個個遊客識坐,而15C站頭亦有指示教乘客坐15去山頂,
咁一眾遊客人生路不熟自然相信站頭通告去坐15

一個對巴士公司內部運作唔熟悉既人走去講紅字果句野真係得啖笑
以下呢份係運輸署出既NOTICE
http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_29154.html
如果運輸署係預左唔批既話, 咁點解通告會有呢句,
"在有需要時加強服務,以配合乘客的需求"
仲有呢, 新記不嬲唔係樣樣野都申請, 淨係104入境大樓去紅隧特車已經係偷雞做
憲報根本就無顯示到104可以縮到仲短過301咁黎做, 咁點解又做緊?
因為104搵到錢, 15搵唔到
路面配額? 從來未聽過呢D特別情況臨時加班都要計QUOTA
如果臨時加班都計QUOTA, 咁繁忙時間幾間巴士公司都應該出多左好多車
人手不足? 車隊不足?
間間巴士公司都唔夠人架啦, 又唔見得人地假日西貢果邊會攪成咁?
人地果邊D客源仲難預算, 一樣可以係市區捉D車入去幫手,
而家講緊係山頂, 纜車停左公交車係得番的士,巴士同小巴, 根本新記無可能唔知15唔加班一定攪唔掂
如果你話有心無力, 點解平時新記咁叻陰乾D搵唔到既錢既線, 拎哂D車去隧道打仗又咁易?
唔好同我講車型限制, 起碼有條港碼有條成日都有好多33XX既2號可以拉到
想加就加, 唔考慮現實情況根本就係新巴一貫作風
如果新記真係有心配合纜車停駛既話起碼要應該全日開番15最密時段既7分鐘一班
如果佢真係做到呢個班次既話, 根本就唔會出現圖中既情況
巴士迷, 巴士公司入面既運作唔係好似書本學番黎既野咁死板
你要拋書包都唔好對住個讀過TRANSPORT黎拋啦
憑你咁講就知你連QUOTA點計都未知

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GR1473 + 1 一矢中的。

查看全部評分

JL8180 發表於 2012-3-16 22:11 | 顯示全部樓層
原帖由 GF2158 於 2012-3-16 21:50 發表

一個對巴士公司內部運作唔熟悉既人走去講紅字果句野真係得啖笑
以下呢份係運輸署出既NOTICE
http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_29154.html
如果運輸署係預左唔批既話, 咁點解通告會有呢句,
"在有 ...
西貢果邊唔會搞成咁你知唔知情況係點
司機根本一到站就要即開,站長見車番就會自動波行出去寫飛單
司機未落哂客就即刻跑去廁所,站長上車上客
加上,九龍公司經常有12米車拉車,載到既人都較多
而且人流唔會集中係一段時間離開西貢,
所以好難見到企出西貢既情況
但係15上山頂係集中係黃昏哩段時間
撞正放工,塞車
請問要加幾多架先應付到咁多人?
又可以部部車唔會超載
拉左其他線過黎,咁其他線一樣要維持班次
我自問只係一個普通市民,無版友你咁勁用你係TRANSPORT學到既理論
我只係用一般常理去睇件事

GF2158 發表於 2012-3-16 23:36 | 顯示全部樓層

原帖由 JL8180 於 2012-3-16 22:11 發表
西貢果邊唔會搞成咁你知唔知情況係點
司機根本一到站就要即開,站長見車番就會自動波行出去寫飛單
司機未落哂客就即刻跑去廁所,站長上車上客
加上,九龍公司經常有12米車拉車,載到既人都較多
而且人流唔會集中係一段時間離開西貢,
所以好難見到企出西貢既情況
但係15上山頂係集中係黃昏哩段時間
撞正放工,塞車
請問要加幾多架先應付到咁多人?
又可以部部車唔會超載
拉左其他線過黎,咁其他線一樣要維持班次
我自問只係一個普通市民,無版友你咁勁用你係TRANSPORT學到既理論
我只係用一般常理去睇件事

就憑你咁講, 你根本唔知西貢客PATTERN係點
人地西貢客一樣係集中黃昏出番黎, 特別係租遊艇出海果班,
每架船放幾十人出黎都足以迫爆個站, 但人地早有準備,
拉左好多11米車入去, 12米就一架都無, 當中一樣有D大線因為拉左車走攪到散哂
人地一樣有車型限制, 點解人地可以應變得咁快, 點解15會做唔到
人地站長同車長一樣可以咁齊心去將個班次推到最密, 15而家係連做都費事做
放工塞車呢D都係藉口,西貢果邊一樣會塞,
又唔見得新記其他搵到錢既線會攪到好似15咁
當一架車裝100人, 加一架車落去最起碼可以減輕後面幾班車既壓力
同埋最起碼D人唔會企哂上上層

一個普通市民, 上唔到車巴士公司就已經錯
唔會同你諗乜野QUOTA, 車隊, 人手呢D野
一路講咁耐都係得你拋緊書包, 我講既只係現實中巴士公司既做法
呢鋪擺明係新記明知係半獨市唔憂無生意做
你點樣同新記做打手都無用
JL8180 發表於 2012-3-17 00:02 | 顯示全部樓層
原帖由 GF2158 於 2012-3-16 23:36 發表

就憑你咁講, 你根本唔知西貢客PATTERN係點
人地西貢客一樣係集中黃昏出番黎, 特別係租遊艇出海果班,
每架船放幾十人出黎都足以迫爆個站, 但人地早有準備,
拉左好多11米車入去, 12米就一架都無, 當中一樣有D大線因為 ...
市民上唔到車就係巴士公司錯...我笑鳥
巴士公司開足車,跟足班次,估唔到會係巴士公司錯,
睇黎巴士公司買車第時要買架好似A380有800幾個位咁既巴士先得啦
你話我係新記打手,不如你話自己係九記打手啦,
西貢果邊班次係谷番黎,
車長無必要同你博命連廁所都唔去不斷開車做生意,站長亦唔係有責任行出去寫飛單幫手上客
咁樣漠視車長休息同生理需要既行為你都可以幫九記美化到係合力推班次
你估班車長同站長真係想做到咁?
佢地係怕唔做連飯碗都不保,唔做既比客插到飛起,客打去CS投訴上面又比壓力落黎
我更加唔明白我邊一part係拋書包?
我一直講既係普通人都識講既野
新記點做15係宣傳方面大家有目共睹,
如果係hea做既.有冇必要將部份33XX上簡體字廣告
新記都出到通告話加強班次你都仲要話新記唔做野
新記仲要係纜車站外加埋站比人上,如果咁都唔叫做左野,真係唔知點先算做左
dippy 發表於 2012-3-17 00:07 | 顯示全部樓層
tvcc 發表於 2012-3-17 00:40 | 顯示全部樓層

回覆 59# 的帖子

原帖由 dippy 於 2012-3-17 00:07 發表
呢D特殊情況 其實可以考慮揾定車喺兩邊站預備
始終下繁唔駛用盡全部車隊 但事實上15都有相當車型限制
平日山頂仲要無其他線幫手

回番做維修果陣 其實可以揾人守住中環碼頭同山下站
數住人上客會唔會比較易控制人流?

除33XX之外, 得長短飛鏢可以用...