hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今朝俾新巴玩死.. (24/4又發功)
開啟左側

[經歷分享/報告] 今朝俾新巴玩死.. (24/4又發功)

da54 發表於 2012-4-12 10:11 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2012-4-12 07:32 發表

3分鐘都有唔少客上唔到車
要反省既都應該係巴士公司同運吉先...

咁又講,101/111上到車既話,過海真係唔算慢
有人死等都真係唔奇,亦都好合理

但做人就唔可以本末倒置
乘客基本上車既權利都無,咁唔關個客事喎

有其他替 ...

乘客連上車的權利都無?等多幾班/早 d 去等/去早一兩個站實等到.... (除非你話得一兩班)
就算朝早等地鐵都唔保證即班上到車啦(仲要已經俾左錢無得過檔)
返工搭車要預多少少時間是常識吧~ 但似乎樓主這些年來明知有此問題都係寧願遲到都唔想早 d 等...
(今日我返工搭果條新巴甩晒班,但只係遲左兩分鐘到公司,後來證實係因交通意外導致脫班)

我支持樓主投訴,但係投訴要搵岩對象同埋方法呢....
同埋我真係好想知樓主係每日都遇到呢個情況,定係間中先有...

至於你們信不信?反正我信了
238X 發表於 2012-4-12 10:51 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 12/4/2012 10:11 發表

返工搭車要預多少少時間是常識吧~
但似乎樓主這些年來明知有此問題都係寧願遲到都唔想早 d 等...

有時唔係話想早就早的,生理時鐘唔係一朝一夕練到出來的。
da54 發表於 2012-4-12 11:21 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-4-12 10:51 發表

有時唔係話想早就早的,生理時鐘唔係一朝一夕練到出來的。

以後返工遲到可以大條道理同老板講:「生理時鐘唔係一朝一夕練到出來的。」
.
.
.
.
.
.
真係聞所未聞..... 80 後爭氣 d 啦.....
238X 發表於 2012-4-12 11:26 | 顯示全部樓層

回復 43# 的帖子

我唔係同意佢,不過我自己唔係返啲要打咭嘅工,
所有人都慣性「遲到」,假以時日自己都會自然而然咁遲。

我唔知樓主係咪都係返啲類似嘅工,
但聽你口吻,你返嘅工種應該唔同,或者比較唔到都唔定。

053h4 發表於 2012-4-12 11:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
peterkwan 發表於 2012-4-12 11:56 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

離題一囘:
我不相信有份工份 contract 唔會寫明返幾點,無論需唔需要打卡。
就算唔需要打卡,都不能夠話所有人都慣性"遲到", 所以我遲到都無問題。
這個是責任感問題 (當然如果需要有人開門先返到入 office 就另計)。

如果樓主係遲到少少都無所謂,就唔會有呢篇文存在。既然樓主那麽緊張,
就要一係預鬆少少吧,尤其係搭巴士返工既話,一係就試下 explore 其他方
法吧,因爲始終 101/111 東九龍總站同樓主上車地點有一段距離,中途
有什麽事情無可預計。

囘返正題:
如果係日日都係這樣的話,不如樓主試下建議新巴開土瓜灣起載特車吧。
kp3011 發表於 2012-4-12 12:03 | 顯示全部樓層

樓主錯在唔知道響呢度,新巴永遠是正確的

連要求唔好紅隧狂打吉車嘅同時,土瓜灣就一路上唔到車,都可以變成樓主自己唔夠早起身出門口嘅問題,呢個世界已經變左質

紅隧口班客,你係咪有特權,你係咪大晒?

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
loveandpeace + 1 + 1 EXCELLENT!
tridents + 1 + 1 大家都係比 $9.3 原來紅隧班客高級 d ...

查看全部評分

Choco 發表於 2012-4-12 12:15 | 顯示全部樓層
又舉個例,
應該有唔少人唔係返9:00, 會返9:30的,
咁以樓主果個時間等101, 111又的確差唔多~

所以主要問題應該都圍繞返上唔上到車的問題,
其實現今標準來計, 如果連續兩班車都上唔到, 應其實係有問題了,
經營者係有責任去改善的~

另外有一點不認同的是,
115唔可以看為101,111的輔助線,
因為115的站位完全與101,111不同,
應該說111是101的輔助線才對~

既然要以有限資源, 去改善土瓜灣尾站的服務,
樓主可嘗試建議巴士公司用現有多出的資源去改良服務,
給巴士公司一個完整的建議, 考慮與否其次,
究竟要開條311, 141? 開多班111P?
定用641, 301, 302, 113多出的資源?
就自己考慮吧~

peterkwan 發表於 2012-4-12 12:19 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2012-4-12 12:03 發表

連要求唔好紅隧狂打吉車嘅同時,土瓜灣就一路上唔到車,都可以變成樓主自己唔夠早起身出門口嘅問題,呢個世界已經變左質

紅隧口班客,你係咪有特權,你係咪大晒? ...

相信無人覺得新巴永遠是正確的。

紅隧口班客,大部分都係搭鐵路過來轉車,客量比其他地方多幾倍,如果無吉車載點清得曬班客?
巴士公司又點會同自己荷包鬥氣呢?
da54 發表於 2012-4-12 12:25 | 顯示全部樓層

原帖由 kp3011 於 2012-4-12 12:03 發表

紅隧口班客,你係咪有特權,你係咪大晒? ...

如果係真心想有改善的,應該學下 volvo_chan 兄咁搵交通投訴組投訴 N680 咁樣,
最好之後貼埋回覆出黎,睇下係邊個問題~
順便返公司同老細講「我會keep住遲到,直至新巴將 101 加到 2 分鐘一班為止」

btw 紅隧口 104/301 你就算 cut 車都唔會令 d 車打爆 d 架啦,班客唔肯做閘長,只會令條幾百人的人龍更長~