hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 立即申報新界AVC僭建物
返回列表 發新帖
開啟左側

立即申報新界AVC僭建物

teddybus 發表於 2012-4-4 19:22 | 顯示全部樓層

原帖由 FY8389 於 2012-4-4 13:36 發表
題外話︰
之前個僭建電視廣告
對父子懶係溫情咁...已經令我好反感..
而家仲要賣廣告賣到你門口
更加反感..

懶溫情既廣告又唔滿意, 唔通要大大隻字顯示有關訊息十幾秒呢d 先o岩你心水?
呢d 廣告, 我諗除非係受影響者, 如果唔係我唔知有咩得值得如此反感...
FY8389 發表於 2012-4-4 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2012-4-4 19:22 發表

懶溫情既廣告又唔滿意, 唔通要大大隻字顯示有關訊息十幾秒呢d 先o岩你心水?
呢d 廣告, 我諗除非係受影響者, 如果唔係我唔知有咩得值得如此反感... ...

本人第一次見到個廣告之後的即時感覺而已, 師兄你唔需要咁勞氣喎
最近又有新廣告, 笑笑口將自己屋既僭建物影相再上報俾政府
都唔知邊d人諗呢d廣告出來...浪費納稅人既錢..
生命熱線。2382 0000
kwyeung 發表於 2012-4-4 20:24 | 顯示全部樓層
原帖由 FY8389 於 2012-4-4 20:08 發表

本人第一次見到個廣告之後的即時感覺而已, 師兄你唔需要咁勞氣喎
都唔知邊d人諗呢d廣告出來...浪費納稅人既錢.. ...

哦, 即係要重口味既
例如捉對潛建者出村口, 好似秦橧夫婦跪像咁受世人唾罵,
所以未爆煲就最好坦白從寬, 自動上報?
teddybus 發表於 2012-4-4 20:53 | 顯示全部樓層

原帖由 FY8389 於 2012-4-4 20:08 發表

都唔知邊d人諗呢d廣告出來...浪費納稅人既錢.. ...

就係以前d 政府廣告嚇親人, 而家咪賣溫情囉...
起碼我睇呢d 廣告會舒服過以前個d 嚇人廣告
我就唔覺得呢d 廣告點樣浪費納稅人既錢, 你咁擔心不如乜野廣告都唔好整
咁就最慳錢喇, 橫掂佢地已經表態話當呢個上報policy係透明囉呵?
 樓主| avbe35 發表於 2012-4-4 21:02 | 顯示全部樓層
用巴士迷既角度黎睇
E個全廣好靚
用市民既角度黎睇
當政府提下你咁....更何況類似廣告都有先例>e.g.停車熄匙
HT1176 HT2877 KL5734 MU6285 RA195 RW3568
ATE24 發表於 2012-4-4 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 avbe35 於 2012-4-4 21:02 發表
用巴士迷既角度黎睇
E個全廣好靚
用市民既角度黎睇
當政府提下你咁....更何況類似廣告都有先例>e.g.停車熄匙

用鄉紳o既角度o黎睇
「要我申報?容乜易遲o的拆我樓呀?即係殺我全家o者……
公器公用 香港早要有品
FY8389 發表於 2012-4-4 21:32 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2012-4-4 20:24 發表

哦, 即係要重口味既
例如捉對潛建者出村口, 好似秦橧夫婦跪像咁受世人唾罵,
所以未爆煲就最好坦白從寬, 自動上報?

呢個世界唔係非黑即白既, 無話唔鍾意溫情廣告就一定要唾罵式既廣告.
我對個so-called溫情廣告反感,
係佢個內容..
政府好似assume所有 有僭建既人都係貪心先去僭建
廣告內容有一句對白︰「想間屋大D」
我覺得一般市民聽到呢句說話, 會認為圍村人個個都係貪心..

生命熱線。2382 0000
teddybus 發表於 2012-4-4 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 FY8389 於 2012-4-4 21:32 發表
呢個世界唔係非黑即白既, 無話唔鍾意溫情廣告就一定要唾罵式既廣告.
我對個so-called溫情廣告反感,
係佢個內容..
政府好似assume所有 有僭建既人都係貪心先去僭建
廣告內容有一句對白︰「想間屋大D」
我覺得一般市民聽到呢句說話, 會認為圍村人個個都係貪心..

你會唔會諗多左呀? 「想間屋大D」呢樣野根本就人之常情
我想問下僭建十居其九係咪都係為左有多d 空間用?
咁個廣告表達個事實出黎有咩問題?
何況我諗普通市民覺得圍村人貪心, 會因為佢地對呢個policy擺出一副強硬不服從姿態
多過受一個僅僅15-30秒既政府廣告影響囉...
epsilon 發表於 2012-4-5 15:35 | 顯示全部樓層
不論原因為何,想間屋大啲就要入紙申請,唔入紙申請就係僭建。
建議板友可參考N板一帖關於新界小型屋宇同丁屋嘅文章。