hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 1:120 巴士模型珍藏 ( Keep 住嚟)
開啟左側

1:120 巴士模型珍藏 ( Keep 住嚟)

板田 發表於 2012-5-4 22:39 | 顯示全部樓層

原帖由 ME19andG316 於 2012-5-2 02:18 發表
板田兄有冇點算過各型號既數目?
就甘睇你果兩個膠箱已大約有八百架左右? 就勝利二型車隊數目應該一早超過中巴直逼九巴吧!
我儲左20年100架都冇...
,
真係好羨慕你有甘多$$$$, 時間, 地方, 精神, 去繼續玩1:120,,, ...

暫時未有好清楚點算過, 我估都無600都有700架吧 ?
果箱車無800架甘多, 只係放了200架左右, 都唔夠裝, 所以都要入多幾個膠箱裝車 至於雞車當然沒有中巴九巴甘多, 只係比大嶼山巴士既雞車多幾陪, 如果有中巴九巴甘多, 我估呢一世都儲唔到..
最後只要你有恆心, 我相信你都可以儲好多巴士, 除了恆心外, 仲要有少少錢及人脈關係, 因為依家d車真係愈來愈貴(除了tomica 95外) 係ebxx買車要同某d人搶價, 志在必得甘樣, 最後只係益左個seller.... 無意思囉.
希望你都可以儲多d好車, 繼續延續儲1:120巴士既精神.

前幾日入廠既自砌版95第二彈, 顏色真係好靚

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
smal + 1 + 1 要去進貢下啦~ 哈哈哈哈

查看全部評分

MANNL262 發表於 2012-5-4 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 板田 於 2012-5-4 22:39 發表

暫時未有好清楚點算過, 我估都無600都有700架吧 ?
果箱車無800架甘多, 只係放了200架左右, 都唔夠裝, 所以都要入多幾個膠箱裝車 至於雞車當然沒有中巴九巴甘多, 只係比大嶼山巴士既雞車多幾陪, 如果有中巴九巴甘 ...

請問自砌版在那裡購買,及價錢同普通95分別幾大,謝謝!!!
板田 發表於 2012-5-5 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 MANNL262 於 2012-5-4 23:37 發表

請問自砌版在那裡購買,及價錢同普通95分別幾大,謝謝!!!

拜託朋友在日本買, 你去灣仔HH留意下有無.
分別係車頭無左個扣位, 在車底用鍋釘代替.
板田 發表於 2012-5-12 01:58 | 顯示全部樓層

前天大出血地一口氣入左8架車, 4架code 3 matchbox, 3架將廠過來既雞車, , 一架唱散紙既95先來matchbox 及 95 相片先

mayfield 做既車真係唔錯

入完以上既車, titan 已經超越450架, 95 已經140架
稍後再來雞車相....

p.s. 仲有一架好正既titan 快將入廠

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
smal + 1 一架好正既titan

查看全部評分

板田 發表於 2012-5-16 01:19 | 顯示全部樓層
siku 最新巴士, 不過是左軚, 同場仲有新入廠既made in japan F15

Seiko 發表於 2012-5-16 02:07 | 顯示全部樓層
SIKU呢架新車係唔係虛構版本?
cktse 發表於 2012-5-17 15:19 | 顯示全部樓層

睇黎又係時候過日本一轉消費一下喇
請問呢水自砌london bus玩到幾時?
媽屐停
板田 發表於 2012-5-18 09:54 | 顯示全部樓層
原帖由 cktse 於 2012-5-17 15:19 發表

估計依家日本仲有得玩, 不過香港HH有現貨
DA21 發表於 2012-5-18 17:58 | 顯示全部樓層
原帖由 cktse 於 2012-5-17 15:19 發表

到 31/5 為止!
愛人要結婚了,新郎不是葡萄
板田 發表於 2012-5-26 10:40 | 顯示全部樓層

經過上星期愛的表現之後, 再續上次由將廠轉過來既3架雞車

code 3版 1號雞要保留係將廠, 而2-12已經成為U廠一份子