hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今朝俾新巴玩死.. (24/4又發功)
開啟左側

[經歷分享/報告] 今朝俾新巴玩死.. (24/4又發功)

tridents 發表於 2012-4-12 00:02 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2012-4-11 18:58 發表
已多次同TD反映, 一係話路面問題, 一係話班次已能應付需求..

曾經在 2 年內向 TD 投訴 n 次某條聯營隧道線晚繁過後新創建時段上吾到車, 每次回覆都係東南西北等於無答.

要我轉車改乘其它車?  點解新創建比吾到服務我, 仲要我比多 d 錢佢賺去轉車?  完全不合 Logic, 唯有繼續同 TD 投訴.
tridents 發表於 2012-4-12 00:08 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2012-4-11 23:59 發表
我唔知道呢度搭開新巴既版友係咪好滿意佢地既服務
但只有我咁好彩.. 成日都上唔到車..

我係好吾滿意新城服務 (我無話九記服務好呀), 同 TD 投訴新城我係常客.
icecone 發表於 2012-4-12 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 tridents 於 2012-4-11 23:53 發表
服務有問題要投訴及出文我又吾覺有問題, 這個責任是在營運者及 TD, 而非出文者本身.

巴士公司要提供應有服務, 怡家個個插九記做吾到, 原來新記同樣做吾同, 理應同樣要被鬧.

又有其它板友說為何不改乘其它服務, 或 ...

首先性質同九記好多問題唔同,見唔到有"脫班"既情況,只係服務不足
另外紅隧先的確有好多歷史問題另到係服務最差
1)聯營令到巴士公司冇心做
2)定線落後,101繁時都冇D行機隧既特快班(加快回車),分分鐘天水圍過到海觀塘都未
3)紅隧過港島既巴士專線效用未太大
4)西隧東隧轉乘有$5.0優惠紅隧得$3.8
阿Dee 發表於 2012-4-12 00:44 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2012-4-11 20:30 發表
其實我又唔覺得完全係樓主問題
事關有眼睇,早繁101/111都唔係密車
一係多數111多過101

但全部都上爆晒

既然中途乘客有人上唔到,反映下又有幾出奇

巴士公司貼得個班次時間表,乘客都會預期某個時間理論上應該上到車
上 ...
而家睇時間表可以話係一半真,一半參考咖啦.
知道條線有問題所在,仲要中個頭埋去,呢d野真係無得怪人咖wor.

好多野都係,事實係無錯,自己能力範圍做唔d咩,咪唯有變通lor.
夾硬繼續撞牆,只會於事無補,重覆犯錯.
orange 發表於 2012-4-12 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 tridents 於 2012-4-12 00:02 發表

曾經在 2 年內向 TD 投訴 n 次某條聯營隧道線晚繁過後新創建時段上吾到車, 每次回覆都係東南西北等於無答.

要我轉車改乘其它車?  點解新創建比吾到服務我, 仲要我比多 d 錢佢賺去轉車?  完全不合 Logic, 唯有繼續 ...

無錯服務供應商應該提供合理服務,但用家本身係有選擇權,俾多少少
買個保障,早d出門,轉搭渡輪都係方法之一,當然你仍然可以堅持每日
繼續等,每日繼續飛站接著投訴,特別係返工時間

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
阿Dee + 1 不能同意更多

查看全部評分

益童學校,全民教育
da54 發表於 2012-4-12 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 icecone 於 2012-4-12 00:25 發表

首先性質同九記好多問題唔同,見唔到有"脫班"既情況,只係服務不足
2)定線落後,101繁時都冇D行機隧既特快班(加快回車),分分鐘天水圍過到海觀塘都未 ...

3 分鐘一班叫無心做? (Refer to #1 and #14)
再者 101/111 今年 RDP 都話要加車,加唔加到要睇區議會做化了~

P.S. 101 新九派車數係 27:18 ; 111/P 新九派車數係 21:15

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
neoplan720p + 1 正解
GM + 1 新巴都做好份內事啦 關TD同區議會事者 ...

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
Man@MFHK 發表於 2012-4-12 01:24 | 顯示全部樓層

原帖由 icecone 於 2012-4-12 00:25 發表

2)定線落後,101繁時都冇D行機隧既特快班(加快回車),分分鐘天水圍過到海觀塘都未 ...

大西北搭巴士過海快過市區搭紅隧線唔奇喎,話晒全程快速公路
不過過到對面海大家都要慢慢塞
GM 發表於 2012-4-12 01:45 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2012-4-12 01:04 AM 發表

3 分鐘一班叫無心做? (Refer to #1 and #14)
再者 101/111 今年 RDP 都話要加車,加唔加到要睇區議會做化了~

P.S. 101 新九派車數係 27:18 ; 111/P 新九派車數係 21:15 ...

其實樓主有無投訴過配額制度依樣野?
在配額制度框架下,巴士公司過海線的派車數目受到嚴格限制
巴士公司私下加班唔係想做就做

常備TCU 出行唔洗怕
kay 發表於 2012-4-12 07:32 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2012-4-12 01:04 發表

P.S. 101 新九派車數係 27:18 ; 111/P 新九派車數係 21:15 ...

3分鐘都有唔少客上唔到車
要反省既都應該係巴士公司同運吉先...
原帖由 orange 於 2012-4-12 00:57 發表

無錯服務供應商應該提供合理服務,但用家本身係有選擇權,俾多少少
買個保障,早d出門,轉搭渡輪都係方法之一,當然你仍然可以堅持每日
繼續等,每日繼續飛站接著投訴,特別係返工時間 ...

咁又講,101/111上到車既話,過海真係唔算慢
有人死等都真係唔奇,亦都好合理

但做人就唔可以本末倒置
乘客基本上車既權利都無,咁唔關個客事喎

有其他替代品就可以咁講
如果得返1條獨巿,無其他替代,你地又會唔會咁講?

要解決問題,搵115搞可能會好D,搞特車直入紅隧
再唔係,殺左條108,開辦土瓜灣去中上環線,輔助111/101都好

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
loveandpeace + 1 + 1 EXCELLENT!

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
GL3789 發表於 2012-4-12 08:38 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2012-4-12 07:32 發表

3分鐘都有唔少客上唔到車
要反省既都應該係巴士公司同運吉先...

咁又講,101/111上到車既話,過海真係唔算慢
有人死等都真係唔奇,亦都好合理

但做人就唔可以本末倒置
乘客基本上車既權利都無,咁唔關個客事喎

有其他替 ...

乘客唔係無其他方法到目的地,只係貪101/111快而令自己招致損失,實在唔能夠怪其他人
115都係選擇,只係慢d,唔係上唔到車
假若將115視為101/111既輔助線,已經清晰好多