hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2012觀塘區RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2012觀塘區RDP

kids 發表於 2012-3-26 23:37 | 顯示全部樓層

219P 同 219X 總站互調既建議又唔提出
比人反對完一次就唔再提出
相反將軍澳既過海先幾乎年年有

13M 之前果份乘客聯絡小組話同運輸署商討優化行車路線
仲以為今年有改動添

14D 現在一直都係有三班啦 加一架雙層既正式班次
只係同現在都係多一層+冇提到現在架單層將來會點
應該改成每邊開(06:50,07:00)兩班
舊年話4:30pm 每邊開兩班本來已經消失咗
今年都唔提番...
仲有開7:05am 彩雲果兩間學校學生有機會遲到

24 延長至四彩or牛頭角總站既希望已經冇了
要照顧啟德果邊

29M,27係彩德邨入咗伙果冇得加班

LM1933@641 發表於 2012-3-26 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-3-26 23:12 發表

11X同215X西行吸唔到Megabox,而215X東行亦已經好爆,唔應該用呢條線食九龍灣。

反而今次15A改得成的話,215X好應該考慮東行行啟福道天橋,
唔使再頂閘陪兜偉業街果幾個站,又慳到幾分鐘,受惠的一樣係藍田客。 ...

平心而論,15A 係星期六、日真係吸到假期客既,如果唔係一早可以cut 假日服務
甚至自己曾經諗過用14C 拉長去九龍灣循環線,頂 15A 藍田<->九龍灣短途客
15A 係九龍灣之後上觀繞,藍田先落橋,做真正既藍田特快,如果繼續兜觀塘其實唔會快得去邊
不過而家諗番,其實一樣有條經觀塘工廠區係度頹做,不過好過無
(個建議同時延長至廣田邨,正正就係想吸 215X D 客)

不過跟RDP 15A 改路,215X可以飛起工廠區亦唔樂觀,始終繁時/非繁都有D人係果幾個站落車
P.S, 啱啱諗起,不如用 16M 同 14C 換 14D 全日,九巴應該會賺得多D

ksmbh 發表於 2012-3-26 23:38 | 顯示全部樓層
成日都話資源調配到更有需要路線真係唔知星期六左cut右cut
到底調左去邊?!

觀塘區人口越來越多
可以做到咁多頹方案
真係寫個服字
GM 發表於 2012-3-26 23:55 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

其實今年RDP是集中谷資源投放於過海巴士加班
部分區議會的RDP更是將全數增加的巴士投放於過海巴士加班(E.G. 北區)
如果一定要多非過海線加車先叫有為
咁好多區都叫頹方案

當然大家都知道九巴的情況....
CUT星期六班次 名正言順慳司機.,..

常備TCU 出行唔洗怕
JX9097 發表於 2012-3-27 00:19 | 顯示全部樓層
5M點解唔入埋啟麗區呢?
反正唔見得多幾多時間,但就吸到懶人搭佢出彩虹站

224M其實老早可以cut到平日服務
佢又唔到MegaBox,假日工業區有幾大需求?

15A嗰度個人覺得出觀塘道仲好
因為小弟都試過要由觀塘去MegaBox
嗰下真係企咗喺度,結果被迫行過去
(因為搭港鐵都係要行,又唔想企喺度等十幾分鐘shuttle)

601系同619系都有加班
不過唔知601幾時先可以名正言順入中環呢?
(個人覺得601入中環真係有需求,睇下601P係咁加班都班班頂就知)

690/692/694喺西貢區講過
其實真係冇等cut(除692外)
Quanta 發表於 2012-3-27 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2012-3-27 00:19 發表
5M點解唔入埋啟麗區呢?
反正唔見得多幾多時間,但就吸到懶人搭佢出彩虹站

224M其實老早可以cut到平日服務
佢又唔到MegaBox,假日工業區有幾大需求?

15A嗰度個人覺得出觀塘道仲好
因為小弟都試過要由觀塘去MegaBox
嗰 ...

你唔想等十幾分鐘 shuttle,
但搭 15A 換來的很可能係等廿幾分鐘車, 甚至更長

以 15A 咁疏的班次 (加上唔準時/收車),
其實好難吸新客源, 留住舊客更重要
gn3509 發表於 2012-3-27 00:49 | 顯示全部樓層

成個觀塘RDP關將軍澳事既除左東隧線外就係得93M縮星期六服務,估計今年將軍澳+西貢RDP都係繼續沉悶
今期流行:690是原罪
阿Dee 發表於 2012-3-27 01:13 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2012-3-27 00:49 發表
成個觀塘RDP關將軍澳事既除左東隧線外就係得93M縮星期六服務,估計今年將軍澳+西貢RDP都係繼續沉悶
講真果句,幾精彩都無用啦,過得晒區議會先算
有時真係好睇唔好食,之前d建議到有幾進取都好.
好多都俾班垃圾議員閘晒,完全無咩作用.

今年睇得出幾間公司好集中火力係某幾組線路上.
反而一d之前過唔到,而又無乜用o既,就擺埋一邊,唔再理會住.

nwfb1001 發表於 2012-3-27 01:16 | 顯示全部樓層
愚問:6D延長美孚同2A仲有冇咩大分別? (我只知6D入石硤尾大坑東一段唔同)
gn3509 發表於 2012-3-27 01:27 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1001 於 2012-3-27 01:16 發表
愚問:6D延長美孚同2A仲有冇咩大分別? (我只知6D入石硤尾大坑東一段唔同)
6D行彩虹道,2A行太子道東
今期流行:690是原罪