hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 電動單車研究
開啟左側

電動單車研究

ME41 發表於 2012-4-7 11:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家好, 我係IVE Final Year學生, 我將會做有關電動單車
作為交通工具的可行性
研究報告, 請問你地對電動單車有什麼意見, 希望各位版友能給我更多資料整合, 多謝~
dippy 發表於 2012-4-7 11:19 | 顯示全部樓層
UCR683 發表於 2012-4-8 21:06 | 顯示全部樓層
在香港,運輸署禁止小型電單車、電動單車及電動滑板在馬路及單車徑行駛。電動單車(包括日本稱作的 PAS)亦被視作「機動摩托車」。
見:運輸署禁止小型電單車、電動單車及電動滑板的公告 (2004年)
Anpretext 發表於 2012-4-8 21:22 | 顯示全部樓層

就算單車又好, 電動單車又好,
搞掂泊位保安問題先算啦
OTIS401 發表於 2012-4-8 22:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2012-4-8 21:22 發表
就算單車又好, 電動單車又好,
搞掂泊位保安問題先算啦

之前去過日本
見到有付費形式的單車停車埸,保安系統和單車鎖有齊哂
形式同私家車的時租停車場相若,都係進場時取票,離開時付款
先進少少既有個大深坑存放單車,整個過程都是自動的

係香港,泊單車真係一個大問題
最少在沙田某幾個火車站同埋PTI
一係冇人用,一係成堆單車泊到好似等送去堆填區咁既款
就算真係俾你泊到,番到黎一係唔見左一忽,一係成部唔見左,一係被惡意破壞

老實講句,如果有更安全的付費單車位
我一定會使用
cn2661_2d32 發表於 2012-4-9 10:08 | 顯示全部樓層
最好笑ge係, 單車徑連住全部係新市鎮,
大圍租左架車入大埔/馬鞍山,想食個飯再回程,我架"居"(車)又唔知放去邊.
拉住架車入唔到鋪,丟係門口又一定比人偷.
自己帶條鎖又一樣比人剪你.(我有朋友用條鎖電單車ge鎖鏈都比人剪左)
咁即係點...單車人士得兩個option

1. 唔好stay over. 麻煩你到左目的地即即解,番去起點.
2.你去到目的地交左車. 食完野再租車.
但唔好唔記得. 非出發地交車要比多30蚊....兩程多左60蚊即系唔可行.

咁我又想問下親愛ge政府,又提倡我地善用單車徑.你叫我地如何是好
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
OTIS401 發表於 2012-4-9 13:50 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2012-4-9 10:08 發表
最好笑ge係, 單車徑連住全部係新市鎮,
大圍租左架車入大埔/馬鞍山,想食個飯再回程,我架"居"(車)又唔知放去邊.
拉住架車入唔到鋪,丟係門口又一定比人偷.
自己帶條鎖又一樣比人剪你.(我有朋友用條鎖電單車ge鎖鏈都比人 ...

都話左呢個政府只係識得搞大壇野,但大壇野必要的配套卻甚麼都沒有
一味話推動單車做環保交通工具,但所有配套例如泊單車和單車轉乘都沒有
好似我係樓上講過,踩單車去火車站轉車
點解係其他國家係一件好簡單的事,但香港卻不行呢?
就算真係泊到,但大家要有心理準備部車係用完即棄lo
自小第懂事以來,家中的單車已經不知道被破壞了多少次
其中兩部甚至被人偷去了...

一味話起單車徑,但得把口講從未動工
唔好以為搵個候選人落黎踩個圈單車就當係關心啦
加上政府的工作態度,我相信駁哂全新界的單車徑仲難過拆柏林圍牆
cn2661_2d32 發表於 2012-4-9 14:25 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2012-4-9 13:50 發表

都話左呢個政府只係識得搞大壇野,但大壇野必要的配套卻甚麼都沒有
一味話推動單車做環保交通工具,但所有配套例如泊單車和單車轉乘都沒有
好似我係樓上講過,踩單車去火車站轉車
點解係其他國家係一件好簡單的事,但香港 ...

401兄, 踩單車去坐火車唔係唔得,
新界規劃果陣好叻, d火車站側邊係起晒單車徑駁晒區內各個住人ge地方.
不過係好冇腦地好似你話齋.....果d九流配套完全等如叫你唔好用姐.

小弟以前住左10年大埔
行過火車站條路, 泊單車ge位泊晒堆得番條陣冇晒零件的單車
攪到其他車冇位泊,就鎖晒係沿路d欄杆
跟住漸漸呢d鎖欄杆ge單車又係得番條陣......最後成個火車站周圍都係d比人破壞晒的單車.有車冇人要,有人冇位泊.

本來呢,呢d新市鎮英國佬當年跟住佢地d town去設計, 單車火車park and ride認真個idea唔錯.
不過又冇人會預你香港冇王管到連單車都有人偷...偷車貪方便都算.
鎖左架車你班cheap精拆件都要......
park and ride真係攪得好ge話,區內交通早就冇咁大負荷啦.
除左真係好累,你問我我真係寧願踩單車番廣福/大埔中心
或者單車番新翠顯敬呢d地方,好過慢慢等車啦.
根本就係火車站側邊好似外國咁整堆時租停車咪錶,憑火車票/八達通轉乘泊單車半價,
已經杜絕班友仔泊過夜霸住晒d位,同少一批車比人偷走喇.(拆件例外)

望住城門河伴果d單車位真係好好笑
邊條目咀會踩到中間冇人冇物鎖低架車.
正宗係,要泊車食野/轉車ge地方冇泊位,
山卡啦冇啦啦會有幾十個位泊空氣.
英國佬當年都係冇用過腦......

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
OTIS401 發表於 2012-4-9 18:38 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2012-4-9 14:25 發表

401兄, 踩單車去坐火車唔係唔得,
新界規劃果陣好叻, d火車站側邊係起晒單車徑駁晒區內各個住人ge地方.
不過係好冇腦地好似你話齋.....果d九流配套完全等如叫你唔好用姐.

小弟以前住左10年大埔
行過火車站條路, 泊 ...

宜家多數都係用治標不治本的方法黎解決
就係一次過搵人清走哂鎖係欄杆的單車,再搵阿加力膠黎封住欄杆等人鎖唔到單車
係就係解決到市容問題了,但單車泊位不足的問題呢?
照樣係俾堆殘廢車霸住,車位照樣是不足,保安問題更加不用說...
沙田市中心已經係一個好例子,想搵個位黎泊都唔得
而且該處會有人定期黎吉爆單車呔,我和幾位同學已經中過唔少次招

我都諗過同該區的區議員反映
但佢對新城市的戲院爛尾事件置之不理,講黎都哂氣
doraemonpaul 發表於 2012-4-22 10:27 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2012-4-9 14:25 發表

......

本來呢,呢d新市鎮英國佬當年跟住佢地d town去設計, 單車火車park and ride認真個idea唔錯.
不過又冇人會預你香港冇王管到連單車都有人偷...偷車貪方便都算.
鎖左架車你班cheap精拆件都要......
park and ride真係攪得好ge話,區內交通早就冇咁大負荷啦.
除左真係好累,你問我我真係寧願踩單車番廣福/大埔中心
或者單車番新翠顯敬呢d地方,好過慢慢等車啦.
根本就係火車站側邊好似外國咁整堆時租停車咪錶,憑火車票/八達通轉乘泊單車半價,
已經杜絕班友仔泊過夜霸住晒d位,同少一批車比人偷走喇.(拆件例外)

......

又唔見得在英國有很多泊街既單車被偷或者被破壞或者被拆件?