hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 讚揚九記86C車長及巴士既千奇百趣等
開啟左側

讚揚九記86C車長及巴士既千奇百趣等

s011121jacky 發表於 2012-4-10 01:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我搭左86C有15年,可以話由細坐到大,當中我特別欣賞GE6919 ,車長: 溫先生,入職九巴逾20年,服務態度熱誠有禮,樂於助人,這種敬業與樂業精神,令人敬佩。本人十分欣賞溫車長的工作態度,例如(1)有人追車;佢會等埋人 (2)有老人家上車,佢會等人坐定先開車。(3)有乘客漏低野,佢會交去總站站長(站頭),等人認領,如果下次見到個乘客,佢會通知人地去站頭攞。 呢D師傅冇咩幾個咁好....大家可以試下搭啦,優質星級車長推介
      反之86C線既其他,尤其HH882 蘇車長 ,GE4405 譚車長,前FW2149(現GL3789) 何車長 及HT1808 卓車長,GL8078 張車長(部分車長或車會不時唔同),有人多次衝紅燈,飛站,未等老人家坐定就開,有次仲差D令阿婆跌倒,問路冇禮貌,拾遺不報,身穿制服(當值期間),在站頭或車廂內吸煙,睡覺,駕駛期間講手提,單手揸駄盤等,更有一個叫葉喜齊既車長,間唔中會唱歌,吹口哨,突然傻笑等等,可以話係 巴士車長既千奇百趣。
       亦有85K線既亡命快車--曾xx 車長,佢一直都係揸開巨龍丹尼士(DRAGON DENNIS)系列,早幾年揸ES蛇龍,EV4019,之後揸過綠柱龍FZ8258,一開車就踩行油門,轉灣唔洗收油,有D似頭D既文太...一程車平時要1小時到總站,佢35分鐘就得啦,佢手車超得,夏天坐佢車唔會好熱(塞車另計),勁爽...十足賽車車手一樣...

小弟姓陳,由細坐九巴到大,相信九巴有進化論,十分鍾意巴士....有興趣大家可以交流一下....多多指教

nwfb94A 發表於 2012-4-10 01:13 | 顯示全部樓層
可唔可以唔好爆人名+number咁冇品呢?
chan6723 發表於 2012-4-10 08:49 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb94A 於 2012-4-10 01:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
可唔可以唔好爆人名+number咁冇品呢?

人地新板友唔識 "行規", 都係當寫信俾九巴 "褒貶" 一下
車長,唔駛咁大反應呀?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
s011121jacky + 1 多謝

查看全部評分

教導子女遠離益童
KW9112@46x 發表於 2012-4-10 13:54 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

唔係呀嗎....
出晒名85K FZ 8258 個個係碌神
全世界都知佢慢
你係咪認錯人呀,師兄
sayumi1989 發表於 2012-4-10 14:10 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

借問85k中邊個最快??
 樓主| s011121jacky 發表於 2012-4-10 16:09 | 顯示全部樓層
曾海平 車長,巨龍車王
nwfb94A 發表於 2012-4-10 17:06 | 顯示全部樓層

原帖由 chan6723 於 2012-4-10 08:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

人地新板友唔識 "行規", 都係當寫信俾九巴 "褒貶" 一下
車長,唔駛咁大反應呀?
哦, 原來叫人唔好開名+number就係車長

評分

Jaso0n2010 + 1 大開眼界 =="

查看全部評分

樓主| s011121jacky 發表於 2012-4-10 17:37 | 顯示全部樓層
讚就冇所謂啦...^^
Jaso0n2010 發表於 2012-4-10 22:17 | 顯示全部樓層
反之86C線既其他,尤其HXXXX XXX車長 ,GXXXXX XXX車長,前FXXXXX(現GXXXXX) XXX車長 及HXXXXX XXX 車長,GXXXXX XXX 車長(部分車長或車會不時唔同),有人多次衝紅燈,飛站,未等老人家坐定就開,有次仲差D令阿婆跌倒,問路冇禮貌,拾遺不報,身穿制服(當值期間),在站頭或車廂內吸煙,睡覺,駕駛期間講手提,單手揸駄盤等,更有一個叫XXX既車長,間唔中會唱歌,吹口哨,突然傻笑等等,可以話係 巴士車長既千奇百趣

你爆人全名同爆全名+number冇分別
世風日下
happykeroro 發表於 2012-4-10 22:54 | 顯示全部樓層

樓主想讚揚車長打去佢地熱線喇

評分

s011121jacky + 1 多謝提醒,我有做過

查看全部評分