hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (冇人提?)[區議員消息]新巴有望開辨18X-堅尼地城<>SKW ...
開啟左側

[服務調整] (冇人提?)[區議員消息]新巴有望開辨18X-堅尼地城<>SKW

CTB829-chaubb 發表於 2012-3-24 22:31 | 顯示全部樓層

如果18X落埋柴灣吸引力可能會高D兼且糖水道落橋會唔會早了點,變相東區係到碌落SKW?仲有開左5X、18P同遲D既18X好似西營盤都沒份但繁忙時段在中區、上環去西營盤5、10會有時唔見左跟住爆埋,101、104都差唔多,究竟城新有無考慮西營盤呢?
KR7295 發表於 2012-3-25 09:18 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB829-chaubb 於 2012-3-24 22:31 發表
如果18X落埋柴灣吸引力可能會高D兼且糖水道落橋會唔會早了點,變相東區係到碌落SKW?仲有開左5X、18P同遲D既18X好似西營盤都沒份但繁忙時段在中區、上環去西營盤5、10會有時唔見左跟住爆埋,101、104都差唔多,究竟城新 ...

我覺得18X好大程度上係"參考"A12
假若18X開到柴灣的話, 照計喺西灣河落橋都仲得, 仲可以同A12做埋分流.
至於西行方面, 我就覺得佢想補返18/18P不足(18/18P不到健康邨以東)

但我都係唔太滿意要用2既資源去開, 平時喺灣仔/中上環已經冇乜平車搭返筲箕灣架啦
雖然我覺得開18X冇壞, 早就應該開
I'm just a small potato!!
dippy 發表於 2012-3-25 14:54 | 顯示全部樓層
4.17Trident 發表於 2012-3-25 21:26 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-3-25 14:54 發表
東區肯唔肯斬82M放部車比18X先

老老實實做返大82M分分鐘搵到錢
阿Dee 發表於 2012-3-25 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 4.17Trident 於 2012-3-25 21:26 發表

老老實實做返大82M分分鐘搵到錢
交俾小巴算啦,慳返d資源擺落d有將來o既線.
好過擺係一d等死o既線好過吧.
2296 發表於 2012-3-25 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2012-3-24 20:00 發表

當現時A12收$8也有很多人坐去東區的時候,18X絕對有理由與A12收同價。

其實18X東行有沒有機會與A12做到聯合班次?

其實一直用條機場線去服務本地線, 小弟覺得呢個做法非常怪雞...對機場客又唔係咁方便, 本地客又冇得搭番轉頭,仲要得單向服務,
只係城記咁精先諗倒呢個方法。

個人認為雖然8蚊依然好多人坐係事實, 但始終A12個主要服務對象唔係港島乘客
純粹答單... 收8蚊係合理, 而且佢仲要用豪華車..
但18X係港島特快線, 而且冇到小西灣, 收費唔應該咁高..
7蚊差唔多, 唔係差唔差一蚊既問題, 如果將來加價呢一蚊會差好遠。

依你所說, 紅小收十四蚊都咁多人坐, 咁莫非18X就要收咁貴? 根本兩樣唔同產品。
況且18X個班次又唔吸引..

YV3S4P924AA139653
阿Dee 發表於 2012-3-25 22:05 | 顯示全部樓層

原帖由 2296 於 2012-3-25 22:02 發表

其實一直用條機場線去服務本地線, 小弟覺得呢個做法非常怪雞...

仲要得單向服務, 只係城記咁精先諗倒呢個方法。
個人認為雖然8蚊依然好多人坐係事實, 但始終A12個主要服務對象唔係港島乘客
純粹答單... 收8蚊係合 ...
A12一直整西環8蚊,其實只可以話係想維持生計,局住經.
正路唔應該依賴條A線做區內線.

所以18x做大佢先至最為重要.
053h4 發表於 2012-3-25 22:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dippy 發表於 2012-3-25 23:02 | 顯示全部樓層
阿Dee 發表於 2012-3-25 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2012-3-25 22:58 發表
18X以新巴標準唔貴,站友好似舉左23做例
42落北角都$6.9

當然,減到$7.5會更多人支持
認真講,價定左就係咁上下,唔好預左會有太大改動.

呢個價實際上係好有競爭力.
因為朝早係西環尾同均益去筲箕灣小巴,收13,14蚊都爆到瀉.

所以8蚊定價相對地係抵搭.