hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2012離島區RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2012離島區RDP

PB602 發表於 2012-3-20 22:25 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2012-3-20 22:18 發表
柴議員當年要4/x有密車班次,華富下繁有車上
但46x飛華富有冇交換條件呢

想知道4X有幾密車呢?

以前M49上午繁忙時間有段時間係10分鐘一班,非繁忙時間係15分鐘一班(夜後20分鐘一班),服務時間至午夜,假日都有服務。

後來4X係繁忙時間15分鐘一班,非繁忙時間20分鐘一班,服務時間至八點幾,假日不設服務。

neosan 發表於 2012-3-20 22:28 | 顯示全部樓層
有趣現象:
龍運全部都係加車
城巴大嶼山唔係取消就提早尾班車..
AD15113 發表於 2012-3-20 23:22 | 顯示全部樓層
E23唔入四美街,,
是一個好的建議,因為行去鑽石山有E22/E22A入東涌
其實東涌出九龍既巴士是否應該要重組吓...
因為而家E22同E23的車程太長了,,
去觀塘搭E22就要經九龍塘樂富 E23成個幾鐘才到慈雲山,,尖沙咀/油麻地又無巴士到

呢次巴士計劃對東涌既居民無咩點改善過    (我是東涌人)
nwfb1001 發表於 2012-3-21 09:47 | 顯示全部樓層

7搵線合併點解要搵4而唔搵71?
Quanta 發表於 2012-3-21 11:34 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2012-3-21 09:47 發表
7搵線合併點解要搵4而唔搵71?

而家佢應該係想搵方法去減 4 號, 而唔係減 7 號的服務

而 7 號響石排灣雖然唔多客, 但唔可能唔上石排灣.
要一條線同時服務石排灣同黃竹坑並唔可行
Choco 發表於 2012-3-21 11:38 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2012-3-21 11:34 發表

而家佢應該係想搵方法去減 4 號, 而唔係減 7 號的服務

而 7 號響石排灣雖然唔多客, 但唔可能唔上石排灣.
要一條線同時服務石排灣同黃竹坑並唔可行 ...

或者佢意思係搵71兜入華富, 唔用7號...
唔知...
kiwai 發表於 2012-3-21 11:42 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

可能因為71唔到中環, 仲難過到區議會一關
Quanta 發表於 2012-3-21 11:50 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2012-3-20 22:28 發表
有趣現象:
龍運全部都係加車
城巴大嶼山唔係取消就提早尾班車..

但係睇返乘客數字,
城巴(專二) 2011 年全年客量比 10 年增加 4.21%,
龍運就只係增加咗 2.87%
(2010 vs 09 就分別增加 4.88% 同 4.44%)
明明係城巴增長多過龍運...

風水輪流轉, 今年各區 RDP 九巴龍運好似仲進取過新巴城巴
Choco 發表於 2012-3-21 11:54 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2012-3-21 11:42 發表
可能因為71唔到中環, 仲難過到區議會一關

如果城仔肯將71去返碼頭做番非循環,
71加黃竹坑去華富雙向方段, 48抽架車比71加班, 再額外搵架車比71加班,
71往黃竹坑, 過置富後轉入域多利道跟48行,
71落埋深灣, 踢48出黃竹坑邨, 都或者可能過到的~

新巴最後仍然係4號慳了3架車,
最後新城都共慳了2架車, 應該都係比晒970了~

kay 發表於 2012-3-21 13:17 | 顯示全部樓層

如果71+7,黃竹坑開入香港仔先走人,執得
講真,除左90b,佢搵是但一條併四號都得

如果佢用91併
94a可以有條件做兩味了
世界很簡單 人類很複雜