hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2012元朗區RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2012元朗區RDP

LRT1027 發表於 2012-3-16 21:33 | 顯示全部樓層

原帖由 FX2556 於 2012-3-16 20:45 發表
76K 往年都係講緊話加車... 但自搬入朗屏後班次經常唔穩定...
又間唔中收車.... 令搞到候車時間可達八個字... 係近排開埋 R 字軌當幫補下咁...
當然劃一班次係最好不過... 但 30 分鐘一班有點趕客 feel .....
另外. ...

76K 上年話減到 5 部
30 分鐘一班

今年已經輕手左
victor888 發表於 2012-3-16 22:40 | 顯示全部樓層
原帖由 FX2556 於 2012-3-16 20:29 發表
E34 應該可以.. 起碼天水圍班客可以縮短時間到... 唔洗日日係元朗塞餐飽....
下繁經元朗入天水圍起碼用多約半個鐘....

不過唯一後果可能係要cut 東涌起載特車
但cut 東涌起載特的反效果係東涌、青馬橋口係放工時間起難上車,因為E34 係機場島係多多都塞得滿
ASV97:你搵到新大陸未??
KG1428 發表於 2012-3-16 23:02 | 顯示全部樓層
其實268B最有效方法是
搬總站

方法
搬新界總站:改到洪水橋洪元路,繼而把68X搬往天慈
搬九龍總站:改到九龍城碼頭,與61X總站對調

但268B年年都講改繁忙時間服務,但又比人嘈!
改總站又無人提
laikingsouth 發表於 2012-3-16 23:27 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2012-3-16 23:02 發表

搬總站

方法

改總站又無人提 ...

趕走條 $13 的 68X 換條 $17,又貴又疏的 268B,請問係乜野邏輯?!  

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
tony223 + 1 + 1 說出洪水橋同屏山人既心聲!

查看全部評分

EH2674 發表於 2012-3-16 23:31 | 顯示全部樓層
頭先好似貼唔到,貼多次

原帖由 KG1428 於 2012-3-16 23:02 發表
搬總站

方法

改總站又無人提 ...

天慈天耀其實無咁多九龍客,無必要拉68X過去,拉68X同隊69X兩刀無分別

你擲走68X即係叫青公居民要求263M加班,單程比多$3尚可接受,但$7就...老九你唔好去搶

原帖由 FX2556 於 2012-3-16 20:29 發表
E34 應該可以.. 起碼天水圍班客可以縮短時間到... 唔洗日日係元朗塞餐飽....
下繁經元朗入天水圍起碼用多約半個鐘....

作為天水圍客仔一個,除左上繁外,我寧願兜元朗都唔要拆線

下繁去機場10-12分鐘,一拆即變20-24,咪搞
返元朗雖然6-9x2=12-18係唔算太疏,但其實元朗大部份站都有落無上,所以兜元朗其實唔會耐好多

強人所難,不可一不可再
tony223 發表於 2012-3-16 23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 victor888 於 2012-3-16 13:55 發表
其實,E34 下繁學上繁咁拆開元、天特車,又得唔得呢? ...

如果講分拆,269D早繁應該比E34下繁更需要分拆
sea1986 發表於 2012-3-17 00:12 | 顯示全部樓層

搬總站

方法

改總站又無人提 ...

呢個唔係最有效方法,係最無聊嘅做法
將68X掟入天水圍,同69X催命多兩埗冇分別
而且下下都話掟線去洪水橋
而家洪水橋好多人?
當年掟68X入去都已經係一個無謂嘅做法
如今再將一條貴多幾蚊嘅線入去
就更加無聊
坤仔 發表於 2012-3-17 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 tony223 於 2012-3-16 11:44 PM 發表

如果講分拆,269D早繁應該比E34下繁更需要分拆

同意
早繁天水圍去其他區既巴士線大部分過左天耀/天慈就上公路
但269D仲要入元朗
E34呢...
九記同龍運肯玩轉乘既話
返新界個程就唔洗拆
不過都係諗下算數啦
JX9097 發表於 2012-3-17 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-3-17 00:12 發表

呢個唔係最有效方法,係最無聊嘅做法
將68X掟入天水圍,同69X催命多兩埗冇分別
而且下下都話掟線去洪水橋
而家洪水橋好多人?
當年掟68X入去都已經係一個無謂嘅做法
如今再將一條貴多幾蚊嘅線入去
就更加無聊 ...

68X入洪水橋其實冇乜問題
反正本身68X都要來回元朗東西返總站
之不過將原本由元朗西返總站一段改去洪水橋
overall行車時間又唔係加太多,但就做埋洪水橋客
AV512 發表於 2012-3-17 08:19 | 顯示全部樓層

原帖由 5504-NK3640 於 2012-3-16 11:47 發表

251A 應該唔洗落入去啦,聽講擺左站亭,應該就開架喇

往年已經過咗,所以而家只係等開