hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大家會選擇那位做下屆行政長官
開啟左側

大家會選擇那位做下屆行政長官

Brianonly 發表於 2012-3-21 20:07 | 顯示全部樓層

唐英年
AVD1 發表於 2012-3-22 03:42 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-3-21 18:25 發表

日中則仄,相反死灰可以復燃。得民心者得天下,放長雙眼睇。

其實有前車可鑑, 個間就係 GOOGLE ~
至於佢係唔係 100% 放棄中國市場, 就要睇下你自己定義係乜啦 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2012-3-22 03:49 | 顯示全部樓層
原帖由 dl811 於 2012-3-21 16:20 發表

那你可以先絕望一下
有一說 (好像是 wikileaks 出來的外交電文) 曾指出習總是威權政治的"信徒", 主張中央集權, 不信任民眾...
所以 2017/20 香港想有真普選的話, 可能要做的是先找個人讓習近平不能當主席.

PS:所 ...

老實講中共個班人一向都係反覆無常
真係信佢一成雙目失明,
就算真係比個思想外放 o既做國家主席,
你認為佢可以抵抗一大班老一派, 思想偏左 o既共產黨員嗎 ?

梁振英會唔會夠膽逆北京意思我就唔知,
但我只係知道而家有人指佢起地下共產黨員, 雖然佢死口唔認 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Alex_Tsang 發表於 2012-3-23 13:00 | 顯示全部樓層

根據541J章選舉程序(行政長官選舉)規例,第78條 - 選民無須披露投票的情況,

(1) 選民— (2006年第209號法律公告)
(a) (如屬有競逐選舉)在被要求披露他在投票所選的候選人的姓名或關於該候選人的任何詳情時;或
(b) (如屬無競逐選舉)在被要求披露他是否向候選人投“支持”或“不支持”票時,
無須回答有關的問題。
(2) 任何人如無合法權限,不得規定或看來是規定— (2006年第209號法律公告)
(a) 有競逐選舉中的選民披露他投票所選的候選人的姓名或關於該候選人的任何詳情;或
(b) 無競逐選舉中的選民披露他是否向候選人投“支持”或“不支持”票。

又541J 章82條 - 罪行:
(1) 任何人違反第24(2)、(4)、(6)或(8)、26(1)、27(2)、(5)、(7)、(9)或(11)、46(1)、47(2)、(3)、(5)或(7)、66或67條,即屬犯罪,一經定罪,可處第2級罰款及監禁3個月。
(2) 任何人違反第27(4)、70(1)、78(2)或81(1)、(1B)、(1D)、(1E)、(1F)、(1G)或(1H)條,即屬犯罪,一經定罪,可處第2級罰款及監禁6個月。 (2011年第76號法律公告及2011年第124號法律公告)

是不是有選民公然犯法定係有其他人公然犯法?選舉主任是不是要開快勞呢?還是小圈子選舉的特色呢?
volvo_chan 發表於 2012-3-23 13:35 | 顯示全部樓層
假如曾鈺成今次有參選特首,我會選擇曾鈺成

如果要我三個夾硬選一個,我毫不猶疑想唐英年做下屆行政長官,
總之我就一定絕對反對梁振英做特首,我相信不少中產,永遠不會
忘記八萬五所帶來的禍害,從CY的往績,我真係相佢唔過。

加上CY班底有張震遠呢位「大豪客」,豪到用$9,700呎收購
土瓜灣馬頭圍道及春田街項目,真係唔明香港政府係咪傻左,
會請呢個人做市建局主席都有,又話樓價貴,市建局偏偏用天價收樓,
將來相關項目將來起好後要賣幾錢呎先回到本(別說賺錢了)?

相比之下唐英年個班底好好多,起碼叫比到我一點信心。
至于你信不信,我反正信了
hkbw 發表於 2012-3-23 14:15 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2012-3-23 13:35 發表
假如曾鈺成今次有參選特首,我會選擇曾鈺成

如果要我三個夾硬選一個,我毫不猶疑想唐英年做下屆行政長官,
總之我就一定絕對反對梁振英做特首,我相信不少中產,永遠不會
忘記八萬五所帶來的禍害,從CY的往績,我真係相佢唔過。

加上CY班底有張震遠呢位「大豪客」,豪到用$9,700呎收購
土瓜灣馬頭圍道及春田街項目,真係唔明香港政府係咪傻左,
會請呢個人做市建局主席都有,又話樓價貴,市建局偏偏用天價收樓,
將來相關項目將來起好後要賣幾錢呎先回到本(別說賺錢了)?

相比之下唐英年個班底好好多,起碼叫比到我一點信心。

英雄所見略同~~
但係CY個班底, 最令我不滿既會係李國章及羅范~~
今時今日教育制度千瘡百孔, 仲要當學生係客, 多謝呢兩位人兄..
難得教聯會竟然硬扭佢自己會員既意見, 要投比CY, 隨時惹起教師不滿~~

CY太過英雄主義, 做信差都可以話係自己功績~
唐英年, 佢自己表面做SHOW能力就算唔好, 佢個團隊都好好多~~
We want a team, not an acting Hero~~
We are ABC~ Anyone But CY~總之, 不是CY就成~
殺雞焉用牛刀?!
orange 發表於 2012-3-23 14:51 | 顯示全部樓層

個人其實想支持仁哥,不過仁哥表演似評論員多過似參選人

初期都覺得隻狼有心想改革,但越近選舉,仲要傳佢有機會當選時,
態度180度轉變,露出佢真正一面,佢有心改革但係民革個種革命,
新官未上場中聯辦已經做打手,明示暗示要投票俾隻狼,干預香港
事務

隻豬說老實一直都唔支持,僭建事件更加令人討厭,到近期爆大鑊
可以講加番少少同情分,但仍然唔想佢當選,口材太差,而且只係維持
現況,繼續霸權天下

最後還是三個都揀唔落手,如果真係要揀,一係白票一係仁哥
益童學校,全民教育
PZ8988 發表於 2012-3-23 15:04 | 顯示全部樓層
梗係梁振英啦
DIH 發表於 2012-3-23 16:46 | 顯示全部樓層
我今朝去中銀拎紀念鈔(搞到我要特登請假),
返來見網上談論鍾氏投票懷疑被攻擊,本來無心投票的,
但「鋤強扶弱的英雄主義心態」作祟下,嘗試投埋一份。

我本身自從成為選民後每次合資格選舉都有投票。

用了一個鐘,終於入到網頁投票。

當真係有張選票在你面前,其實,都真係幾難揀。
比真正選票好少少的係,電腦選票有三分鐘時間可以更改剔號位置。

無論如何,票已投。

係呀係冇效果的。
但睇返投票人數,網上已有一萬五千餘,
未計親身投票,已經比選委數目多出十倍以上。
S3BL470@98A 發表於 2012-3-23 22:26 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽