hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今朝俾新巴玩死.. (24/4又發功)
開啟左側

[經歷分享/報告] 今朝俾新巴玩死.. (24/4又發功)

kp3011 發表於 2012-4-14 21:20 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2012-4-14 19:38 發表

呢位仁兄,當樓主話的101/111(非特車)紅隧口嘅客上到車,
樓主上同一部車(非同一路線)上唔到車,
又關紅隧口嘅客係客,土瓜灣嘅客唔係客呢D思維乜事?

如果樓主個人斯文,
有無諗過行早一個站,靠其他乘客幫手迫上車?
當然,R ...

我唔介意你扣架,不過只係睇唔過眼有人死攬住新巴已經樣樣都好者

同埋呢,我想問架車響土瓜灣飛站,紅隧口幾乎必停,咁土瓜灣上唔到紅隧口上到有乜咁出奇呢?定係你可以響爬上去一架飛緊站嘅車?

原帖由 edmund@sunbus 於 2012-4-14 19:32 發表

唔好蝦我地Level 0唔扣得你地分
我唔係新記打手, 你唔好屈我
簽名檔個句只係轉自當年962B poster上一句

反而你扣我分度個comment, 你話我"批評"人地保九, 而唔係"硬指", 即係你地想認自己保九啦
但係我剩係講一句 ...

下?咁你又要屈人保九?己所不容勿施於人啊,定係比人篤爆左你點樣保新宜家要發爛咋呢?

你自己認保九好啦,A「胡亂批評」B 係 C 原來係指有 B 自認自己係 C,呢位朋友嘅文筆認真風趣幽默,笑到我腸穿肚爛

toyl 發表於 2012-4-14 22:04 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2012-4-14 20:44 發表

行去淅江街遊樂場一樣好多時飛站, 要上到就要行到土瓜灣街市..
真係你行埋我嗰份..

點解紅隧口客上到, 主因係開中門上客
就算我係一個粗人, 係土瓜都唔會上到車, 因為架車站都唔停
而D客又唔係行入D.. ...

所以呢,就算唔減紅隧口standby車,洗唔洗抽多幾班車不停紅隧口,等轉車客唔上而令有位上既機會增加?
雖然咁會有機會車尾用唔晒企位,但至少減低行車時間,好似好過乜都唔做……
 樓主| neosan 發表於 2012-4-14 22:10 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2012-4-14 22:04 發表

所以呢,就算唔減紅隧口standby車,洗唔洗抽多幾班車不停紅隧口,等轉車客唔上而令有位上既機會增加?
雖然咁會有機會車尾用唔晒企位,但至少減低行車時間,好似好過乜都唔做…… ...

唔停紅隧都快唔到幾多.. 就算快5分鐘都無用..
土瓜灣都仍然係上唔到車.. 仲影響埋紅隧口班客
頭文字TRIDENT 發表於 2012-4-14 22:21 | 顯示全部樓層

其實九巴味一樣
朝早三四架301 打扙車成日拍晒係紅隧往九龍方向巴士站搞到成堆巴士埋唔到站
夜晚五六部 106,118,102 打扙車私牌拍晒向香港方向巴士係度等上客
一埋到站頭,就要等到夠鐘先開
即使後面有部同線新巴,城巴

PS:
之前有個後生九巴巴迷乘客服務員係晚間係紅隧做
一見到新巴車就叫客唔好上見到新巴係後面仲叫前面個部車等多幾分鐘先開
最後有次就被個新巴老鬼媽叉到佢問候人

'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
loveandpeace 發表於 2012-4-15 04:44 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2012-4-14 01:30 發表

111 本身就係101分拆出來
101某程度不應停土瓜灣 本身土瓜灣客就非主要服務對象

本人承認不滿意版友今次出文申訴,,理由如下:
1.樓主已經係第四次出文,仲要今次明知RDP提及兩線會加車 仍指「新巴丫.. 你幾時先可以改善下繁忙時間既服務呢?」

...

人0地都係兩年出0左4次POST申訴姐,
有乜唔妥?

仲有,
人0地係有言論自由.
VA54-HN8897 發表於 2012-4-15 16:39 | 顯示全部樓層
原帖由 頭文字TRIDENT 於 2012-4-14 22:21 發表
其實九巴味一樣
朝早三四架301 打扙車成日拍晒係紅隧往九龍方向巴士站搞到成堆巴士埋唔到站
夜晚五六部 106,118,102 打扙車私牌拍晒向香港方向巴士係度等上客
一埋到站頭,就要等到夠鐘先開
即使後面有部同線新巴,城 ...
下繁真係領教得多.....小弟經常性o係五點幾六點坐182 ,好多時都中晒服....
118, 118P 等線正正係九記時段,經常泊左兩行車o係巴士專線度....
咁都未夠....仲係總要整多部106/112/102 九巴停埋最後o個行通道,等站頭部118/118P/102/116/112/106 慢慢上客....

坐親182, 有經驗o既卡佬就會o係巴士專線外面停低,望兩望先決定入唔入去,
唔熟情況o既,入親去就分分鐘兩個字先出得返黎...真係o係出面跟171 行仲快手...

有一次坐九記182 頭車去到o個個位,又係中左服,結果卡佬等到燥晒,係咁問候班企站,
仲話明知有排上客,都要"yap"部106 上前o係外面等入站,頂__住晒後面

admin26 發表於 2012-4-15 17:04 | 顯示全部樓層

版主提示

請留意討論語氣, 網絡禮儀

admin26
版務文章
 樓主| neosan 發表於 2012-4-24 21:34 | 顯示全部樓層
今日新巴又發功..
落到巴士站.. 有>50人等都知有問題...
行去淅江街, 又>50人等..
打俾個同事.. 佢話紅蘋果有多過100人等車..

即刻知唔對路.. 急急走去搭11號轉地鐵..
唉.. 新巴而家個個星期發功..

評分

參與人數 2aPower 0 HugeC +1 收起 理由
kp3011 + 1 + 1 積極跟進分享
lpc -1 駛唔駛下下都報告呀 頂你唔順 ...

查看全部評分

toyl 發表於 2012-4-24 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2012-4-24 21:34 發表
今日新巴又發功..

唉.. 新巴而家個個星期發功.. ...

今朝7:30-8:20成條新清落坪石龍翔道都好塞,111唔多唔少都有受影響,111P更加唔洗講!
EH2674 發表於 2012-4-24 21:50 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2012-4-24 21:34 發表
今日新巴又發功..

唉.. 新巴而家個個星期發功.. ...

咁唯有寄望2020都仲做緊呢份工,可以到時搭沙中線過海...
強人所難,不可一不可再