hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九 巴 終 極 急 凍 之 獲 嘉 之 亂 ...
開啟左側

[問題] 九 巴 終 極 急 凍 之 獲 嘉 之 亂

volvo_chan 發表於 2012-5-2 14:35 | 顯示全部樓層

原帖由 Lelouch 於 2012-5-2 11:22 發表

我好有興趣想知果百幾個憤青, 例如琴晚30X果班, 到底係來自邊個forum?
呢度唔見, 隔離hkxf又唔見

唔通全部都係CD-ROM?

部份係都唔出聲啦,部份就係fb發表偉論,例子如下:
http://i139.photobucket.com/albu ... /BUS/busgaufb-2.jpg

來自某朋友節錄,事緣文主因誤信30x最後熱狗會在女拔起載,
行開左最後當然搞到坐唔到。。。

我看完的結論是他們將負任完全推給當晚九巴職員,
並將打尖插隊合理化,呢班人真係無得救,呢d係咩思維。。。

PS:文句原汁原味,當中有粗劣字眼,請板友注意!

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
FBI2 + 1 叫左大家唔好出動架啦!

查看全部評分

至于你信不信,我反正信了
chiukit2001 發表於 2012-5-2 16:20 | 顯示全部樓層
收埋部熱狗真係唔化算,出熱狗無LALA整到部車頂閘又可以幫補下,站長係唔係都要企起度,份人工包比人問侯.
最後邊個上到車都係你地自己GE事JA,9記最多未出2個稽查.
最尾個日出多幾部熱狗仲賺得多TIM LA,你整爛部車都無所謂.
 樓主| ccvadeKing 發表於 2012-5-2 16:30 | 顯示全部樓層
繼41A尾單之後   巴敗又一力作
獲 嘉 之 亂
為五月第一重頭劇
相信大家都預左 獲嘉+女拔之亂
但估吾到居然由5A order 私走傳聞
成為獲嘉之亂第一幕
ricky619 發表於 2012-5-2 17:33 | 顯示全部樓層

其實之後既尾班熱狗, 應該搵架同線既冷氣車帶頭,
載走晒d 普通乘客先, 起碼唔駛影響普通乘客嘛
EF107 發表於 2012-5-2 17:38 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2012-5-2 14:28 發表

昨晚所見, 有關總站並未有重大鬧事/秩序問題, 如果大叫等如鬧事混亂, 那香港是不是應該禁止遊行/集會?

點解要大叫?
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
鴨咀帽 發表於 2012-5-2 17:55 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2012-5-2 14:35 發表

部份係都唔出聲啦,部份就係fb發表偉論,例子如下:
http://i139.photobucket.com/albu ... /BUS/busgaufb-2.jpg

來自某朋友節錄,事緣文主因誤信30x最後熱狗會在女拔起載,
行開左最後當然搞到坐唔到。。。

我看完的結論 ...

插隊已經唔岩,,個位人兄仲要講粗口咁冇品...
如果佢因為同站長"理論"而阻礙站長安排GL390開車,,可能已經觸犯法例

根據香港法例374D章《道路交通(公共服務車輛)規例》第46條《乘客的一般行為》,公共巴士、公共小巴或的士之乘客或有意乘搭該等車輛的人,在上車或意圖上車時,不得阻礙任何企圖上車或落車的乘客;或作出相當有可能會延誤該車輛的行為。

見到報警算數
鴨咀帽 發表於 2012-5-2 17:57 | 顯示全部樓層

原帖由 edhong 於 2012-5-2 14:28 發表

昨晚所見, 有關總站並未有重大鬧事/秩序問題, 如果大叫等如鬧事混亂, 那香港是不是應該禁止遊行/集會?

如果巴敗搞事,,例如有暴力行為,,可能構成非法集會
edhong 發表於 2012-5-2 18:41 | 顯示全部樓層
原帖由 EF107 於 2012-5-2 17:38 發表

點解要大叫?
原帖由 鴨咀帽 於 2012-5-2 17:57 發表

如果巴敗搞事,,例如有暴力行為,,可能構成非法集會

大叫還大叫, 但琴晚站頭有無暴力行為? 有無人擾亂排隊秩序?
的確, 有部分人已經失去控制, 起哄, 把自己既自由over其他人既自由
但情況未去去到最壞的時間
無必要把自己參與尾車既自由送出
JV8208@265M 發表於 2012-5-2 19:51 | 顯示全部樓層
9記最好把熱狗快d退役
lolo58 發表於 2012-5-2 20:31 | 顯示全部樓層

原帖由 victorwong888 於 2012-4-5 15:58 發表
水晶球問題
九巴不會像新巴一樣這麼重視熱狗退役,
估計可能各條線路像81C一樣突然一夜間全冷也說不定的

我想十年前巴士迷的質素差唔過而家既